Het Rosie project – Graeme Simsion

Het Rosie project – Graeme Simsion

hintersee, bergsee, mountains

Voor het lezen

Dit boek staat al ontzettend lang op mijn verlanglijst. Zeker omdat het hoofdpersonage iemand met autisme is, ben ik erg benieuwd naar deze roman. Het boek is dan ook maar liefst meer dan 300.000 verkocht, hierdoor moet het wel een goed boek zijn, toch? Nu bij Uitgeverij Rainbow de pocket versie verscheen, kreeg ik de kans het boek als recensie-exemplaar te mogen lezen. Super bedankt.

Fotografie: Kim Coenen

Boek info

Nederlands | Paperback | 9789041715838 | 14 maart 2024 | 336 pagina’s | Uitgeverij Rainbow | Prijs €11,00 (pocket-versie)

Het verhaal

Don Tillman heeft autisme, hij is gediagnosticeerd met asperger. Hij kan geweldig koken en is hoog intelligent, maar het wil hem maar niet lukken om de juiste vrouw te vinden. Door zijn sociale onhandigheid is hij nooit verder gekomen dan de eerste date. Hij besluit een nieuw project te starten en maakt een zestien pagina’s tellende vragenlijst op, hiermee hoopt hij dat hij de perfecte partner kan vinden. Zijn vriend Gene zorgt ervoor dat hij Rosie Jarman ontmoet. Ze is verre van perfect, maar wel intelligent en mooi. Daarbij is ze ook op zoek naar haar biologische vader. Met deze zoektocht kan Don haar misschien best eens een handje helpen.

Mijn ervaring

Graeme Simsion heeft een onwijs levendige, vlotte en krachtige schrijfstijl, waardoor het verhaal ongelofelijk vlot en lekker wegleest en je helemaal op kan gaan in het verhaal en het leven van Don. Met sterke en krachtige dialogen weet Graeme Simsion het verhaal op natuurlijke en realistische wijze tot leven te brengen.

We volgen het verhaal van de autistische man Don Tillman, die een erg gestructureerd en georganiseerd leven leeft (Ik kan me dan ook met mijn eigen asperger zonder moeite in het personage verplaatsen). Graeme Simsion heeft het personage goed en realistisch uitgediept, al brengt hij sommige elementen wel echt met een knipoog. De andere personages en met name Gene, Rosie en Claudia zijn goed en lekker uniek en verschillend neergezet.

Het verhaal heeft een mooie opbouw die onwijs leuke, verrassende en mooie wendingen neemt. Het is echt een verhaal dat zo pakkend en meeslepend geschreven is dat je het gewoonweg niet weg wil leggen. Je wilt weten tot welke inzichten Don uiteindelijk gaat komen. Daarbij maakt Don gedurende het verhaal een prachtige groei door. Hij krijgt meer zelfinzicht, zelfvertrouwen en zijn sociale vaardigheden weet hij op prachtige wijze te vergroten. Tegen het einde was ik nog even bang voor een andere afloop dan ik hoopte, maar gelukkig kreeg het verhaal aan het einde nog een ontroerende en mooie wending en een prachtige afsluiter.

Het Rosie project is een prachtige, aangrijpende en mooie roman. Mijn hoge verwachtingen zijn meer dan overtroffen. Graeme Simsion heeft zo’n levendige, vlotte en krachtige schrijfstijl, dat wanneer je aan het boek begint je gewoonweg niet kan stoppen met lezen. Het hoofdpersonage, dat kamp met asperger (autisme), maakt een prachtige groei door en weet je echt te ontroeren. Dit is zonder twijfel een verhaal dat me bij blijft.

Mijn waardering:

❤️❤️❤️❤️❤️

Verkrijgbaar bij o.a.:

Bruna, De Slegte en Bol.

Boekrecensies door Kim Coenen

Deze boekrecensie is geschreven door Kim Coenen

Je kunt Kim volgen op Instagram @kimcoenen of neem een kijkje op haar website www.happykim.nl.

Gerelateerde artikelen