World Wide Wauw | door Dianel

World Wide Wauw | door Dianel

hintersee, bergsee, mountains

Mijn telefoon en internet zijn mij heilig. Waar andere mensen spreken over detoxen; voor een tijd offline gaan of lange schermtijden, juich ik het juist toe. Voor mij is mijn telefoon een portaal naar de buitenwereld. Een manier om veilig, vanuit huis, waar de minste prikkels zijn, contact te maken met anderen en te socializen. Ik heb het internet echt nodig om te ontprikkelen of positieve prikkels op te zoeken.

Online gamen is een manier om die positieve prikkels te stimuleren. Even alles vergeten. Even voor de realiteit vluchten en me terugtrekken in een fantasiewereld. Een plek waar ik kan zijn wie ik wil en mijn kwaliteiten kan inzetten. Ook kijk ik veel video’s via Tiktok, een platform waar ik erg veel heb geleerd de laatste jaren. De korte video’s maken mij vaak aan het lachen, denken of huilen. Mijn feed zit vol met onderwerpen gebaseerd op mijn speciale interesses, wat het een enorm fijne plek maakt waar mijn verlangens constant gevoed worden.

Herkenning

Ook op social media ga ik goed. Het is een manier om mijn talenten te verkondigen en daar feedback op te krijgen. Het is een manier om in contact te blijven zonder de externe prikkels en invloeden van buitenaf. Een plek om erkenning en herkenning te vinden, zoals bijvoorbeeld bij dit platform. Door social media ben ik erachter gekomen dat ik autistisch ben; alles viel op z’n plek. Bijna een jaar geleden ben ik officieel gediagnosticeerd en ik ben daar nog steeds enorm dankbaar voor.

Sociaal contact

Ik heb veel mensen ontmoet online en bijna alle mensen die ik ooit heb gedate, heb allemaal online gevonden. Zo heb ik mijn ex uit Spanje leren kennen via online gamen. We hebben eerst drie maanden gechat voor dat we besloten te ontmoeten in het echte leven. Ze is vaak in Nederland geweest en we hebben drie weken door Spanje gereisd. En dat allemaal door een online spel! Ik kan online mezelf zijn, wie ik echt ben. Ik hoef geen gezichten te lezen of sociale cues te doorzien. Vanaf mijn eigen bank onder een dekentje, een diepe connectie creëren. Een fundatie opbouwen. Langzaam, stap voor stap. Precies zoals ik fijn vind.

Ook heb ik online veel vrienden gemaakt. Kijk maar naar Sylvana van Wereld van Autisme, ze weet het misschien niet maar ik ben haar heel dankbaar voor alles wat ze doet. Dat ze mij een plek geeft om mijzelf te uiten en anderen te helpen. Ik voel me verbonden met haar en ze is mij dierbaar, ondanks dat we elkaar nog nooit gezien hebben.

Zo ook Mark, een goede vriend uit Australië, die ik drie jaar geleden heb leren kennen via een online game. Over een week komt hij voor 10 dagen naar mij toe om Nederland te ontdekken. We hebben super veel gepland en ik kijk er enorm naar uit hem te ontmoeten. Wie weet kan ik hem ook eens in de toekomst bezoeken in Australië.

Ontprikkelen

Ik zit veel op mijn telefoon, zwevend in dit portaal naar de buitenwereld. Iets wat andere mensen misschien vervelend kunnen vinden. Maar ik heb het nodig, het is mijn moment, mijn wereld. Anderen zullen het wellicht niet snappen, maar kijk wat voor prachtige dingen er uit voortgekomen zijn so far. Ik heb prachtige mensen ontmoet en vriendschappen gesloten voor het leven, ontelbaar veel dingen geleerd, mezelf leren kennen en talenten ontwikkeld. Ik heb mogen reizen en andere culturen en talen ontdekt. Het is de belangrijkste manier voor mij om de de-stimuleren en te ontspannen. En als ik het dan toch een keer zat wordt, gaat ie lekker een uurtje op stil. Perfect geregeld als je het mij vraagt!

Liefs,
Dianel

Blogs door Dianel

Dianel schrijft een maandelijkse blog over de strubbelingen van een jonge vrouw met autisme.

Op zoek naar boeken rondom autisme?

Klik op de foto

Gerelateerde artikelen