Autisme en Vriendschappen | door Sander

Autisme en Vriendschappen | door Sander

hintersee, bergsee, mountains

Voor velen van ons is het opbouwen van sociale relaties een prachtige en complexe reis. Als je autisme hebt, kan dit vervolgens soms nog uitdagender lijken. Laat dat je echter niet ontmoedigen! Autisme brengt unieke krachten en eigenschappen met zich mee die je vriendschappen kunnen verrijken. In deze blog wil ik waardevolle tips delen om je te helpen bij het opbouwen van sterke sociale connecties.

Ken je sterke punten

Autisme brengt unieke talenten en krachten met zich mee. Misschien ben je bijvoorbeeld uitzonderlijk bedreven in complexe puzzels, kun je je diepgaand richten op specifieke interesses, of beschik je over een scherp oog voor detail. Ontdek je sterke punten en deel ze met anderen. Deze eigenschappen kunnen fungeren als uitstekende gesprek aanzetten en interessante onderwerpen om te delen. 

Zo hou ik ontzettend van BBQ-en, de vrienden die ik heb vinden dit geweldig, het is een gedeelde passie. Ik hou namelijk van koken en gerechten bereiden en die dan samen met vrienden te eten.

Luister actief

Vriendschap draait niet alleen om praten, maar ook om luisteren. Door actief te luisteren naar anderen, laat je zien dat je om hen geeft. Stel vragen, toon interesse in wat ze te vertellen hebben en onthoud belangrijke details over hun leven. Dit helpt bij het opbouwen van wederzijds respect en vertrouwen.

Ontdek gedeelde interesses

Ook het vinden van gedeelde interesses kan een krachtig hulpmiddel zijn om vriendschappen te smeden. Autisme kan soms leiden tot intense passies voor specifieke onderwerpen. Als je gelijkgestemde personen kunt vinden met vergelijkbare interesses, heb je direct een stevige basis voor een hechte band. Of het nu gaat om kunst, muziek, wetenschap of iets anders, zoek naar groepen en evenementen waar je mensen kunt ontmoeten die dezelfde passies delen. Hierbij is het belangrijk om te doen waar jij je goed bij voelt.

Lukt het even niet om naar een evenement te gaan, dan is dat geen schande.

Wees open over je behoeften

Ik vind het belangrijk om te benoemen dat open zijn over je behoeften en grenzen in vriendschappen belangrijk is. Soms heb je namelijk wat tijd voor jezelf nodig om op te laden, of heb je ondersteuning nodig bij het begrijpen van sociale situaties. Ook ben ik van mening dat echte vrienden begripvol zullen zijn en je bijstaan bij het omgaan met deze uitdagingen.

Geef relaties de tijd

Het opbouwen van waardevolle vriendschappen vereist wel geduld. Wees daarom geduldig met jezelf en met anderen. Het is volkomen normaal om af en toe misverstanden te ervaren of je ongemakkelijk te voelen in sociale situaties. Blijf investeren in relaties en geef ze de tijd om te groeien.

Profiteer van technologie

In deze digitale tijd bieden sociale media en online communities uitstekende kansen om vriendschappen te ontwikkelen en te onderhouden. Dit kan een minder stressvolle manier zijn om met anderen in contact te komen en geeft je de gelegenheid om rustig na te denken over je reacties.

Oefen je sociale vaardigheden

Sociale vaardigheden zijn vaardigheden die je kunt ontwikkelen en verbeteren. Overweeg bijvoorbeeld om deel te nemen aan sociale vaardigheidstraining of individuele begeleiding om je zelfvertrouwen te vergroten en je comfortabeler te voelen in sociale situaties.

Wees vriendelijk voor jezelf

Vriendschap begint met vriendelijkheid voor jezelf. Autisme brengt unieke perspectieven en talenten met zich mee. Wees trots op wie je bent en wees niet te streng voor jezelf als sociale situaties soms uitdagend zijn. Jij bent waardevol, precies zoals je bent!

Mijn conclusie

In de wereld van autisme is vriendschap een prachtige reis vol mogelijkheden. Door je sterke punten te omarmen, actief te luisteren, gedeelde interesses te vinden en eerlijk te zijn over je behoeften, kun je waardevolle relaties opbouwen. Vergeet ook niet dat vriendschap een tweerichtingsverkeer is, en dat iedereen, ongeacht hun neurologische diversiteit, verlangt naar verbondenheid en begrip. Blijf openstaan voor nieuwe ontmoetingen en kansen, want je weet nooit welke geweldige vriendschappen er op je pad kunnen komen.

Tenslotte wil ik je hartelijk bedanken voor het lezen van deze blog.

Blogs door Sander

Wil je meer weten over Sander? Volg Sander dan op Instagram of neem eens een kijkje op zijn website voor meer blogs!

Gerelateerde artikelen