Grip – Marc Bosma & Johan van Zanten

Grip – Marc Bosma & Johan van Zanten

hintersee, bergsee, mountains

Boek info

Nederlands | Paperback | 9789492297402 | Druk: 1 | 223 pagina’s | Hogrefe Uitgevers | Prijs €25,00

Voor het lezen:

Dit boek had gelijk mijn interesse. Ik weet hoe gevoelig ik ben voor “verslaving” of gedrag om extreme controle te willen nemen op momenten van stress. Hopelijk brengt dit boek mij goede inzichten. 
 
De cover van het boek is enorm uitnodigend. Het gele boek met de illustratie van de roze vuist versterkt overduidelijk de titel die ook mooi naar voren komt op de cover. Ik hoop dat ik na dit boek beter weet hoe ik beter om kan gaan met stress in mijn leven en daarmee verslavend gedrag in de toekomst kan voorkomen.
Fotografie: Kim Coenen

Het verhaal

Wist jij dat mensen met autisme een verhoogde kans hebben op verslavingsproblemen? Uit onderzoek blijkt dat het maar liefst twee keer zo vaak voorkomt als bij mensen zonder autisme. Alcohol- en cannabisgebruik zijn het meest voorkomend, maar ook ander gedrag zoals gokken, gamen, koopverslaving komt geregeld voor.
 
De reden hiervan: mensen met autisme ervaren meer stress. De overprikkeling, onbegrip en afwijzing roepen veel spanning, frustratie, angst en verdriet op. De verleiding kan groot zijn om deze gevoelens te willen dempen. Hoewel dit in de eerste instantie lijkt te werken, zorgt het op lange termijn juist voor extra stress.
 
In dit boek, dat eveneens een werkboek is, krijg je een inzicht wat verslaving is, welke rol stress en autisme hierin spelen en hoe je stap voor stap aan de slag kan om je gebruik te stoppen of te minderen en in de toekomst op een andere manier met stress in je leven om te gaan.

Mijn ervaring

Het boek is enorm toegankelijk, helder en krachtig geschreven. In het voorwoord en de introductie krijg je het gevoel dat Marc Bosma & Johan van Zanten echt begrijpen hoe iemand met autisme denkt, handelt en de wereld en stress ervaart. Ondanks dat ze beide geen autisme hebben.
 
Het boek begint met een heldere uitleg over alles rondom verslaving en autisme, stress en gebruik. Bij hun heldere verhaal komen hele goede voorbeelden van mensen met autisme met verslaving en stress aan bod, die duidelijk onderscheidend en gekaderd in het boek worden weergegeven. Ook zetten ze duidelijk en helder punten op een rijtje. Wat een groot pluspunt is van het boek is dat het boek eveneens een werkboek is. Er komen hele heldere schema’s en duidelijke vragen aan bod. Via de website van Hogrefe kan je lege schema’s downloaden en invullen voor jezelf. In het boek wordt het schema ingevuld met voorbeelden en ook achterin volgt een bijlage met nog meer voorbeelden.
 
Vervolgens gaan ze helder en stapsgewijs op onderzoek naar:
  • hoe dat je je gedrag kan veranderen
  • zoeken naar waarom je wilt minderen of stoppen
  • patronen leren kennen in het gebruik
  • maatregelen om grip te krijgen
  • helpende gedachten
  • effectief weigeren
  • stress herkennen
  • stress aanpakken
  • en tot slot volhouden
 
De manier waarop ze dit doen is enorm toegankelijk. Ze zijn zich bewust van het zwart-wit denken van autisme en houden enorm goed rekening met de manier waarop iemand met autisme stress en falen beleefd. Door hun duidelijke uitleg, hun ondersteunende woorden en de enorm duidelijke vragen en schema’s krijg je een goed inzicht op welke prikkels stress en onder- en overprikkeling bij je oproepen. 
 
Ook de manier waarop hun tips geven hoe je de problemen aan kan pakken vind ik heel sterk. Ze pushen niet en dragen vele praktijkvoorbeelden en tips aan.
Zo kwam ik er bijvoorbeeld achter hoe je effectief kan weigeren en je grens aan kan geven zonder dat anderen een opening tot pushen ziet. En mocht diegene dat dan toch doen, hoe je dat dan aanpakt. Deze dingen waren voor mij enorm leerzaam.
 
Het is een enorm leerzaam, informatief en motiverend boek. Hoewel het verhaal zich direct richt op een verslaving van drank- en cannabis, is het enorm verhelderend om inzicht te krijgen in de triggers en patronen die mensen met autisme enorm snel ontwikkelen in tijden van stress en overprikkeling. Door hier bewust en alert op te zijn kan je hopelijk verslavingsgedrag voorkomen en eerder hier bewust op ingrijpen. 
 
Voor iedereen met autisme of een naasten van iemand met autisme die veel stress ervaart is dit boek een enorm goede aanrader om te lezen.

Mijn waardering:

❤️❤️❤️❤️❤️

Boekrecensie door Kim Coenen

Deze boekrecensie is geschreven door Kim Coenen

Je kunt Kim volgen op Instagram @kimcoenen of neem een kijkje op haar website www.happykim.nl.

Gerelateerde artikelen