Meer rust en minder stress bij autisme – Marja Boxhoorn

Meer rust en minder stress bij autisme – Marja Boxhoorn

hintersee, bergsee, mountains

Boek info

Nederlands | Paperback | 9789079729951 | Druk: 1 | september 2014 | 175 pagina’s | Uitgeverij Hogrefe

Voor het lezen:

Het boek stond al enige tijd op mijn verlanglijstje. Aangezien ik veel en snel stress in mijn leven ervaar was dit een goed moment eindelijk eens dit boek aan te schaffen en ermee aan de slag te gaan. Ik hoop op veel mooie inzichten en vooral veel tips om wat minder stress te ervaren in mijn leven.
Fotografie: Kim Coenen

Het verhaal

Mensen met autisme ervaren vaak en meer stress. Vaak weten ze niet waar dat ze stress aan kunnen herkennen en wat deze stress veroorzaakt. Laat staan wat ze dan moeten doen om meer rust te ervaren. Marja Boxhoorn biedt een praktisch 7 stappenplan.
Je gaat op onderzoek waar de stress vandaan komt, hoe je stress-signalen kunt herkennen én wat je kan doen om stress te verminderen. Ook biedt Marja veel tips om meer rust te creëren in het dagelijkse leven. Zo kan je gelijk zelf aan de slag en ervaren wat voor jou werkt.

Mijn ervaring

Het boek heeft een hele heldere en gestructureerde opbouw. Daarnaast is het verhaal dat helder, duidelijk en concreet beschreven is ook voorzien van illustraties die het verhaal ondersteunen. Wel moet je al bekend zijn met wat autisme inhoudt, want dat komt verder in dit boek niet aan de orde.
 
Marja Boxhoorn werkt stap voor stap aan het onderzoeken waar bij jou de stress vandaan komt en welke gevoelens, emoties of lichamelijke dingen je kan ervaren. Ze stelt heldere duidelijke en concrete vragen waarmee je goed aan de slag kan. Bij het boek is ook een online werkboek te krijgen waarbij je de oefeningen en vragen in kan vullen en ook links naar online filmpjes zitten. Ik heb deze uitgeprint en ingevuld tijdens het lezen van het boek.
 
Bij haar verhaal en de vragen die ze stelt zijn ook praktijkvoorbeelden beschreven, van hoe iemand stress ervaart en welke gedachtes hij/zij op dat moment heeft en de lichamelijke gewaarwordingen dat die persoon ervaart. Deze zijn duidelijk onderscheidend weergegeven in het boek, waardoor het duidelijk is wat wat is. De situaties die in het boek als stressvol werden beschreven, daar kon ik me niet helemaal in vinden, aangezien er op zo’n moment bij mij veel meer gedachten en prikkels binnen komen.
 
Het stappenplan maken en doorlopen aan de hand van dit boek gaf me heel veel inzichten en eye-openers, waardoor ik een beter beeld heb gekregen wat er bij mij allemaal voor zorgt dat ik stress en onrust ervaar. Ik ben nu bezig met de stappen in mijn dagelijks leven tot uitvoer te brengen en ik merk dat die gedragsverandering onwijs moeilijk is en veel energie kost als je toch al over heel weinig energie beschikt. Wel heb ik er vertrouwen in dat dit boek me een stapje dichterbij brengt om minder stress en onrust te gaan brengen in de toekomst.
 
Het is een helder, duidelijk en goed boek dat veel inzichten en eye-openers brengt voor iedereen met autisme die veel stress en onrust ervaart. Let wel, het boek gaat verder niet in autisme op zich maar echt alleen over het ervaren van stress en onrust bij autisme.

Mijn waardering:

❤️❤️❤️❤️,5

Boekrecensie door Kim Coenen

Deze boekrecensie is geschreven door Kim Coenen

Je kunt Kim volgen op Instagram @kimcoenen of neem een kijkje op haar website www.happykim.nl.

Gerelateerde artikelen

Gedichten

Nacht | door Danique

Gedichten door Danique Danique is autistisch en schrijft gedichten waarin zij haar ervaringen rondom leven met autisme deelt. Ook komende gerelateerde thema’s aan bod waaronder somberheid, depressie en suïcidale

Lees verder »
Over de dichters

Over dichter: Evi-Anne

Ik ben Evi-Anne, 17 jaar en je kan mij kennen van mijn blog @eefsautiblog op Instagram én als gast-blogger op Wereld van Autisme. Ik dicht omdat ik mijn gevoelens

Lees verder »
Gedichten

Hyper Focust | door Karen

Gedichten door Karen Karen schrijft gedichten over haar eigen leven met autisme. Karen is momenteel op een creatieve zoektocht naar haarzelf en deelt daarin graag haar eigen gedachtes, gevoelens

Lees verder »