Het verhaal van Linda

Het verhaal van Linda

hintersee, bergsee, mountains

Het verhaal van Linda | Over de uiting van autisme

Naam: Linda

Mijn favoriete hulpmiddel: oordoppen en zonnebril

Mijn favo hobby of interesse: dansen, muziek, interieurstyling, planten, edelstenen en natuurlijke (haar)producten

Mijn favoriete stim: velletjes bijten van mijn vingers en met mijn voeten wiebelen

Dat ik de diagnose autisme kreeg ervaar ik als een opluchting,
maar ik vind het ook lastig.

Het ontvangen van de diagnose

Ik kreeg mijn diagnose op 20 Februari 2023. Dat ik de diagnose autisme kreeg ervaar ik als een opluchting, maar ik vind het ook lastig. Dit is de eerste diagnose die in mijn beleving klopt en waarvan ik denk: ja dit past bij mij. Hier heb ik bijna 40 jaar over gedaan en het was een voor mij emotioneel proces. Maar het is ook lastig, want hoe nu verder na de diagnose? Waar moet ik aanpassingen maken ik mijn leven? Wie vertel ik het wel/ niet etc.

Mijn talent is maskeren

Dat ik autistisch ben is van de buitenkant niet echt zichtbaar. Mensen die mij al wat langer kennen kunnen dit wellicht (nu zij het weten) wel aan mij merken. Als ik bijv. wat meer schakeltijd nodig heb of extra vragen stel om zaken helder te krijgen zodat ik hiermee verder kan. Maar één van mijn talenten is toch zeker wel maskeren.

Positief ingesteld

Ik ben over het algemeen een positief ingesteld persoon die overal kansen ziet en altijd een plan B en C klaar heeft liggen voor (onvoorziene) veranderingen.

Daarnaast ben ik creatief, daadkrachtig, zorgzaam en heb ik oog voor detail.
Dit helpt mij ook in mijn werk.

Ik werk op de dagbesteding met mensen met een beperking en ook autisme. Nu ik weet dat ik zelf autistisch ben motiveert dit mij nog meer.

Werken in de gehandicaptenzorg

Ik werk al 22 jaar in de gehandicaptenzorg. Hier ligt mijn hart. Ik werk op de dagbesteding met mensen met een beperking en ook met autisme. Nu ik weet dat ik zelf autistisch ben motiveert dit mij nog meer. Zelf ben ik namelijk in staat om bijvoorbeeld iets voor mezelf te creëren en voor mezelf op te komen. Mensen met een verstandelijke beperking kunnen dit niet altijd en worden ook niet altijd goed begrepen. Ik help hen een plekje te vinden binnen de maatschappij waar zij gezien en gehoord worden.

We werken in een hotel. Wij helpen hier dagelijks met alle werkzaamheden. Het is een plek waar geen dag hetzelfde is en waar flexibiliteit een must is.

Tijdens de coronaperiode werd mijn werkplek gesloten. Alle horeca was dicht dus ook onze werkplek. Cliënten zaten thuis en ik hielp op woongroepen waar nodig. Onze manager kwam op gegeven moment met de boodschap dat onze werkplek wellicht nooit meer open zou gaan. We zouden de veiligheid niet kunnen waarborgen volgens de corona veiligheidsrichtlijnen. Ik vond dit een vreselijk bericht en was het er ook niet mee eens. Het kon namelijk wel!

Na een gesprek met mijn manager kreeg ik de kans om een plan te schrijven waarin ik kon laten zien en onderbouwen waarom en hoe het wel zou kunnen. Dit heb ik gedaan. Sinds november 2021 is mijn werkplek weer geopend.

Minder fijne kanten aan autisme

De dagelijkse overprikkeling, angsten en het altijd moe zijn. Ik ben er (nog) niet achter hoe ik ervoor kan zorgen dat ik minder moe ben en vind het lastig dat dit dagelijks terugkomt.

Naast mijn werk vind ik het heerlijk om met interieur bezig te zijn en mijn huis te stylen. Ik ben ook een enorme planten en edelstenenfreak.

Passies

Ik hou ontzettend van muziek, als kind deed ik al aan ballet en danste ik elke dag. Later heb ik me aangesloten bij een dansgroep in mijn woonplaats en dansten wij alle stijlen, voornamelijk veel hip hop. We werden ook ingehuurd op grote feesten. Een geweldige tijd vond ik dat.

Naast mijn werk vind ik het heerlijk om met interieur bezig te zijn en mijn huis te stylen. Ik ben ook een enorme planten- en edelstenenfreak. Je kunt in mijn beleving nooit genoeg planten en edelstenen hebben.

Er zijn ook periodes dat ik veel met mijn huid en haar bezig ben. Ik heb bijna 15 jaar een eigen nagelstudio gehad en maakte ook mijn verzorgingsproducten zoals bodybutter, scrubs en nagelriemolie zelf. Dit doe ik overigens nog steeds.

Over vooroordelen rondom autisme

Het vooroordeel waar ik het meeste moeite mee heb is ‘dat we dom zijn en niets begrijpen’. Dat we soms iets meer (schakel-) tijd nodig hebben voor bepaalde zaken en wellicht wat meer vragen stellen, betekent niet dat we iets niet snappen. We hebben gewoon graag een compleet plaatje. En zodra we dit plaatje compleet hebben dan kunnen we manifesteren als geen ander!

Wil jij ook (anoniem) je verhaal delen?

Heb je autisme (of een sterk vermoeden hiervan) en wil je ook graag je verhaal delen op de website? Dat kan! 

Neem gerust contact met mij op via de mail en geef eventueel aan over welk thema je graag wat zou willen delen.

Bekijk ook de blogpagina!

Klik op de foto voor meer

Gerelateerde artikelen