Ik ben autastisch – Bianca Toeps

Ik ben autastisch – Bianca Toeps

hintersee, bergsee, mountains

Boek info

Nederlands | Hardcover | 9789463492072 | Druk: 1 | april 2021 | 200 pagina’s | Uitgeverij Blossom Books

Voor het lezen:

Na het lezen van het lezen van haar boek “Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit” was ik enorm nieuwsgierig naar haar boek voor kinderen dat ze geschreven had. Haar vorige boek was geweldig en ik heb daar zelf enorm veel kennis en inzichten uit kunnen halen. Ik ben heel benieuwd hoe dat dit boek, speciaal voor kinderen, zal zijn. De cover is in ieder geval enorm uitnodigend. Wederom een roze cover, net als haar boek voor volwassenen alleen ditmaal een geïllustreerd meisje in plaats van een foto van zichzelf. Ik hoop dat haar boek net zo leuk zal zijn als haar boek voor volwassenen.
Fotografie: Kim Coenen

Het verhaal

Speciale editie voor kinderen van bestseller ‘Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit’
Bianca is te herkennen aan haar petje, die heeft ze eigenlijk altijd op. Net als haar wijde kleding, ze is dol op Japan en Disney en ze heeft autisme. Maar wat betekent dat precies? Bianca legt uit hoe de hersenen van iemand met autisme werken en waarom sommige dingen voor autistische kinderen anders werken. Wat is er lastig als je autisme hebt? Wat is juist super leuk? Hoe kan je moeilijke dingen gemakkelijker maken? Bianca legt samen met haar vrienden Daan, Sam en Robin uit hoe dit voor hun werkt. Het boek is voor iedereen met autisme, maar ook voor broertjes, zusjes, vrienden en vriendinnen, vaders en moeders, opa’s en oma’s en juffen en meesters.

Mijn ervaring

Wat een geweldig leuk en uitnodigend boek is dit!
Het boek is echt gericht op kinderen en daarmee op een hele leuke en uitnodigende manier geschreven. Het boek is ook van binnen rijkelijk geïllustreerd waardoor het lezen van dit boek echt een feest is.
 
Het boek begint over onzichtbaar anders zijn, waarbij op een hele speelse en leuke manier wordt uitgelegd hoe dat bij autisme voelt. Bianca en haar vrienden komen ook allemaal aan bod en vertellen hun eigen ervaring, op deze manier krijgt de lezer gelijk een goed beeld dat autisme niet voor iedereen hetzelfde voelt en dit voor iedereen anders is. De ervaringen zijn leuk geïllustreerd met verschillende illustraties van de verschillende personen. Ook volgen er in ieder hoofdstuk hele goede tips, die duidelijk onderscheidend van het verhaal worden weergegeven.
 
Dan volgen de hoofdstukken autastische hersenen, sociaal gedoe en prikkels, over DNA en een lievelings-controller, talenten en uitdagingen, winnen en verliezen, over ‘dingetjes’ in de yoghurt en de heerlijkheid van spekjes, er is er een jarig, hoera, hoera! en ik ga op reis en neem mee. In deze hoofdstukken wordt enorm goed, duidelijk en eenvoudig uitgelegd hoe dat dingen anders werken voor iemand met autisme. Zeker doordat hier ook weer de ervaringen van de verschillende kinderen terug komen, kan je met autisme niet anders dan herkenning voelen. Eigenlijk wordt hier op hele eenvoudige en toegankelijke wijze alle punten van de DSM-5 besproken, die wordt gehanteerd voor het diagnosticeren van autisme. Ik vind dit echt bijzonder goed gedaan. Het blijft luchtig, speels en leuk om te lezen, terwijl de uitleg enorm goed en duidelijk is. Ik weet zeker dat veel kinderen die hier iets over willen lezen enorm zal aanspreken.
 
Als laatste hoofdstuk ‘Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit’, worden allerlei domme uitspraken op een hele leuke en ook humoristische wijze worden bekeken en belicht.
 
Als bijlage is ook nog de DSM-5 aan het einde bijgevoegd, voor als je precies wilt weten hoe dat autisme daarin precies wordt beschreven.
 
Het is echt een geweldig leuk boek voor kinderen met autisme of voor broertjes en of zusjes! Al vond ik, als volwassenen, het boek ook echt een feest om te lezen. Dit boek is absoluut een aanrader voor kinderen met autisme die zichzelf beter willen begrijpen, want echt… dit boek gaat heel veel duidelijkheid en inzichten geven.

Mijn waardering:

❤️❤️❤️❤️❤️

Boekrecensie door Kim Coenen

Deze boekrecensie is geschreven door Kim Coenen

Je kunt Kim volgen op Instagram @kimcoenen of neem een kijkje op haar website www.happykim.nl.

Gerelateerde artikelen