Leven zonder je masker – Ellie Middleton

Leven zonder je masker – Ellie Middleton

hintersee, bergsee, mountains

Voor het lezen

Ik lees erg graag boeken over en rondom autisme, om hiermee mijn eigen autisme beter te begrijpen, herkenning te voelen en misschien handvatten te ontdekken die ik in mijn eigen leven kan toepassen. Bij Uitgeverij Volt verscheen onlangs de in het Nederlands vertaalde uitgave van het boek van Ellie Middleton. Ik heb al veel enthousiaste reacties gehoord over dit boek, dus mijn verwachtingen zijn hooggespannen.

Fotografie: Kim Coenen

Boek info

Nederlands | Paperback | 9789021488721 | 03 april 2024 | 296 pagina’s
Uitgeverij Volt | Prijs €22,50

Het verhaal

Ben jij neurodivers? Of wil je gewoon anderen beter begrijpen? Ellie Middleton helpt je in dit boek wegwijs te worden in de wereld van ADHD en autisme. Ze was zelf vierentwintig toen ze duidelijkheid kreeg dat haar hoofd niet stuk was. Alle puzzelstukjes vielen op hun plek bij de diagnose ADHD en autisme. Hierdoor kon ze haar trauma’s verwerken die ze had opgelopen door jarenlang zich onbegrepen te voelen en zichzelf te maskeren. Op heldere en toegankelijke wijze deelt Ellie Middleton haar kennis en ervaring op het gebied van mentale gezondheid, zelfdiagnose, pretty privileges, je werkplek en je vriendenkring. Ze hoopt met dit boek meer begrip en waardering te krijgen over neurodivergentie.

Mijn ervaring

Ellie Middleton heeft een hele heldere, vlotte en toegankelijke schrijfwijze waarmee ze openhartig haar eigen persoonlijke verhaal, kennis, ervaringen, en handvatten biedt over neurodivergentie en met name ADHD en autisme.

Haar verhaal heeft een hele heldere inleiding, waarna het boek start met duidelijke basisbegrippen en autistische trekken en ADHD-trekken in de praktijk. Hierin weet ze helder en beknopt te verwoorden welke kenmerken bij deze ‘ontwikkelingsstoornis’ horen. Ik ervaar direct enorm veel herkenning en erkenning. Vervolgens volgt er een hoofdstuk over het erkennen, herkennen en stigmatiseren van neurodivergente mensen. Dat ze hierbij ook quotes deelt van anderen die hierin hun ervaring willen delen, vond ik inspirerend en geeft je het gevoel dat je niet alleen bent.

In het tweede gedeelte gaat ze verder in op het maskeren, het stellen van een zelfdiagnose of medische diagnose, privileges als onzichtbare beperkingen, het werk en de psychische gevolgen bij een late diagnose. Ook dit is weer een mix van kennis, onderzoeken, ervaringen en handvatten. Wat ik erg sterk vind aan het boek is dat er na ieder hoofdstuk een duidelijke samenvatting en opsomming wordt gemaakt van de kernpunten die in het hoofdstuk beschreven zijn. Hierdoor biedt het boek me nieuwe inzichten, herkenning, erkenning en veel handvatten. Het is echt een boek waarin ik me positief gesteund en gehoord voel.

Leven zonder je masker is een leerzaam, inspirerend en toegankelijk boek. Ellie Middleton deelt haar kennis, ervaringen (van zichzelf en anderen), inzichten en handvatten. Ze richt zich specifiek op ADHD en autisme maar wijdt ook een hoofdstuk aan neurodivergentie in het algemeen. Ik heb met dit boek nieuwe kennis en inzichten opgedaan over autisme en voel ik me na het lezen van het boek echt positief gezien en gehoord. Een erg goed boek.

Mijn waardering:

❤️❤️❤️❤️,5

Verkrijgbaar bij o.a.:

Bruna, Paagman, Libris, Readshop en Bol.

Boekrecensies door Kim Coenen

Deze boekrecensie is geschreven door Kim Coenen

Je kunt Kim volgen op Instagram @kimcoenen of neem een kijkje op haar website www.happykim.nl.

Gerelateerde artikelen