Verkeerde en late diagnoses

Verkeerde en late diagnostiek bij vrouwen

Vrouwen met autisme zouden veelal eerst een andere diagnose ontvangen. Daarnaast wordt autisme bij vrouwen vaak op latere leeftijd vastgesteld, vergeleken met mannen.

Uiteraard zijn er ook mannen die hier helaas mee te maken krijgen of hebben gekregen. Op deze pagina ligt de focus op vrouwen.

Je leest hier een persoonlijke verklaring (en mening) voor de verkeerde en late diagnostiek bij vrouwen.

Wist je dat vrouwen vaker een verkeerde diagnose krijgen,
voordat zij de diagnose autisme krijgen?

Mogelijke verklaringen voor misdiagnostiek

Verklaring 1

Wat kan de reden zijn dat vrouwen veelal eerst een andere diagnoses krijgen, voorafgaande aan de diagnose autisme? 

Een eerste verklaring is maskeren. Maskeren lijkt hier een grote rol in te spelen. Door maskeren weten vrouwen hun autistische trekjes namelijk enorm goed te verbergen.

Vele vrouwen met autisme kunnen zich als een kameleon aanpassen, aan de omgeving. Ikzelf kan hierover meepraten. Voor de buitenwereld is het ‘autisme’ dan onzichtbaar.

Meer info over maskeren.

Verklaring 2

Een tweede verklaring, naar mijn idee, is ‘het beeld dat de maatschappij heeft van autisme. Het beeld dat in de maatschappij heerst over autisme is veelal gericht op de uiting van autisme bij mannen. Hierin speelt beperkte kennis van autisme bij vrouwen een rol.

Aangezien autisme zich bij vrouwen veelal anders uit, vrouwen vaker maskeren en het beeld van autisme veelal gericht is op mannen, kan het stellen van de diagnose bemoeilijken.

Het autisme wordt niet herkent en/of kenmerken van autisme worden bij vrouwen eerder aangeduid als: introvert, gevoelig, verlegen, bescheiden, stil, angstig. Ik heb dit zelf ook heel vaak gehoord in mijn leven!

Vrouwen krijgen vaker een diagnose zoals een persoonlijkheids- of angststoornis

Welke diagnose(s) krijgen vrouwen vaak?

Zoals ik vertelde krijgen vrouwen met autisme veelal eerst andere diagnose(s), voordat zij uiteindelijk de diagnose autisme krijgen. 

Ikzelf kreeg bijvoorbeeld de diagnose ‘vermijdende persoonlijkheidsstoornis met borderline kenmerken, en gegeneraliseerde angststoornis”

Ik stelde mijn volgers op Instagram (@WereldvanAutisme) de vraag ‘welke diagnose zij voorafgaande aan de diagnose autisme kregen’.

Zie rechts een overzicht van de meest voorkomende antwoorden.

De meest voorkomende antwoorden:

 • Persoonlijkheidsstoornis
  • Borderline persoonlijkheidsstoornis
  • Vermijdende persoonlijkheidsstoornis
  • Afhankelijke persoonlijkheidsstoornis
  • Dwangmatige persoonlijkheidsstoornis
 • Angststoornis
 • Sociale fobie
 • Gegeneraliseerde angststoornis
 • Depressie
 • PTSS
 • Bipolaire stoornis
 • HSP
 • ADD en ADHD

Ik blijf het bizar vinden dat ik eigenlijk zelf mijn diagnose autisme heb gesteld

Mijn ervaring rondom de diagnostiek

Ikzelf kreeg de diagnose autisme op mijn 32e, nadat ik hier zelf over begon.  Ik voelde namelijk dat de diagnoses die destijds gesteld waren (zoals hierboven beschreven), niet al mijn gedrag en struggles konden verklaren. Ik ging daarom zelf op onderzoek uit. Door vele boeken te lezen en een online research kwam ik uiteindelijk terecht bij autisme. Dit heb ik gedeeld met mijn behandelaar en ben ik uiteindelijk doorverwezen voor diganostisch onderzoek. Ik blijf het bizar vinden dat ik eigenlijk zelf mijn diagnose autisme heb gesteld.