Help, ik heb een klushuis!? | door Naomi

Help, ik heb een klushuis!? | door Naomi

hintersee, bergsee, mountains

Eindelijk een nieuw huis

Je kent het misschien wel dat je een huis krijgt en dat er geklust moet worden. Vaak zijn het meestal de gewone klusjes zoals verven en een nieuwe vloer. Dit is nog te overzien met autisme, want dat kan je opdelen in stukjes.

Maar wat als er opeens meer gedaan moet worden? Hoe houd je je hoofd rustig en wat kan je doen om te ontspannen? Want teveel prikkels en dingen is niet handig voor iemand met autisme.

Overzicht proberen te houden

Ik kan je vertellen dat mij niet altijd lukt om rustig te blijven en het allemaal te overzien. Opeens gebeurt er heel veel waar ik zelf geen of niet echt invloed op had en waardoor het gewoon lastiger is om te ontspannen. Ondanks dat heb ik een lieve man die probeert de dingen te scheiden, in wat nu belangrijk is en wat niet.

Wanneer ik hoor dat er iets gedaan moet worden in het huis, kan het bij mij al snel in het vakje met dit moet nu gebeuren vallen. Bij mijn man is het meer van leuk dat het moet gebeuren, maar wel op mijn tempo en mijn tijd. Dit maakt ook meteen dat hij de belangrijke overleggen doet en ik de beknopte versie daarvan te horen krijg. Zo is het voor mij beter te doen en heb ik niet het gevoel dat ik mijzelf voorbij loop.

Stap voor stap naar ons eigen paleisje

Voordat wij naar dit huis gingen dachten wij dat het alleen maar een beetje opknap werk is en dat het dan ons plekje is. Helaas lijkt het soms alsof de afleveringen van Buurman&Buurman hier zijn opgenomen.

Gelukkig hebben we een netwerk van handige mensen die kunnen helpen wanneer wij ze nodig hebben. Dit maakt het allemaal net wat minder duur, want ik heb helaas nog steeds geen geldboom in de tuin of opeens de staatsloterij gewonnen.

Ondanks dat wij de dingen klusteren en in stukjes opknippen denk ik soms echt ‘waar ben ik aan begonnen?’. Maar wanneer ik dan zie hoe dingen opknappen, krijg ik er weer meer plezier in om verder te gaan.

Ik denk soms ook dat door alles wat wij opknappen en verven het huis veel blijer wordt. Het onderhoud van sommige dingen is gewoon niet gedaan, en als wij er dan iets moois van maken is het echt al het geld waard.

Prikkels en ongeduldig

Maar nu weer even terug naar hoe je dit allemaal kan houden als iemand met autisme. Heel eerlijk, eigenlijk niet. Er zijn overal prikkels en het wachten op sommige dingen maakt het ook niet eenvoudiger. Ook al weet je dat het voor het goede doel is, wachten en ik zijn totaal geen combinatie.

Door de ervaring die ik heb met een klushuis en weet wat erbij komt kijken kan ik je wel wat tips geven voor mocht je het zelfde meemaken. Niet iedereen is gezegend met handige mensen in het netwerk of een partner die het overzicht kan bewaren.

Mijn tips voor jou

Blijf rustig!!

Probeer in oplossingen te denken, niet alles is een goede oplossing maar bekijk de opties.

Maak een plan met wat je eerst wil aanpakken, hier kan je dan je rust vinden als het even te veel wordt.

Plan genoeg rustmomenten in. Hier kan je ontprikkelen en even op adem komen (doe ik veel te weinig.)

Vraag vrienden om je te helpen, ze hoeven niet handig te zijn. Maar elke vorm van hulp die je kan krijgen is mooi meegenomen.

Bekijk wat prioriteit heeft. Je zal niet voor alles meteen genoeg geld hebben, waardoor je keuzes moet maken.

Kijk naar aanbiedingen, je kan hier zoveel geld mee besparen. (Ik wil je hier best mee helpen, ik ben een kei in aanbiedingen scoren!)

Onthoud dat je niet de enige bent die dit mee zal maken. Achteraf zal je erom lachen en er aan terugdenken, maar het is even door de zure appel heen bijten. Mocht je toch zoiets hebben van ‘blegh ik wil ff sparren’, dan mag je mij altijd een berichtje sturen op Instagram!

Blogs door Naomi

”Ik deel graag mijn ervaringen en doorbreek verschillende taboes! Dus wil je hier meer over weten of ben je benieuwd hoe ik dit doe volg mij gerust op mijn instagramaccount.”

Op zoek naar boeken rondom autisme?

Klik op de foto

Gerelateerde artikelen