Kleine lichtjes in het heelal – Sara Seager

Kleine lichtjes in het heelal – Sara Seager

hintersee, bergsee, mountains

Voor het lezen:

Ik werd in de bibliotheek in de eerste instantie aangesproken door de prachtige cover die dit boek heeft. De kleuren van het heelal, trekken mijn aandacht. Het is een waargebeurd verhaal over een moeder met autisme die naar haar grenzen in het leven zoekt. Ik ben nieuwsgierig..

Beschrijving

We volgen Sara Seager die persoonlijk en openhartig over haar leven schrijft. Haar verhaal begint met hoe dat ze haar fascinatie voor het heelal en de sterren vind in haar leven. De hoeveelheid lichtjes aan de hemel symboliseren voor Sara de hoeveelheid van mogelijkheden. Ze weet uit te groeien tot een astrofysicus die baanbrekend en bijzonder onderzoek weet te verrichten naar exoplaneten. 
 
Ook leert ze op een bijzondere wijze een man kennen die uiteindelijk haar man en vader van haar twee kinderen wordt. Maar dan overlijdt plotseling haar rots in de branding en wordt het lichtje in Sara gedooft. 
 
Als veertigjarige weduwe, met haar twee zoontjes voelt Sara zich hopeloos verloren. Ze klampt zich vast aan de instructies die haar man achter heeft gelaten en wordt zich enorm bewust van haar onhandigheid en gebrek aan sociale vaardigheden. 
 
Ze vertelt veel over haar periode van rouw, het werk dat haar troost en houvast biedt en de verwondering van het contact met andere mensen, die haar steun willen bieden. 
 
En tot slot een onverwachts nieuwe unieke match van liefde en hoop in haar leven. Totdat Sara uiteindelijk de diagnose autisme krijgt en haar hele leven en alles voor haar op haar plek valt.

Mijn ervaring

De passie en liefde die Sara voor het heelal heeft is met geen mogelijkheid te ontkennen wanneer je dit bijzondere verhaal leest. Ze weet mij als lezer zo enthousiast te maken dat ik geraakt wordt door haar fascinatie en liefde en ik tijdens het lezen de sterren opzoek op het internet waarover ze het in het verhaal heeft om een beter beeld te krijgen van de situatie.
 
Ze weet bijzonder goed haar levensloop en verhaal neer te zetten over hoe dat zij het leven, het sociaal contact, de verantwoordelijkheden en later ook de rouw heeft ervaren. Haar struggles, angst en verdriet zijn gewoon bijna tastbaar. Waardoor je als lezer gewoon met Sara ervaart waar ze in haar leven doorheen gaat.
 
De ondertitel van dit boek ‘Een moeder met autisme verkent haar grenzen’, voelde alleen wel enigszins misleidend. Pas in het allerlaatste hoofdstuk, wat niet eens een groot hoofdstuk was, beschrijft Sara haar ontdekking van de diagnose autisme. Het plaatst aan de ene kant het verhaal wel in de juiste context, maar het plot was in mijn ogen al vertelt in de ondertitel.
 
Het was een bijzonder en mooi verhaal, wat in mijn ogen voornamelijk voor een groot gedeelte ging over de rouwperiode die Sara ervaarde en haar struggles met het vinden van de balans tussen haar twee kinderen en haar grote passie en liefde voor haar werk, zeker toen haar man er niet meer was om de opvoeding en de huishouding voor zijn rekening te nemen.
 
Het boek las niet op alle momenten even prettig weg. Op sommige momenten las het wat stroef en de soms grote hoeveelheid wetenschappelijke kennis die geregeld wat overdadig en enorm gedetailleerd was, haalde mij soms uit het verhaal. Wel heb ik een enorme bewondering gekregen voor Sara en haar bijzondere levensverhaal.

Mijn waardering:

❤️❤️❤️

Boekrecensie door Kim Coenen

Deze boekrecensie is geschreven door Kim Coenen

Je kunt Kim volgen op Instagram @kimcoenen of neem een kijkje op haar website www.happykim.nl.

Gerelateerde artikelen