Het verhaal van Tessa

Het verhaal van Tessa

hintersee, bergsee, mountains

Over Tessa

Leeftijd: 22 jaar.

Leeftijd waarop je de diagnose autisme kreeg: In 2014 is het vermoeden van autisme gelegd door een psycholoog en sinds 2021 ben ik opnieuw het traject in gegaan. Sinds eergister heb ik officieel mijn diagnose autisme gekregen.

Hoe lang heb je een relatie: 8 jaar en wij wonen samen sinds 2019.

Heeft jouw partner ook autisme: Ja, mijn partner heeft ook autisme.

Tessa

 

Waar ligt jouw kracht op het gebied van communicatie?

Mijn kracht ligt denk ik bij het goed kunnen luisteren naar een ander en vragen stellen wanneer ik niet zeker ben of ik iets goed heb begrepen.

Op welke manier communiceer jij het liefst?

Het liefste heb ik digitaal contact via e-mail of Whatsapp.

Bellen vind ik erg lastig.

Wat is voor jou een uitdaging in de communicatie?

Ik vind het erg moeilijk om mijzelf te zijn tijdens een gesprek. Ik probeer zoveel mogelijk de ander op zijn gemak te laten voelen, waardoor ik niet meer let op hoe ik nou eigenlijk echt iets wil laten overkomen of laten merken hoe ik ergens over denk.

Hoe gaan jullie om met miscommunicatie binnen de relatie?

Wij proberen elkaar eerst te laten uitpraten, zodat wij misschien beter begrijpen wat de ander bedoeld. Dit is iets dat vaak nog mis gaat, waardoor er soms ook ruzies ontstaan. Deze ruzies zijn snel voorbij gelukkig, omdat wij van elkaar weten dat wij soms anders tegen iets aankijken dan elkaar en begrip voor elkaar hebben.

Waar ontstaan de meeste miscommunicaties door? Hoe lossen jullie deze op?

Vooral doordat mijn vriend heel erg veel duidelijkheid nodig heeft, omdat hij alles letterlijk neemt. In mijn ogen ben ik dan bijvoorbeeld erg duidelijk, maar dit blijkt soms dan nog niet genoeg te zijn.

Wij proberen naar elkaar te luisteren en kunnen elkaar vaak achteraf ook wel begrijpen. Dit omdat wij op veel vlakken dezelfde moeilijkheden ervaren, maar dit soms bij de een zwaarder valt dan bij de ander.

Wij proberen naar elkaar te luisteren en kunnen elkaar vaak achteraf ook wel begrijpen.

Tessa en haar vriend Johnny

Een knuffel heb ik soms echt nodig, om te vernemen of de situatie nog goed is

In welk opzicht verschilt jouw manier van communiceren met die van jouw partner?

Naast dat de een dingen letterlijker opvat dan de ander, is het communiceren door middel van aanraking ook een verschil. 

Een knuffel heb ik soms echt nodig, om te vernemen of de situatie nog goed is. Dit heeft mijn vriend helemaal niet nodig.

Wat is jouw communicatie-tip aan anderen met autisme?

Probeer na te gaan of je jezelf bent of kunt zijn tijdens een gesprek. Wanneer je jezelf kunt zijn, zal er al een grote last van je schouders vallen. Dit is dan ook de reden dat ik hiervoor met een psycholoog in gesprek ben, zodat ik mijzelf durf leren zijn.

Wat is jouw communicatie-tip aan partners zonder autisme?

Verdiep je in het spectrum, maar neem ook de moeilijkheden van je partner serieus. Ook al lijkt bijvoorbeeld een telefoontje plegen voor jou geen grote opgave, dit kan voor de ander heel erg veel energie kosten en spanning opleveren.

Ook al lijkt bijvoorbeeld een telefoontje plegen voor jou geen grote opgave, dit kan voor de ander heel erg veel energie kosten en spanning opleveren

Gerelateerde artikelen