Kop vol gruis – Erik Wouters

Kop vol gruis – Erik Wouters

hintersee, bergsee, mountains

Boek info

Nederlands | Hardcover | 9789044844092 | Druk: 1 | februari 2022 | 136 pagina’s | Uitgeverij Clavis

Voor het lezen:

De cover is een heerlijke, kleurrijke en vrolijke cover die gelijk de aandacht weet te trekken. De titel roept al gelijk een duidelijk beeld op over hoe dat de jongen waarover dit boek gaat zich voelt. De gestileerde illustratie van een persoon met een koffiekopje als hoofd is leuk gedaan. Zeker op de kleurrijke achtergrond springt deze witte illustratie die helemaal in stijl en lijn is met de titel er echt uit. 
 
Ik ben enorm nieuwsgierig naar het boek. Gelukkig komen er steeds meer (jeugd)boeken op de markt waardoor anderen met autisme herkenning kunnen vinden en neurotypische mensen een goed beeld krijgen hoe het leven eruit ziet van iemand met de diagnose autisme.

Het verhaal

We volgen Dag die iedere dag worstelt met zijn autisme. In zijn kelder heeft hij twee werelden die hem helpen zich beter in de echte wereld te bewegen en verplaatsen. Hij heeft een Oefenwereld waarin hij situaties van de echte wereld nabootst en oefent. En hij heeft zijn Wonderwereld, waarin hij door middel van zijn eigen verzonnen verhalen antwoorden zoekt op zijn levensvragen. 
 
Met Dag, zijn leraar (die eveneens de schrijver is van het boek), zijn vriend, zus en moeder krijgen we een kijkje van al het gruis in het hoofd van Dag waarmee hij dagelijks worstelt.
 
Het boek is geschikt voor iedereen vanaf 14 jaar.

Mijn ervaring

Het een een puur en eerlijk verhaal over de gedachte en belevingswereld van Dag.
 
Het boek is bevat korte hoofdstukken, waardoor het verhaal ook voor de wat jongere lezers (vanaf 14 jaar) te lezen is. We volgen voornamelijk het vertelperspectief van Dag, een enkele keer wisselt dit, maar dit wordt duidelijk voorafgaand aan het hoofdstuk aangegeven.
 
Ik vind dat de schrijver Erik Wouters, die een docent van Dag is, enorm goed weet te verwoorden wat er in de gedachten en in het hoofd van Dag afspeelt. Ook de situaties die Dag overkomen zijn op een hele mooie en soms ook echt hilarische wijze beschreven. Ik heb meerdere malen enorm om het boek moeten lachen. De situaties zijn voor iemand met autisme enorm herkenbaar.
 
Buiten de situaties, dialogen en gebeurtenissen van Dag, zitten er ook hoofdstukken tussen met de Wonderwereld van Dag. De fantasiewereld in de kelder van Dag, waarin hij indirect speelt met de levensvragen waarmee hij worstelt. Ook dit is op een hele mooie en bijzondere wijze verwoord en in beeld gebracht. Hierdoor krijg je een goed beeld dat we als mensen allemaal op onze eigen manier met onze levensvragen worstelen.
 
Het is absoluut een mooi, grappig maar ook eerlijk en puur verhaal geworden van Dag en zijn worstelingen gedurende zijn leven met autisme. Ik denk dat anderen met autisme zich hier zeker in zullen herkennen, ook voor neurotypische mensen die meer inzicht willen krijgen in de leef en beleefwereld met autisme is dit een mooi boek.

Mijn waardering:

❤️❤️❤️❤️

Boekrecensie door Kim Coenen

Deze boekrecensie is geschreven door Kim Coenen

Je kunt Kim volgen op Instagram @kimcoenen of neem een kijkje op haar website www.happykim.nl.

Gerelateerde artikelen