De kracht van autisme – Vera Helleman

De kracht van autisme – Vera Helleman

hintersee, bergsee, mountains

Boek info

Nederlands | Softcover | 9789492073068 | september 2020 | 236 pagina’s | Uitgeverij LiV

Voor het lezen:

Na het horen van de podcast ‘Autisme ontrafeld’ waarbij Vera Helleman te gast was, werd ik erg nieuwsgierig naar haar boek en de inzichten en krachten die Vera Helleman in autisme ziet.
 
Het boek heeft een opvallende turquoise cover, die door de kleur zeker je aandacht weet te trekken. Op de cover zijn een 3-tal foto’s te zien van de drie delen waaruit het boek vervolgens is opgebouwd; hyper sensitiviteit, het ontbreken van de ik-referentie en natuurwetmatig denken.
 
Ik hoop dat het boek me veel nieuwe inzichten gaat brengen en me ook meer inzichten in de kracht van autisme laat zien.

Het verhaal

Vera Helleman geeft met dit boek een nieuwe en positieve kijk op autisme. Vera ziet autisme niet als stoornis, maar als een lichaamsgesteldheid die zich als stoornis, maar ook als kracht kan ontwikkelen. 
 
Vera verdeelt de typische gedragskenmerken van autisme op onder in de drie pijlers van voelen, zijn en denken:
  • hyper sensitiviteit
  • het ontbreken van ik-referentie
  • natuurwetmatig denken

Mijn ervaring

Vera heeft een hele helder en duidelijke beeld op en over autisme. Aangezien ze zelf ook gediagnostiseerd is met autisme kan ze goed vanuit eigen ervaring verwoorden wat de typische gedragskenmerken zijn van iemand met autisme.
Ze weet haar verhaal heel helder en duidelijk te verwoorden, ook het boek is enorm prettig vormgegeven met korte hoofdstukken waardoor het verhaal ook duidelijk en overzichtelijk blijft.
 
Ze bouwt haar verhaal op door eerst te kijken naar verschillende manieren waarop autisme zich kan ontwikkelen in iemand en welke kenmerken in de DSM-V bepaald worden als bekende autistische gedragskenmerken. Door dit begin heeft iedere lezer, een goede basis om vervolgens dieper in haar verhaal te duiken die ze heeft onderverdeeld in hypersensitiviteit, het ontbreken van de ik-referentie en natuurwetmatig denken. Ook deze delen zijn weer in korte en heldere hoofdstukken opgedeeld.
 
Het verhaal geeft een goed beeld van de gedragskenmerken van autisme waarin dat ze ook echt duidelijk belicht waar juist de krachten zitten voor iemand met de diagnose autisme. Doordat ze kort, krachtig en bondig alle elementen individueel belicht en toelicht krijgen ook neurotypische mensen een goed beeld van hoe dit nu precies werkt.
 
Tot slot sluit ze af met een epiloog, en dat maakte voor mij wel echt haar hele boek echt compleet. Met dit gedeelte weet ze enorm goed, mede door haar persoonlijke verhaal, je de kracht te laten voelen die autisme je kan bieden.
 
Het is een mooi, helder en compleet verhaal dat een duidelijk beeld geeft van de verschillende typische gedragskenmerken die typerend zijn voor iemand met autisme én die autisme ook een positief daglicht stelt en de kracht hiervan belicht.

Mijn waardering:

❤️❤️❤️❤️

Boekrecensie door Kim Coenen

Deze boekrecensie is geschreven door Kim Coenen

Je kunt Kim volgen op Instagram @kimcoenen of neem een kijkje op haar website www.happykim.nl.

Gerelateerde artikelen