Het verhaal van Naomi

Het verhaal van Naomi

hintersee, bergsee, mountains

Over Naomi

Leeftijd: 26 jaar.

Leeftijd waarop je de diagnose autisme kreeg: Ik heb de diagnose PDD-NOS gekregen toen ik een jaar of 13-14 was. Nu ben ik bezig met een nieuw onderzoekstraject en krijg ik de diagnose ASS op mijn 26e.

Hoe lang heb je een relatie: Ik ben dit jaar 7 jaar samen met Joshua. Ik ben getrouwd op 9 februari 2019 dus bijna 3 jaar. 

Heeft jouw partner ook autisme (of is er een sterk vermoeden hiervan): Mijn partner heeft geen autisme.

Naomi

Volg Naomi ook op Instagram: @autismemeisje_naomi

Waar ligt jouw kracht op het gebied van communicatie?

Ik denk dat mijn kracht ligt bij het luisteren naar de ander. En dan bedoel ik ook vragen stellen wanneer ik iets niet begrijp of wil checken of ik het goed heb begrepen. Dat vind ik andersom ook erg fijn. 

Ik denk dat ik het liefste face-to-face communiceer, omdat ik dan ook de emotie van de ander meekrijg. Via een telefoongesprek of WhatsApp vind ik dit toch een stuk lastiger en komt het soms anders over dan de bedoeling was

Op welke manier communiceer jij het liefst?

Ik denk dat ik het liefste face-to-face communiceer, omdat ik dan ook de emotie van de ander meekrijg. Via een telefoongesprek of WhatsApp vind ik dit toch een stuk lastiger en komt het soms anders over dan de bedoeling was. 

Verder vind ik het ook leuk om de ander te verrassen met een cadeautje. 

Wat is voor jou een uitdaging in de communicatie?

Mijn uitdaging is om echt serieuze interesse te tonen. Vaak gaat het het ene oor in en het andere oor uit. 

Een andere uitdaging is op tijd aangeven wanneer ik de draad kwijt ben, zodat de ander het nog een keer kan vertellen in ‘jip en janneke taal’ zodat ik het ook begrijp.  

Hoe gaan jullie om met miscommunicatie binnen de relatie?

Bij miscommunicatie proberen wij, op het moment dat dit gebeurd, naar elkaar te luisteren en ook samen te kijken hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen. 

Naar elkaar luisteren is een belangrijke sleutel in onze relatie! 🙂 

Bij miscommunicatie proberen wij, op het moment dat dit gebeurd, naar elkaar te luisteren en ook samen te kijken hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen

Waar ontstaan de meeste miscommunicaties door? En hoe lossen jullie deze op?

Ik denk dat het komt omdat mijn man iets sneller gaat met denken en ik het dan niet kan volgen. Dit komt omdat ik het niet altijd kan volgen, wat niet erg is, maar wat soms wel miscommunicatie kan veroorzaken. Mijn denken gaat iets langzamer. 

Op het moment zelf wanneer dit gebeurd laten we het even voor wat het is en proberen we de situatie van een afstand te bekijken. En dan op een rustiger moment gaan we het gesprek aan en proberen we elkaar te begrijpen en duidelijk uit te leggen wat er mis ging.  

In welk opzicht verschilt jouw manier van communiceren met die van jouw partner?

Eigenlijk zijn we het grootste deel hetzelfde in communiceren. Maar als ik echt een verschil zou moeten noemen is het zo dat ik heel makkelijk kan veranderen van onderwerp en dan later in het gesprek opeens weer terug ga naar het eerste onderwerp. 

We hebben ook soms dat wij het hele gesprek al hebben gevoerd in ons hoofd en dan verbaasd zijn wanneer de ander het niet weet op het moment dat er iets gebeurd. 

Wat is jouw communicatie-tip aan anderen met autisme?

Probeer niet net te doen alsof je het allemaal begrijpt wat de ander zegt. 

Vraag zo nodig of je partner het opnieuw wil uitleggen in bijvoorbeeld ‘jip en janneke taal’ zodat je het begrijpt. 

Voel je niet bezwaard en blijf hierover communiceren dat is het belangrijkste! Dit is de sleutel in je relatie! 

Probeer niet net te doen alsof je het allemaal begrijpt wat de ander zegt. Vraag zo nodig of je partner het opnieuw wil uitleggen

Wat is jouw communicatie-tip aan partners zonder autisme?

Heb geduld en check af en toe of de ander begrijpt wat je bedoelt. Zo niet probeer met elkaar een manier te vinden om alsnog het te vertellen op een manier die bij jullie past en die jullie beide begrijpen. 

Als dit via tekeningen of foto’s is dan is dat niet erg! Let goed op elkaar en blijf met elkaar praten hierover!

Gerelateerde artikelen