Fracties van mijzelf | door Dianel

Fracties van mijzelf | door Dianel

hintersee, bergsee, mountains

“Controle is een houvast. Het zorgt voor een gevoel van zekerheid in een tijd van onzekerheden en angst. Hoe slechter het gaat, hoe sterker de dwang wordt. Alles om maar een veilig plekje te creëren van voorspelbaarheid en grip op momenten die stuurloos zijn.”

Afbeelding door Dianel

Controle

Naast het autistisch zijn speelt ook obsessieve-compulsieve dwangstoornis een rol in mijn leven. Ik ben opgegroeid met het hebben van dwanggedachten, maar pas de laatste tijd begin ik een beetje te begrijpen wat deze stoornis inhoudt en hoe het tot uiting komt in mijn leven.

Ik zit momenteel in een periode waarin het niet goed met mij gaat. Er gebeuren veel dingen om mij heen waar ik geen invloed op heb, en angstig voor ben. Het niet hebben van controle zorgt er nu bij mij voor dat ik, over alles waar ik wél controle over kan uitoefenen, tot in de puntjes goed moet hebben. Zelfs als het zo slecht gaat dat ik op ben en er compleet doorheen zit, speelt de dwang een grote rol. Mijn huid is nog nooit zó stralend geweest door de dwangmatige skincare en mijn tanden nog nooit zo schoon. Dingen waar ik normaal gesproken heel veel moeite mee heb, zijn nu tiptop in orde. Het zijn dingen waar ik invloed op heb, controle op kan uitoefenen in tijden van onmacht. En hoewel de dingen die ik doe goed en gunstig zijn, kost het mij bergen energie. Energie die ik niet heb.

Niet triggeren

Ik was mij er dus nooit echt bewust van hoe dit zich manifesteerde in mijn leven. Ik wist dat je mij in een trein niet naast de noodrem moest zetten en dat je mij niet alleen kon laten met steekschuim, maar hoe diep het geworteld zit in mijn zijn, daar ben ik onlangs pas achtergekomen. 

Één van mijn katten kinderen, Muis, was ziek. Een situatie waar je, naast het bieden van de juiste hulp, geen controle over hebt. Mijn katten betekenen alles voor mij, dus ik was extreem angstig. Ik voelde mij zó slecht dat ik uit wanhoop besloot het op te schrijven. Alles wat ik voelde en wat er door mijn hoofd heenging op dat moment, zelfs als het nergens op zou slaan. Misschien dat het iets zou opluchten. Zo schreef ik:

“Ik lig in bed met mijn lampje aan en durf bijna niet te bewegen zó bang ben ik dat ik iets trigger en dat alles weer fout gaat. Ik voel mij rot, uitgeput en obsessief angstig over wat er kan gebeuren. Muis ligt te slapen aan het voeteneind, gespannen hou ik heb ik de gaten. Met het licht aan kan ik direct zien of er beweging gaande is, of hij oké is. Ik denk niet dat ik het lampje vannacht nog uit doe.”

“Ik sta compleet aan en ben heel bang dat als ik de controle verlies, alles weer fout gaat. Daarom probeer ik bijna geen geluid te maken, mijn telefoon op stil. Ik durf mij nog geen eens om te draaien, ik moet en zal Muis zien voor het geval dat. Zelfs mijn ademhaling hou ik onder controle en geruisloos. Ik ben misselijk van paniek en angst en voel mij heel erg onveilig. Het neemt even mijn hele bestaan over en het lijkt wel het enige wat er nog is. Angst voor Muis, het verdriet, de schuldgevoelens en het niets kunnen doen.”

“Ik ben uitgeput, maar durf niet te slapen. Laat het alsjeblieft snel over zijn, deze obsessie. Deze paniek en onwetendheid. Ik wil het beste voor mijn waardevolste bezit en ik ben zó bang voor het lijden. Controle, licht aan, telefoon stil. Ademhaling zacht en op mijn rechterzij liggen zodat ik Muis in de gaten kan houden. Niet mijn ogen sluiten, alert blijven. Ook heb ik niets gegeten vandaag en heb trek, maar ik weet dat ik niet mag bewegen. Ik heb enorme dorst maar zelfs water pakken durf ik niet. Alles om maar niets te triggeren, ik ben er niet. Mijn hart raast als een bezetene, zoveel angst.”

Perspectief

Pas na het opschrijven van die emoties en gedachtes, landde na een paar dagen het besef dat dit mijn dwang was geweest, en nog belangrijker, waar het vandaan kwam op dat moment. Het heeft mij zoveel inzicht gegeven en meer acceptatie naar mijzelf toe. Ik heb veel onderzoek gedaan naar obsessieve-compulsieve dwangstoornis en kwam tot de conclusie dat er banden zijn tussen autisme en dwang/angststoornissen. Ook niet zo gek als je bedenkt dat beide neurologisch zijn en overlappingen kunnen hebben met elkaar.

Het opschrijven brengt mij dus perspectief en acceptatie. Iets wat heel waardevol is en waardoor ik mijzelf beter leer kennen. Ik hoop door dit vaker te doen in soortgelijke situaties ik het makkelijker kan plaatsen. “Ik ben niet raar, ik heb een dwangstoornis en die speelt nu op door die reden”. Zo hoop ik het beetje bij beetje, te kunnen loslaten.

Hetzelfde anders

Veel mensen hebben dwanggedachten en de behoefte aan controle, ook veel mensen hebben een dwang of angstoornis. Weet dat je niet alleen bent, hoe rot en uitputtend het ook kan zijn. Ik hoop dat ik, door het vaker bespreekbaar te maken, wat erkenning kan creëren. Ieders brein werkt anders, maar wat zijn we toch hetzelfde soms.

Liefs,
Dianel

Blogs door Dianel

Dianel schrijft een maandelijkse blog over de strubbelingen van een jonge vrouw met autisme.

Op zoek naar boeken rondom autisme?

Klik op de foto

Gerelateerde artikelen