Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit | Bianca Toeps

Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit | Bianca Toeps

hintersee, bergsee, mountains

Voor het lezen:

Een boek dat is geschreven over autisme door iemand die autisme heeft. Zo kunnen we van de eerste hand meer leren over autisme, in plaats van dat het door de ogen van een ouder of wetenschapper wordt bekeken als een ‘ander wezen’. Door de titel verwacht ik dat het een boek is dat voornamelijk over de vooroordelen gaat die veel mensen hebben over iemand waarbij sprake is van de aanwezigheid van het autisme spectrum.

Beschrijving

Autisme: dat is toch dat je supersnel kunt uitrekenen dat 7 augustus 1984 op een dinsdag viel? Bianca Toeps zal ons eens precies vertellen wat het wél is als je autisme hebt.
Hierbij kijkt ze naar wat de wetenschap en sommige theorieën over autisme zeggen, wat haar eigen verhaal hiervan is en wat andere mensen met autisme ervaren. Bianca beschrijft op een open, eerlijke manier met een flinke dosis humor waar een autist tegenaan loopt in het dagelijks leven. Daarnaast heeft ze ook goede tips voor niet-autistische mensen.

Mijn ervaring

Bianca Toeps bekijkt autisme aan de hand van het DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders), dat wordt gehanteerd voor het vaststellen van autisme. Daarop volgt een persoonlijke, ongenuanceerde en eerlijke blik van Bianca Toeps. Ze vertelt, met de nodigde humor, hoe dat ze dit zelf ervaart in haar leven en haar visie hierop. Ook wijst ze naar wijze van aanpak en hulp van neurowetenschappers en hulpverlenende instanties voor de behandeling of het stellen van de diagnose.
 
Haar boodschap is luid en duidelijk, plaats niet iedereen in een bepaald keurslijf en hokje. We zijn allemaal mensen. Haar gedachten zetten je als lezer ongetwijfeld aan het denken. Zonder twijfel legt ze de vinger op de zere plek.
 
Het is bijzonder leerzaam en verhelderend om eens van iemand met autisme te horen hoe zij de wereld en het leven ervaart en wat autisme echt voor iemand betekent.
 
De hoofdstukken zijn heerlijk overzichtelijk, met een duidelijke scheiding van de theorie, praktijk en haar tips. Bianca Toeps schrijft vlot en krachtig. Met haar boodschap is ze luid en duidelijk ‘Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit’, stop het generaliseren, autisme en mensen zijn geen one-fits-all.
 
Ik heb genoten van dit mooie, bijzondere en verhelderende boek. Ik raad het je zeker aan!

Mijn waardering:

❤️❤️❤️❤️❤️

Boekrecensie door Kim Coenen

Deze boekrecensie is geschreven door Kim Coenen

Je kunt Kim volgen op Instagram @kimcoenen of neem een kijkje op haar website www.happykim.nl.

Gerelateerde artikelen

Gedichten

Aut of my mind | door Karen

Gedichten door Karen Karen schrijft gedichten over haar eigen leven met autisme. Karen is momenteel op een creatieve zoektocht naar haarzelf en deelt daarin graag haar eigen gedachtes, gevoelens

Lees verder »
Autisme bij vrouwen

Een lege batterij | door Sylvana

Soms zou ik willen dat ik mijn batterij ‘’gewoon even kon wisselen’’ op momenten dat deze leeg is. Even een nieuwe batterij erin en we kunnen weer! Of dat

Lees verder »