Boeken & Artikelen

Boeken & Artikelen

Boeken & Artikelen

Je wilt meer weten over autisme en bent op zoek naar literatuur over autisme? Op deze pagina vind je een aantal tips van Wereld van Autisme op het gebied van boeken en (wetenschappelijke) artikelen.

Klik hier voor aanbevolen websites of documentaires rondom autisme!

Ga naar:

Boeken

Een overzicht van zowel informatieve, als autobiografische, boeken over autisme. 

Op de website vind je ook boekrecensies door Kim Coenen!

kop vol gruis autisme

Kop vol gruis

Door Erik Wouters (2022).

Soms hard, soms hilarisch, maar uiteindelijk vooral zacht en teder. En écht, want niets in dit boek is verzonnen.

Dag worstelt elke dag met zijn autisme. In zijn kelder bouwt hij met Playmobil twee werelden: zijn Oefenwereld, waarin hij situaties in de echte wereld nabootst en oefent, en zijn Wonderwereld, waarin hij aan de hand van zelfverzonnen verhalen antwoorden zoekt op vragen over het leven. Samen met de schrijver (die ook Dags leraar is), de vrienden, de zus en de mama van Dag banen we ons een weg door al het gruis in zijn kop. Een bijzonder boek dat de lezer inzicht geeft in de denk- en leefwereld van Dag. Voor iedereen vanaf 14 jaar met dezelfde levensvragen als jij en ik.

meisjes en vrouwen met autisme Sara Hendrikx

Meisjes en vrouwen met autisme

Door Sara Hendrickx (2022). 

Autisme uit zich bij meisjes en vrouwen anders dan bij jongens en mannen. Omdat autisme vooral op basis van gedragskenmerken wordt gediagnosticeerd, is autisme bij meisjes en vrouwen lange tijd vaak over het hoofd gezien. Gelukkig is er de laatste jaren steeds meer aandacht voor de complexiteit en impact van autisme bij meisjes en vrouwen.

mijn leven met autisme

Mijn leven met autisme

Door Mayke Bloem (2022). 

Mayke geeft een kijkje in haar leven met autisme.

oude dame met autisme marjolijn schreiver

Oude dame met autisme

Door Marjolijn Schreiver (2022). 

Er zijn nog weinig levensverhalen geschreven door oudere vrouwen met (hoogfunctionerend) autisme. Marjolijn Schreiver (1953) heeft een ogenschijnlijk normaal leven geleid, met opmerkelijke missers en situaties waar ze niet goed uitkwam. Totdat ze op haar 65ste de diagnose autisme krijgt. Dit verwerkt ze op een heel persoonlijke manier in deze niets verhullende autobiografie, met begrip en een scherp oog voor waarin zij anders is dan haar medemensen. Andere autisten zullen herkenning en steun vinden in haar ervaringen. Marjolijn Schreiver koppelt haar innerlijke beleving aan feiten en inzichten over autisme en de bijzondere situatie van ouderen.

ik ben autastisch bianca toeps 2

Ik ben autastisch

Door Bianca Toeps (2021).

Je kunt Bianca herkennen aan haar petje, dat heeft ze altijd op. Ze draagt graag wijde kleding die lekker zit, is dol op Japan en verzamelt alles wat met Disney te maken heeft. En ze heeft autisme.
Wat betekent dat precies? Bianca legt je uit hoe autistische hersenen werken en waarom sommige dingen voor autistische kinderen vaak net even anders gaan. Wat is er lastig als je autisme hebt? En wat juist leuk? En hoe kun je moeilijke dingen makkelijker maken? Bianca’s vrienden Daan, Sam en Robin kunnen erover meepraten en delen hun ervaringen.

Dit boek is voor iedereen met autisme, maar ook voor alle broertjes en zusjes, vrienden en vriendinnen, opa’s en oma’s, moeders en vaders en meesters en juffen.

grip verslaving en stress bij autisme

GRIP

Door Marc Bosma & Johan van Zanten (2021). 

Aan de slag met verslaving en stress bij autisme.

”Mensen met autisme hebben een verhoogde kans op verslavingsproblemen. Uit onderzoek blijkt dat verslavingsproblematiek bij hen maar liefst twee keer zoveel voorkomt als bij mensen zonder autisme. Alcohol- en cannabisgebruik komen het meeste voor, maar ook ander verslavend gedrag, zoals gokken, gamen, internet- en koopverslaving, komt geregeld voor.

Een reden voor de verhoogde kans, kan zijn dat mensen met autisme meer stress ervaren. Overprikkeling, onbegrip, afwijzing – het anders zijn, levert veel spanning, frustratie en verdriet op. Het kan dan verleidelijk zijn om door middelen, gamen of gokken deze gevoelens te dempen. Maar hoewel dit in eerste instantie lijkt te werken, levert het op termijn juist extra problemen en stress op.

GRIP van Marc Bosma en Johan van Zanten is voor mensen met autisme die problemen ondervinden door verslavend gedrag”.

de jongen die te veel voelde lorenz wagner

De jongen die te veel voelde

Door Lorenz Wagner (2021). Hoe een befaamd hersenonderzoeker en zijn zoon onze kijk op autisme voorgoed veranderden.

Henry Markram is een van de bekendste hersenonderzoekers ter wereld, en wordt wel ‘de Elon Musk van de neurowetenschap’ genoemd.

Als hij vader wordt van zijn zoon Kai, blijkt al snel dat de jongen anders is: hij is autistisch. Henry wordt zich er pijnlijk van bewust hoe weinig zijn bejubelde wetenschappelijke kennis zijn zoon kan helpen. Dus stort hij zich op de vraag wat autisme nu eigenlijk is. Hij doet er jarenlang onderzoek naar, in de beste onderzoeksinstituten ter wereld. Maar pas als zijn wetenschappelijke blik samenvalt met die van de vader komt hij tot een doorbraak en introduceert hij een nieuwe kijk op autisme.

Journalist Lorenz Wagner trok maandenlang met de familie Markram op en vertelt in dit boek een ontroerend vaderzoonverhaal. Tegelijkertijd duikt hij in de baanbrekende inzichten over autisme van Henry Markram en de tot dusver onbekende zijden van de menselijke hersenen.

Over pubers met autisme

Over pubers met autisme

Eva van der Linden (2021). 

Eva is zelf moeder van een puberzoon met autisme.

Een boek vol herkenning, informatie en waardevolle tips voor ouders en begeleiders van een puber met autisme.

autisme en het voorspellende brein

Autisme en het voorspellende brein

Peter Vermeulen (2021).

In dit boek bespreekt Peter Vermeulen een nieuw inzicht op het brein, en de betekenis hiervan voor autisme.

Peter Vermeulen spreekt van een zogeheten ‘voorspellend brein’ en hiermee werpt hij een nieuw licht op autisme.

Aut of the box

Magali de Reu (2021). Groeien en bloeien in een wereld van verschil.

Zondagsleven

Zondagsleven (2021). Liefde in tijden van autisme. 

Een autobiografische roman over leven met autisme.

Meer dan ik denk

Emma Poot (2021). Niet langer verdwaald in het leven na mijn late diagnose autisme. 

In deze autobiografie beschrijft Emma haar hobbelige leven vanaf twaalfjarige leeftijd. Ze heeft altijd wel het gevoel gehad dat er iets met haar aan de hand was, maar wat? In dit boek beschrijft zij haar leven en de weg naar haar autisme-diagnose.

Kleine lichtjes in het heelal

Sara Seager (2021). Een moeder met autisme verkent haar grenzen.

Lifehacks voor meiden met autisme

Els Blijd-Hoogewys (2020). Handige tips voor dagelijkse problemen.

In de periode van 8 tot 18 jaar kan het leven behoorlijk ingewikkeld zijn. Als meisje met autisme kun je je handen vol hebben aan alle uitdagingen van het dagelijks leven. 

Lifehacks voor meiden met autisme is een eigentijds en vlot geschreven boek voor meisjes en meiden met autisme. Het geeft informatie, tips en soms eenvoudige oefeningen voor allerlei thema’s waar deze meisjes in hun (dagelijks) leven tegenaan kunnen lopen: samenwerken, huiswerk maken, roddelen, keuzestress, overprikkeling, ingewikkelde gevoelens, puberteit, kleding, make-up, verliefdheid en seksualiteit. 

Het boek bestaat uit ruim veertig korte hoofdstukken over afgebakende onderwerpen. Ze beginnen steeds met het verhaal van een basisschoolmeisje en een middelbareschoolmeisje met autisme. Daarna volgen informatie en weetjes, worden er tips gegeven voor de meisjes zelf, maar ook voor hun vriendinnen, ouders en leerkrachten. Dit zijn de zogenaamde ‘lifehacks’ die het leven wat makkelijker maken. Ook hulpverleners kunnen dit boek goed gebruiken om meisjes inzicht en handvatten te geven hoe om te gaan met hun autisme in specifieke situaties. En het helpt bestaande opvattingen over autisme bij meisjes te verhelderen en waar nodig te nuanceren. 

Onzichtbaar onvermogen

Evelien Tersteeg (2020). Een kijkje in het leven van een autistische vrouw.

In dit boek lees je het persoonlijke verhaal van Evelien. Het laat onder andere zien tegen welke problemen je als autistische vrouw aanloopt.

Een buik vol prikkels

Puck Witsmeer (2020). Een boek met daarin ervaringen, tips, en de voor- en nadelen van autistisch zijn in combinatie met een kinderwens en zwangerschap.

Anders gaat ook

Elise Cordaro (2019). Hoe ik functioneer met autisme en ADHD.

Elise ontdekte pas op haar 27ste dat ze autisme en ADHD heeft. In dit boek lees je hoe zij omgaat met haar dubbele diagnose.

vrouwen met autisme bronja

Vrouwen met autisme

Bronja Pradzny (2019). Veertien portretten in beeld en woord.

Dit boek biedt een kijkje in het leven van 14 vrouwen met autisme. Zij vertellen openhartig hun verhaal.

Zondagskind

Judith Visser (2019). Alsof opgroeien nog niet lastig genoeg is. 

Een autobiografische roman over opgroeien met autisme.

Maar je ziet er niet autistisch uit

Bianca Toeps (2018).

Autisme: dat is toch dat je supersnel kunt uitrekenen dat 7 augustus 1984 op een dinsdag viel? Nou… nee”.

Bianca legt in dit boek haarfijn uit wat het wél betekent om autisme te hebben.

zelfcontrole bij volwassenen met autisme jeroen bartels

Zelfcontrole bij volwassenen met autisme

Jeroen Bartels (2017). Omgaan met boosheid, onrecht en frustratie.

‘Zelfcontrole bij volwassenen met autisme’ helpt mensen met autisme effectief om te gaan met boosheid, onrecht en frustratie. 

Het is een praktisch boek met een individueel trainingsprogramma.

Meer rust en minder stress bij autisme

Marja Boxhoorn (2014).

Met het boek ´Meer rust en minder stress bij autisme’ leer je in 7  zeven stappen waar stress vandaan komt, hoe je de signalen kunt herkennen en wat je zélf kunt doen om hier beter mee om te gaan.

brein bedriegt peter vermeulen

Brein bedriegt

Peter Vermeulen (2013). Autisme en normale tot hoge begaafdheid.

Een boek over het (destijds nog bestaande) syndroom van Asperger.

autismespectrumstoornissen bij volwassenen annelies spek

Autismespectrumstoornissen bij volwassenen

Annelies Spek (2013). Een praktische gids voor volwassenen met ASS, naastbetrokkenen en hulpverleners.

Mindfulness bij volwassenen met autisme (2010). Een wegwijzer voor hulpverleners en mensen met ASS.

niet ongevoelig henny struik

Niet ongevoelig

Henny Struik (2011). Vrouwen met autisme.

Tegen welke problemen lopen vrouwen met een vorm van autisme aan? Wat doet het met je als vrouw wanneer dit op latere leeftijd wordt vastgesteld? Actuele vragen, nu blijkt dat het percentage vrouwen met autisme waarschijnlijk ca. vier keer zo hoog is dan gedacht. Autisme leek een vooral mannelijke aandoening. Maar een toenemend aantal vrouwen blijkt er ook mee behept te zijn. Veelal wordt het bij hen op latere leeftijd vastgesteld. De stoornis valt bij hen minder op, omdat vrouwen doorgaans meer gevoeligheid tonen dan mannen, maar er wordt van zulke vrouwen meer gevoeligheid verwacht dan ze kunnen laten zien. Daardoor lopen vrouwen met autisme tegen specifieke problemen aan. 

In dit boek komen vrouwen aan het woord bij wie op latere leeftijd autisme is geconstateerd. Ze vertellen over hun ervaringen voor en hun verwerking van de diagnose. Een boek dat vrouwen met autisme een hart onder de riem steekt en laat zien dat ze niet ongevoelig zijn, maar eerder overgevoelig.

mindfulness bij volwassenen met autisme annelies spek

Mindfulness bij volwassenen met autisme

Annelies Spek (2010). Een wegwijzer voor hulpverleners en mensen met ASS.

Ondanks de toegenomen kennis over autisme bij volwassenen, is er helaas nog weinig bekend over een passende behandeling. In Mindfulness bij volwassenen met autisme bespreekt Annelies Spek een nieuwe therapievorm die mensen met autisme kan helpen om minder snel overbelast te raken, gedachten los te laten en beter lichamelijke grenzen aan te voelen.

Mindfulness bestaat uit meditaitietechnieken en ontspanningsoefeningen die ontleend zijn aan het Boeddhisme. Hierbij wordt er weinig tot geen beroep gedaan op communicatie en inzicht in eigen gedachten en gevoelens. Dit is voor mensen met autisme heel prettig, omdat zij juist moeite ervaren in communicatie en sociaal inzicht (theory of mind).

Na een heldere uiteenzetting van mindfulness wordt per hoofdstuk steeds een meditatieoefening besproken. Aan bod komen onder andere ademhalings-, luister-, gedachten-, lichaams- en bewegingsmeditaties. Bij elke oefening worden praktische tips gegeven en is er ruime aandacht voor valkuilen voor mensen met autisme. Ook wordt er concreet besproken in welke structuur men de meditaties kan beoefenen. Op www.mindfulnessbijautisme.nl zijn bovendien alle meditatieoefeningen in mp3-format te vinden.

MINDFULNESS BIJ VOLWASSENEN MET AUTISME is de eerste behandeling voor volwassenen met autisme die bewezen effectief is. Door de toegankelijke stijl en de prachtige illustraties is dit boek zeer geschikt voor zowel hulpverleners als voor mensen met autisme zelf.

aspergirls rudy simone

Aspergirls

Rudy Simone (2010). Een wegwijzer voor meisjes en vrouwen met het syndroom van Asperger.

geef me de 5 Colette de bruin

Geef me de 5

Colette de Bruin (2009). Een praktische houvast bij de opvoeding en begeleiding van kinderen met autisme.

Geef me de 5 is geschreven naar ouders en opvoeders toe. Een kind met autisme begeleiden, Hoe doe je dat? Daar gaat dit boek over. Het is geschreven vanuit de behoefte aan duidelijkheid en voorspelbaarheid die het kind met autisme nodig heeft. Het kind vraagt als het ware van ons: ‘Geef me de 5.’ Of anders gezegd: Wat is mijn taak, Hoe voer ik het uit, Waar vindt het plaats, Wanneer moet ik beginnen en Wanneer ben ik klaar, en Wie is erbij betrokken? Doordat er uitleg wordt gegeven over wat de gevolgen van de stoornis voor het kind kunnen zijn, leert men al lezende ook de bijbehorende wijze van handelen hanteren. Hierdoor ontstaat het inzicht wat de schrijfster noemt: ‘de Auti-bril opzetten’. Door deze Auti-bril kun je zien Hoe het kind denkt, zodat je daar op een passende wijze op kunt reageren. De schrijfster Colette de Bruin is orthopedagogisch gedragsdeskundige en heeft jarenlang ervaring in het werken met mensen met ASS en hun omgeving: in gezinnen, het onderwijs, de psychiatrie en de verstandelijk gehandicaptenzorg. Vanuit haar eigen bedrijven Geef me de 5 en Autimaat worden o.a. cursussen in Auti-communicatie en de methodiek Geef me de 5 voor professionals en ouders gegeven. Dit boek is een aanrader voor iedereen die werkt in het onderwijs, de zorg of psychiatrie en beslist ook voor ouders en mensen met autisme.

(Wetenschappelijke) artikelen & nieuws

Hier vind je (wetenschappelijke) artikelen & nieuws over autisme en gerelateerde onderwerpen. 

'Ook mensen met autisme hebben behoefte aan sociaal contact'

Een artikel door nu.nl

Naar het artikel

App spoort autisme op (EOS wetenschap)

Een ontwikkelde app zou als screeningsmethode kunnen worden gebruikt bij vroegsignalering van autisme bij peuters.

”Door de oogbewegingen van peuters te analyseren kan een app een vroegtijdige diagnose van autisme stellen” (EOS wetenschap)

De resultaten van dit onderzoek moeten nog bevestigd worden in grootschalig onderzoek.

Datum van publicatie: mei, 2021

Naar het artikel

(On)zichtbaar autisme: een eindwerk over autisme en over hoe dit sneller (h)erkend kan worden bij meisjes

Lien van Hoydonk (Bachelor in de Sociale Readaptatie Wetenschappen: kinderen, jongeren & welzijn, UC Leuven Limburg) richtte haar eindonderzoek op autisme en hoe dit sneller (h)erkend kan worden bij meisjes.

Lien ontwierp een bijbehorend informatieboekje.

Jaar van publicatie: 2021

Meer informatie

Bekijk de scriptie (PDF)

Opluchting bij Sonja Silva (44) na leven vol vragen: 'Ik heb autisme en ben er trots op'

Sonja Silva (Oud-TMF-vj en actrice) deed een paar jaar geleden de opleiding SPW om haar man en zoon met autisme beter te begrijpen. Wat blijkt nu: ze heeft zelf ook autisme.

Sinds haar zesde vraagt Sonja zich al af waar ze last van heeft, twee maanden geleden kreeg ze de officiële diagnose. “Ik dacht: zie je wel, ik ben niet gek.” (bron: RTL Nieuws, 2021).

Datum van publicatie: 21-11-2021

Naar het artikel

'Dé autist bestaat niet: 'Beeldvorming rond autisme is nog te eenzijdig''

Een artikel rondom de vele misvattingen over autisme, met specifieke aandacht voor autisme bij vrouwen. Het artikel geeft antwoord op de vraag waarom autisme bij vrouwen veel minder wordt opgemerkt.

Datum van publicatie: 5-11-’21

Naar het artikel

Bezorgen wij kinderen met autisme een schooltrauma?

Dit artikel van Marcia Eckerd Ph.D. verscheen op 31 augustus 2021, in Psychology Today. Met toestemming van de auteur is dit artikel vertaald door Balans.

Naar het artikel

'Betere nachtrust voor mensen met autisme door verzwaringsdekens'

Uit studies komt naar voren dat 45-86% van de mensen met autisme te maken heeft met slaapproblemen. Een Zweedse studie deed onderzoek naar de effecten van verzwaringsdekens bij mensen met autisme.

Datum van publicatie: 1-11-’21

Naar het artikel

Hoe de wetenschappelijke kijk op autisme is veranderd

Sander Begeer, hoogleraar Diversiteit van Autisme, doet al 20 jaar onderzoek naar autisme. Sinds zijn 1e onderzoek is de wetenschappelijke kijk op autisme enorm veranderd.

”Mensen met autisme zijn niet allemaal contactschuw, gaan vaak juist te véél mee in de emoties van een ander en kunnen door hun vasthoudendheid bergen verzetten” (Sander Begeer, 2021).

In dit interview legt Sander Begeer uit hoe de wetenschappelijke kijk op autisme is veranderd de afgelopen jaren.

Datum van publicatie: okt ’21

Bekijk het interview

'Stap in de wereld van een kind met autisme in plaats van andersom'

Neurowetenschapper Henry Markram heeft een autistische zoon. In dit artikel vertelt hij over de inzichten rondom autisme die hij dankzij zijn zoon heeft opgedaan.

Datum van publicatie: 30-3-’21

Naar het artikel

Autisme vergeleken met anderen diagnoses, zoals AD(H)D & borderline

Wil je meer weten over wat het verschil is tussen autisme en andere diagnoses, zoals borderline persoonlijkheidsstoornis? Of AD(H)D? 

Annelies Spek vergelijkt in haar zogeheten ‘whitepapers’ autisme met andere diagnoses!

Naar de website

Waarom autisme bij vrouwen minder opvalt

In dit artikel van Psychologie Magazine lees je waarom autisme bij vrouwen minder opvalt. 

Naar de website

Autisme bij meisjes en vrouwen

Op de website van Annelies Spek (Klinisch psycholoog, hoofd Autisme Expertisecentrum) vind je allerlei artikelen over autisme bij meisjes en vrouwen.

Naar de website

Psychologie Magazine

Artikelen van Psychologie Magazine gericht op autisme.

Naar de website

Spectrum Autism Research

Ben je op zoek naar de laatste ontwikkelingen op het gebied van autisme research?

Op deze websites vind je o.a. resultaten van de nieuwste onderzoeken rondom autisme.

Let op: Engels geschreven.

Naar de website

Poëzie

Gedichten geschreven door anderen met autisme.

Vaak over autisme en gerelateerde onderwerpen.

Wereld van Autisme

Wereld van Autisme schrijft gedichten over leven met autisme en gerelateerde onderwerpen. En soms over de natuur.

Naar het instagramaccount

Autidicht en Beeld

Autidicht en Beeld schrijft prachtige gedichten en combineert deze met eigengemaakte foto’s.

Naar het Instagramaccount

Mitchel Kleuver

Mitchel Kleuver schrijft gedichten over leven met autisme en gerelateerde onderwerpen. Maar ook gedichten rondom natuur.

Naar het instagramaccount

Poems by Kiza

Prachtige gedichten geschreven door Kiza.

Naar het instagramaccount