Meisjes en vrouwen met autisme – Sarah Hendrickx

Meisjes en vrouwen met autisme – Sarah Hendrickx

hintersee, bergsee, mountains

Boek info

Nederlands | Paperback | 9789492297471 | Druk: 1 | februari 2022 | 232 pagina’s | Hogrefe

Voor het lezen:

Ik zag dit boek al een paar keer langs komen op instagram, waardoor ik enorm nieuwsgierig werd naar dit boek. Gelukkig wist Sylvana van Wereld van Autisme het boek te regelen om te recenseren. 
 
De cover is enorm aantrekkelijk vormgegeven. Indirect is het beeld van een pixelachtige Mona Lisa te zien. De titel van de cover met de witte letters komen hier goed op tot uiting. 
 
Ik hoop en verwacht meer te weten te komen over wat autisme bij vrouwen anders maakt dan bij mannen en ik ben ook erg benieuwd naar de recente onderzoeken die hier naar gedaan zijn.
Fotografie door Kim Coenen

Het verhaal

Autisme bij meisje en vrouwen uit zich op een andere wijze dan bij jongens en mannen. Lange tijd is autisme bij meisjes en vrouwen dan ook over het hoofd gezien, waardoor ze pas erg laat gediagnostiseerd worden. 
 
Gelukkig komt hier wel steeds meer aandacht voor en wordt de complexiteit en impact eindelijk ingezien. Het boek bevat een combinatie van recent onderzoek gecombineerd met persoonlijke verhalen en ervaringen en ouders van meisjes en vrouwen met autisme. Hierdoor wordt en waardevol beeld geschept van de gedachten, gevoelens en ervaringen waar meisjes en vrouwen gedurende hun leven mee te maken krijgen. 
 
Daarnaast illustreert het eveneens de enorme veerkracht, weerbaarheid en verbluffende coping-strategieën die meisjes en vrouwen ontwikkelen om met obstakels en problemen om te gaan. Helaas kunnen deze inspanningen ook gepaard gaan met frustratie, uitputting, burn-out en depressies.

Mijn ervaring

Dit is het eerste boek dat ik lees dat specifiek gericht is op meisjes en vrouwen met autisme en ook specifiek recent onderzoek bevat over autisme bij meisjes en vrouwen. Veel onderzoeken, zeker in het verleden, waren vooral gericht op mannen. Hierdoor zijn veel meisjes en vrouwen lange tijd over het hoofd gezien.
 
Voordat je aan het boek begint is het wel handig dat je enige basiskennis van ASS _ de kenmerken hebt, want het boek gaat een stuk verder de diepte in. Het boek bespreekt vrouwen met ASS over het hele autismespectrum. Het omvat ook alle vormen van autisme zoals die tegenwoordig in het DSM-5 ook gezamenlijk worden samengevat.
 
Het boek is breed omvattend en doorloopt alle levensfase van meisje naar vrouw. Het begint met het genderverschil in autisme en het stellen van een diagnose bij vrouwen op verschillende leeftijden. Vervolgens volgen we de ontwikkeling van het meisje vrouw vanaf de vroege jeugd en kindertijd, relaties in de jeugd, adolescentie, onderwijs, autisme ontdekken als volwassenen, de kenmerken als volwassenen, volwassen relaties, seksualiteit en genderidentiteit, intieme relaties, zwangerschap en ouderschap, gezondheid en welzijn, werk en ouder worden.
 
De schrijfstijl is over het algemeen vlot en krachtig. Soms zijn de onderzoeken wel wat pittig en minder vlot te lezen, maar Sarah Hendrickx weet vervolgens de krachtige punten er uit samen te vatten. Deze onderzoeken in combinatie met haar eigen persoonlijke inzichten en de ervaringen en verhalen van meisjes en vrouwen en in sommige gevallen ook de ouders van de meisjes over het onderwerp van autisme maken dat je een brede kijk op het besproken onderwerp krijgt. Zo is gelijk duidelijk dat bepaalde onderzoeken toch op hele verschillende manieren door meisjes en vrouwen kunnen worden ervaren en tot uiting kunnen komen.
 
Het is een enorm interessant, helder en compleet boek. De combinatie van recent wetenschappelijk onderzoek én de ervaringen en verhalen vanuit verschillende meisjes en vrouwen geven een goed compleet beeld. Ik heb erg genoten van de inzichten en ervaringen waardoor ik veel geleerd heb over onze vrouwelijke ontwikkeling in combinatie met de diagnose van autisme. Het boek is niet alleen voor professionals, maar ook echt voor alle vrouwen met autisme (jong en oud) een enorme aanrader voor meer inzicht en het begrijpen van je levenservaringen.
 

Mijn waardering:

❤️❤️❤️❤️❤️

Boekrecensie door Kim Coenen

Deze boekrecensie is geschreven door Kim Coenen

Je kunt Kim volgen op Instagram @kimcoenen of neem een kijkje op haar website www.happykim.nl.

Gerelateerde artikelen

Gedichten

Nacht | door Danique

Gedichten door Danique Danique is autistisch en schrijft gedichten waarin zij haar ervaringen rondom leven met autisme deelt. Ook komende gerelateerde thema’s aan bod waaronder somberheid, depressie en suïcidale

Lees verder »
Over de dichters

Over dichter: Evi-Anne

Ik ben Evi-Anne, 17 jaar en je kan mij kennen van mijn blog @eefsautiblog op Instagram én als gast-blogger op Wereld van Autisme. Ik dicht omdat ik mijn gevoelens

Lees verder »
Gedichten

Hyper Focust | door Karen

Gedichten door Karen Karen schrijft gedichten over haar eigen leven met autisme. Karen is momenteel op een creatieve zoektocht naar haarzelf en deelt daarin graag haar eigen gedachtes, gevoelens

Lees verder »