Signaleringsplannen: waarom zijn ze belangrijk? | door Sander

Signaleringsplannen: waarom zijn ze belangrijk? | door Sander

hintersee, bergsee, mountains

Een signaleringsplan is een hulpmiddel om je eigen psychische gezondheid in de gaten te houden en te verbeteren.
Een signaleringsplan is een hulpmiddel om psychische problemen vroegtijdig te herkennen en te voorkomen.

Het beschrijft de symptomen, de oorzaken, de triggers en de copingstrategieën van een persoon. Een signaleringsplan helpt om de eigen grenzen te bewaken en om tijdig hulp te zoeken als het niet goed gaat. Een signaleringsplan is belangrijk voor het bevorderen van de eigen regie, de zelfzorg en het herstel van de psychische gezondheid.

Hoe kan een signaleringsplan helpen?

Een signaleringsplan helpt je om te herkennen wanneer het goed of minder goed met je gaat, en wat je dan kunt doen om je beter te voelen. Een signaleringsplan bestaat uit vier fasen: de groene, de gele, de oranje en de rode fase. Elke fase heeft een eigen kleur, die aangeeft hoe het met je stemming, gedachten, gedrag en lichamelijke klachten is.

Fase groen

Deze fase is de fase waarin je je goed voelt en geen of weinig klachten hebt. Je kunt dan gewoon je dagelijkse activiteiten doen en genieten van het leven. In deze fase beschrijf je wat je kunt doen om je goed te blijven voelen, zoals ontspannen, sporten, sociale contacten onderhouden, etc.

Fase geel

Dit is de fase waarin je merkt dat het minder goed met je gaat. Je hebt bijvoorbeeld meer last van stress, piekeren, somberheid, angst, slaapproblemen, etc. In deze fase beschrijf je wat de eerste signalen zijn dat het minder goed met je gaat, en wat je kunt doen om te voorkomen dat het erger wordt. Bijvoorbeeld: rust nemen, praten met iemand die je vertrouwt, professionele hulp zoeken, etc.

Fase oranje

De oranje fase is de fase waarin het slecht met je gaat. Je hebt veel klachten en kunt niet meer goed functioneren. In deze fase beschrijf je wat de signalen zijn dat het slecht met je gaat. En wat je kunt doen in deze fase: bijvoorbeeld medicatie innemen, contact opnemen met je behandelaar, iemand vragen om bij je te blijven, etc.

Fase rood

De rode fase is de fase waarin het heel slecht met je gaat en je in een crisis bent. Je hebt bijvoorbeeld last van paniekaanvallen, zelfbeschadiging, suïcidale gedachten, etc.
In deze fase beschrijf je wat er moet gebeuren als je in een crisis bent, wat je nodig hebt om veilig te blijven, wie er gebeld moet worden en wie er beslissingen voor je mag nemen.

Het maken van een signaleringsplan

Een signaleringsplan maken doe je samen met iemand die jou goed kent en vertrouwt, zoals een familielid, een vriend(in), een partner of een behandelaar. Je bespreekt samen wat jouw signalen zijn en wat jou helpt in elke fase. Je schrijft het plan op en bewaart het op een plek waar je het makkelijk kunt vinden. Je kunt het plan ook delen met andere mensen die belangrijk voor je zijn, zodat zij weten hoe ze jou kunnen steunen als het nodig is.

Tenslotte

Een signaleringsplan is geen vaststaand document, maar iets wat je regelmatig kunt aanpassen aan jouw situatie en behoeften. Ik wil benoemen dat het belangrijk is om het plan regelmatig te evalueren, om te kijken wat goed werkt en wat beter kan.
Zo kun je leren van je ervaringen en beter voorbereid zijn op de toekomst.

Blogs door Sander

Wil je meer weten over Sander? Volg Sander dan op Instagram of neem eens een kijkje op zijn website voor meer blogs!

Gerelateerde artikelen