Hulpmiddelen

Hulpmiddelen voor mensen met autisme

(Sensorische) hulpmiddelen kunnen mensen met autisme helpen in het dagelijks leven. Je kunt ze inzetten om bepaalde prikkels te verminderen óf juist om een prettige prikkel toe te voegen.

Aangezien iedereen uniek is, is voor iedereen weer een ander hulpmiddel prettig. (Sensorische) hulpmiddelen kunnen bijvoorbeeld kalmerend werken, angst verminderen, overprikkeling voorkomen, helpen om beter te kunnen focussen en helpen bij het ontprikkelen.

Hieronder vind je een overzicht van hulpmiddelen.

Let op: Ik heb niet alle weergegeven opties ook daadwerkelijk zelf getest, tenzij dit specifiek wordt vermeldt. Lees zelf altijd goed de reviews door.

Ga naar:

Anti-klit haarborstel: Tangle Teezer

Dé haarborstel van dit moment: de Tangle Teezer. Wellicht heb je deze al eens voorbij zien komen. Deze haarborstel werd mij aangeraden door mede-auti’s. De Tangle Teezer is speciaal ontwikkelt om nat en kwetsbaar haar te kammen.

Mijn ervaring: De haarborstel vermindert voor mij zéker 85% van het ongemak (lees: de nodige prikkels!) tijdens het kammen van mijn (natte/vochtige) haar. Een flink verschil dus!

Auti-Pas

De Auti-Pas is een pasje dat je kunt aanvragen bij de NVA. Deze pas kun je bij je dragen en aan andere mensen laten zien als je in een stressvolle situatie overweldigd wordt, wat voor meer begrip zorgt.

Sommige attractieparken erkennen de Auti-pas, waardoor je via een andere ingang naar binnen kan of gebruik mag maken van terugtrekplekken.

De Auti-pas kost € 12,50 voor NVA-leden en € 45,- voor niet-leden

Neem ook eens een kijkje in de gids onderaan deze pagina!

Bijtketting

Dit is een bijtelement dat vastzit aan een ketting, waar je op kunt bijten om stress te reguleren.

Er bestaan bijtketting in allerlei vormen, kleuren en maten.

Blauw licht filter bril

Game je veel? Of maak je veel gebruik van je computer of telefoon?

Het blauwe licht – o.a. afkomstig van je telefoonscherm – kan zorgen voor hoofdpijn, problemen aan je ogen en slaapproblemen.

Een blauw licht filter bril filtert kunstmatig licht (‘blauw licht’) en maakt het licht dat je binnenkomt wat warmer en zachter. En zorgt hiermee onder andere voor een betere nachtrust!

Drukvest

Een drukvest is een soort hesje dat je onder je kleding aan doet, wat voelt als ferme knuffel. Dit kan helpen spanning in je lichaam beter te reguleren.

Essentiële olie

Een olie in veel verschillende geuren met veel verschillende doeleinden. Lavendelolie staat bijvoorbeeld bekend om zijn ontspannende en rustgevende werking.

Ook zijn er diverse manieren waarop je essentiële oliën kunt gebruiken. Bijvoorbeeld:

  • Je kunt een paar druppels aanbrengen op een wattenbolletje en deze op je nachtkastje leggen.
  • Je kunt een paar druppels in een diffuser doen.
  • Je kunt het aanbrengen op je kleding, kussen of een doekje.
 

Mijn persoonlijke favorieten zijn lavendel en bergamot.

Let op: neem voor gebruik altijd goed de gebruiksaanwijzing door of raadpleeg een deskundige op dit gebied.

Fidget ring / anxiety ring

Een fidget ring (soms anxiety ring of anti-stress ring genoemd) kan je dagelijks dragen en gebruiken. De ring bevat balletjes en kan een angst- of stressreducerend effect hebben.

Hidden Disability keycord | Zonnebloem Keycord

Dit is een keycord (een soort ketting) met afbeeldingen van zonnebloemen erop, dat je bij je kunt dragen.

Oorspronkelijk komt dit idee uit het Verenigd Koninkrijk, waar er behoefte aan was dat mensen met een onzichtbare handicap ondersteuning konden krijgen, zonder hier expliciet naar te hoeven vragen.

Het keycord kan in worden gezet op een vliegveld of andere drukke publieke plaatsen. De keycord is internationaal erkend.

Koelvest

Een koelvest is een vest dat je aan kunt trekken. Het zorgt voor extra verkoeling op de warme zomerdagen!

Moonbird - persoonlijke ademcoach

Ken je Moonbird al? Moonbird is een persoonlijke ademcoach.

Een rustige ademhaling is de meest effectieve manier om je stressniveau te verlagen, je kwaliteit van slapen te verbeteren en angsten te verminderen. Moonbird kan jou helpen om je stressniveau te verlagen en tot rust te komen.

Hoe werkt het? Je plaatst Moonbird in je hand en ademt mee op het tempo van Moonbird. Je kunt de effecten van de oefeningen aflezen in de bijbehorende app.

Nieuwsgierig? Probeer Moonbird 14 dagen uit!

Kortingscode moonbird

Gebruik code SYLVANA10 voor korting op moonbird

(Noise-cancelling) koptelefoon

Sommige koptelefoons hebben een noise-cancelling functie, waarmee je geluiden kunt dempen. Ook kun je ervoor kiezen je favoriete muziek afspelen, waardoor je rustiger kunt worden.

Ikzelf gebruik de Sony WH-1000XM3 en ik ben hier erg over te spreken! De koptelefoon is eenvoudig in gebruik, zit prettig, is stijlvol en dempt omgevingsgeluiden goed! Ja, hij is prijzig, maar je krijgt er zóveel voor terug. Het is werkelijk een verademing 🙂

(Noise-cancelling) oordopjes / oortjes

Er bestaan speciale oorstukjes (vaak oordopjes of oortjes genoemd) die omgevingsgeluid dempen, waardoor je je makkelijker in prikkelrijke omgevingen kunt begeven.

Mijn persoonlijke favoriet zijn de Loop Earplugs. Op de foto hieronder draag ik de Loop Experience Plus (rosé kleurig). Deze dempen geluiden tot -18dB, wat het mogelijk maakt om een gesprek te kunnen voeren terwijl je ze draagt!

Ook krijg je bij de Loop Experience Plus ‘Loop mutes’ bijgeleverd: deze kun je bevestigen aan je oortjes voor nog eens extra -5dB demping.

Kortingscode Loop Earplugs

Wist je dat je via Wereld van Autisme 10% korting krijgt op Loop Earplugs? Gebruik hiervoor kortingscode LOOPXSYLVANA10

Petje

Ben je erg gevoelig voor licht? Een petje kan helpen om fel (zon)licht wat meer tegen te houden.

Planner

Een planbord of online planner (zoals Tiimo of Timeo) kan je helpen voorspelbaarheid en structuur in je leven te brengen.

Je krijgt hierdoor visueel een overzicht van wat je moet doen.

Met sommige online planners kun je ook pauzemomenten inplannen, die je helpen herinneren dat je regelmatig moet drinken of een prikkelloze pauze moet inlassen.

Pictogrammen (picto's)

Er zijn online veel gratis pictogrammen (picto’s) beschikbaar die je visueel kunt inzetten in combinatie met bijvoorbeeld een planbord.

Een voorbeeld hiervan is Sclera picto’s

Prikkelvrije kleding

Ken jij de prikkelvrije kleding van SAM al?

Kleding zonder kriebelende labels, naden en etiketten? Je vindt het bij SAM Sensory & more. 

Projectorlamp

Een projectorlamp kan een fijne visuele prikkel zijn. Een projectorlamp kan diverse kleuren en figuren op het plafond tonen. Denk bijvoorbeeld aan een sterrenhemel, zoals op het plaatje hieronder weergegeven.

Schommelstoel

Het heen en weer wiegen in een schommelstoel of hangstoel kan je helpen de prikkels in je lichaam beter te reguleren.

Spijkermatten

Ken je de spijkermatten van Flowee al?

Een spijkermat kan bijdragen aan ontspanning en een betere nachtrust. Ook kan het helpen bij pijnklachten in de rug en bij stijve of vastzittende spieren.

Een ‘spijker’mat bestaat uit vele kleine drukpunten die contact maken met jouw huid. De zenuwuiteinden van de huid worden hierdoor geprikkeld. De hersenen nemen deze ‘pijnprikkel’ waar en maken als reactie hierop stofjes aan: endorfine & oxytocine. Beide dragen bij aan verminderen van pijn en een meer ontspannen gevoel. 

Let op: in het begin kan de mat pijnlijk aanvoelen, maar dit zou verminderen binnen enkele minuten.

Spijkermat uitproberen? Bij Flowee kun je een spijkermat 30 dagen op proef nemen om te kijken of het voor jou prettig is!

Foto: Flowee.

Stim-toys

Er bestaan veel verschillende stim-toys. Stimtoys kunnen gericht zijn op diverse zintuigen, zoals zien, voelen, horen.

Zo kun je denken aan kleine speelgoedjes waar je bijvoorbeeld met je handen aan kunt friemelen. Maar ook aan een lava lamp of een sterrenprojector.

Stimtoys kunnen je onder andere helpen om te kalmeren, prikkels beter te verwerken en beter te focussen. 

Hieronder vind je een overzicht van stim-toys!

Verduisterende gordijnen

Gordijnen die licht blokkeren (oftewel verduisteren) kunnen heel helpend zijn op de slaapkamer of in andere kamers als je (snel) overprikkeld wordt door licht.

Verduisterende gordijnen kunnen je helpen om gemakkelijker te kunne ontspannen en/of te ontprikkelen. 

Verzwaringsknuffel

Een verzwaringsknuffel is zoals de naam het al zegt een knuffel die extra zwaar is gemaakt. Je hebt ze in allerlei soorten en maten. 

Een verzwaringsknuffel kan zowel kinderen, als volwassenen, helpen om beter te ontspannen, te kalmeren en angst te verminderen. Dit komt door de diepe druk die de knuffel uitoefent op (een deel van) het lichaam.

Verzwaringsdeken

Een verzwaringsdeken is zoals de naam het al zegt een deken dat extra zwaar is gemaakt. Een verzwaringsdeken bestaat in diverse soorten, materialen en maten. Je kunt het deken zowel overdag (op de bank of in de stoel) gebruiken, of ‘s nachts om onder te slapen.

Een verzwaringsdeken kan je mogelijk helpen om beter te ontspannen, te kalmeren, angst te verminderen, beter te slapen. Dit komt door de diepe druk stimulatie die het deken uitoefent op je lichaam.

Het ideale gewicht voor een verzwaringsdeken kun je vaak eenvoudig berekenen op de website van de aanbieder. Vaak wordt de ”regel” +/- 10% van je lichaamsgewicht aangehouden.

Tip: laat je goed informeren door een deskundige bij de aanschaf van een verzwaringsdeken.

Pas op met kleine kinderen en huisdieren: zij kunnen mogelijk onder het deken beklemt raken.

Wake-up light

Een wake-up light helpt je om op een prettige, rustige manier wakker te worden. Een wake-up light doet dit door middel van het nabootsen van de zonsopgang.

Je hebt ook wake-up lights die zowel zonsopgang, als zonsondergang, nabootsen! Dus mocht je problemen ervaren met ‘inslapen’, dan zou dit een uitkomst kunnen bieden.

Wake-up lights zijn te verkrijgen in diverse prijsklasses.

Tip: sommige zorgverzekeraars bieden een vergoeding aan voor ‘lichttherapie’: hier vallen wake-up lights soms ook onder! Check daarom even bij je zorgverzekeraar of je in aanmerking komt voor een desbetreffende vergoeding.

Zelf ben ik erg tevreden met mijn Philips wake-up light:

Zonnebril

Als je erg gevoelig bent voor licht, kun je een zonnebril opzetten om de hoeveelheid prikkels te verminderen, waardoor je beter bepaalde activiteiten kunt doen.

Dit kan buiten zijn, maar ook binnen in helder verlichte ruimtes (denk aan de supermarkt).

Info Gids: Auti-Pas

Wat is de Auti-Pas? Waar kun je deze voor gebruiken? Je leest het in deze gids. 

Voor uitgebreidere informatie wijs ik je naar de website van de NVA.

Previous slide
Next slide

10% korting op Loop Earplugs!

Gebruik kortingscode: LOOPXSYLVANA10