De 'Ticket theorie' en autisme

Je hebt wel energie om te schilderen, maar niet om de afwas te doen? Hoe kan dat nou?

De 'Ticket theorie van Hilary Knutson

Op deze pagina vind je informatie over de ‘ticket theory’. Deze theorie is bedacht door Hilary Knutson, zelf ook autistisch.

De ticket theorie kan jou helpen om beter te begrijpen hoe het is om autistisch te zijn en specifieker wat het effect hiervan op jouw energiehuishouding is.

Je kunt deze theorie gebruiken om jezelf beter te leren begrijpen, maar ook om jouw omgeving uitleg te kunnen geven. 

Waarom heb je de ene dag wél energie om te koken, maar niet om te douchen? Waarom lukt het de andere dag wél om de afwas te doen, maar niet om het huis op te ruimen? Deze theorie kan je daar antwoord op geven.

Maar eerst.. de lepeltheorie

Er bestaat natuurlijk al een andere theorie, namelijk de lepeltheorie. Deze theorie gebruikt lepels om de hoeveelheid energie aan te geven. 

Iedere dag start je met een x aantal lepels. De hoeveelheid lepels waarmee je je dag start, hangt af van diverse factoren, zoals hoe je hebt geslapen. 

De lepels staan voor jouw hoeveelheid energie en voor iedere taak die je uitvoert raak je een x aantal lepels (dus: energie) kwijt. Het maakt dat je bewuster wordt van de hoeveelheid energie een taak jouw kost en hoeveel energie je nog overhoudt.

Bijvoorbeeld:

  • Douchen: 3 lepels.
  • Afwassen: 2 lepels. 
  • E-mail beantwoorden: 1 lepel.
 

Voor sommigen werkt de lepeltheorie prima. Persoonlijk vind ik de lepeltheorie niet goed aansluiten en ik ben dan ook heel blij met deze ticket theorie van Hilary.

Lepeltheorie vs. tickettheorie

Vanuit de lepeltheorie is het zo dat je kunt kiezen voor welke taak je je je beschikbare lepels inzet. Persoonlijk ervaar ik het zo dat ik niet altijd een ”lepel” kan inzetten voor een specifieke taak, die ik wél graag zou willen uitvoeren. Soms heb ik gewoonweg geen energie voor een specifieke taak, maar wel voor andere taken.

Kortom: op sommige dagen heb ik geen ”ticket” voor taak A, maar wel tickets voor taak B en C. 

Nog concreter: op sommige dagen heb ik wél energie om te douchen, maar niet om te stofzuigen of om boodschappen te bestellen. 

Zelf begreep ik ook nooit waarom dit zo was: ik kon immers wel andere taken uitvoeren. De ticket theorie legt deze struggle eigenlijk perfect uit.

Bekijk de video waarin Hilary de theorie uitlegt

In deze video legt Hilary uit hoe de ticket theorie werkt. Ook maakt ze hierbij de vergelijking met de ‘lepeltheorie’.

Let op: de video is in het Engels. Je kunt Nederlandse ondertiteling instellen.

Mijn uitleg over deze theorie

Ik zal hier de tickettheorie proberen uit te leggen in mijn eigen woorden.

Hilary Knutson gebruikt kermiskaartjes (hierna ‘tickets’) als metafoor om de theorie beter uit te kunnen leggen.

Als je een ticket hebt voor de reuzenrad, kun je daar niet mee in de botsauto’s. Je kunt het alleen gebruiken voor het reuzenrad. Ook al heb je drie tickets voor het reuzenrad, dan kun je nog steeds niet in de botsauto’s. Ook kun je de tickets niet inwisselen voor een ticket voor de botsauto’s. Ze zijn uitsluitend geldig voor het reuzenrad.

Dit kan voor mensen met autisme hetzelfde zijn wat betreft ‘energie voor het uitvoeren van taken’. 

Iedere dag krijg je een x aantal tickets. Deze tickets zijn gekoppeld aan een specifieke taak. Je kunt een ticket hebben voor de afwas, maar daarmee kun je niet stofzuigen. Ook al heb je drie tickets voor de afwas, dan lukt het alsnog niet om te stofzuigen. Ook kun je de ticket (lees: de energie voor deze specifieke taak) niet inwisselen om alsnog te kunnen stofzuigen. Je kunt er alleen mee afwassen.

Het kan dus zo zijn dat je op je planning hebt staan dat je vandaag wilt stofzuigen, maar dat dit niet lukt omdat je daar geen ticket voor hebt die dag. 

Het kan dus ook zo zijn dat je 20 tickets hebt voor stofzuigen, maar je geen ticket hebt om ‘de dag te beginnen’. Je hebt dan dus ook niets aan de 20 tickets om te stofzuigen. Ook is het zo dat de tickets een ”houdbaarheidsdatum” hebben, en dus ‘verlopen’ na een tijd. Je kunt ze niet vanzelfsprekend opsparen en/of meenemen naar een volgende dag.

Belangrijk

Niet iedereen zal zich in deze theorie kunnen vinden. Net zoals dat niet iedereen zich kan vinden in de lepeltheorie. Ieder mens is uniek, dus ook hierin kunnen we verschillen! 🙂

Ik hoop door het delen van deze informatie dat ik toch weer iemand op weg kan helpen: bijvoorbeeld doordat je jezelf beter leert begrijpen of om te helpen bij het uitleg geven aan jouw omgeving van hoe de energieverdeling voor jou werkt.

Verhalen van anderen met autisme lezen?