Het verhaal van Sharryl

Het verhaal van Sharryl

hintersee, bergsee, mountains

Het verhaal van Sharryl | Over de uiting van autisme

Naam: Sharryl

Leeftijd: 29

Mijn favoriete (sensorisch) hulpmiddel: mijn zonnebril, noise cancelling koptelefoon en loop earplugs

Mijn favoriete hobby of interesse: autorijden, motorrijden, muziek maken en luisteren, Disney (in het bijzonder Stitch), concerten bezoeken, ik ben gek op dieren en ben graag creatief bezig (diamond painting, scrapbook/project life albums & tekenen)

Mijn favoriete stim: Dit is vanaf mijn kleutertijd altijd nagelbijten geweest. Nu ben ik hier sinds een half jaar van af! Ik pluk nog regelmatig aan mijn lip of zit aan mijn haren

Meer over mij

Ik ben alweer 5 jaar heel gelukkig met mijn vriend en wij wonen samen, met onze 3 katten, in een heel fijn rustig dorp. We zijn beide gek op motoren en maken dan ook een groot aantal kilometers per jaar! Naast het motorrijden zit ik ook graag achter het stuur in de auto en ik heb hier ook mijn werk van kunnen maken als taxi chauffeuse.

Eigenlijk heb ik mij altijd al anders gevoeld dan de rest.
Op de basisschool paste ik eigenlijk nergens echt tussen
en had ik weinig vrienden.

Mijn autisme diagnose

Ik heb de officiële diagnose afgelopen januari gekregen. Eigenlijk heb ik mij altijd al anders gevoeld dan de rest. Op de basisschool paste ik eigenlijk nergens echt tussen en had ik weinig vrienden. Ik had hele andere interesses dan de meiden op school en bracht liever tijd door met mijn broertje en wat vriendjes uit de buurt. 

Op de middelbare school en het MBO heb ik altijd dezelfde groep vriendinnen gehad, waarvan er nu nog steeds 2 hele goede vriendinnen voor mij zijn. Wij (mijn naaste omgeving en ik) dachten al jaren dat er bij mij iets van autisme ‘speelde’, alleen namen mijn vorige huisartsen het niet serieus en werd ik al snel bestempeld als HSP’er. 

Vorig jaar ben ik samen met mijn vriend verhuisd en kregen we ook een nieuw huisarts. Door wat klachten rondom privé en werk, ben ik naar de huisarts gegaan en kreeg ik al vrij snel een doorverwijzing voor onderzoek naar autisme. Toen ik in januari de officiële diagnose kreeg, keken wij daar dus totaal niet raar van op en vond ik het juist eigenlijk wel fijn. Ik kon nu de juiste hulp/begeleiding krijgen en handvatten krijgen in hetgeen wat ik nog moeilijk vind.

Autisme uit zich bij mij vooral in hele drukke, onbekende omgevingen.
Ik raak dan snel overprikkeld, omdat ik alles om mij heen hoor
en opmerk en dit niet goed kan filteren.

Hoe mijn autisme zich uit

Als mensen mij niet kennen, zullen ze niet zo snel zien dat ik autisme heb en er soms last van heb. Autisme uit zich bij mij vooral in hele drukke, onbekende omgevingen. Ik raak dan snel overprikkeld, omdat ik alles om mij heen hoor en opmerk en dit niet goed kan filteren. Dit uit zich vooral met heel veel zweten en onrustig worden. 

Verder kan ik heel slecht tegen plotselinge veranderingen, vooral in de planning of in afspraken. Als kind zijnde kon ik daar meerdere dagen last van hebben en had ik veel last van huilbuien en zonderde mijzelf af. 

Tegenwoordig probeer ik er wat luchtiger over te doen en er rekening mee te houden dat mensen kunnen afzeggen. Als ik iemand niet (goed) ken, vind ik het erg lastig om een gesprek te starten. Terwijl ik met bekenden urenlang kan kletsen. Het kost alleen een stuk meer energie. 

Verder ben ik heel erg gevoelig voor licht, geluiden en geuren. Zo gebruik ik bij de tandarts altijd mijn zonnebril tegen het felle licht en heb ik mijn eigen muziek op, zodat het geluid minder is.

Vrienden/vriendinnen weten wat ze aan mij hebben,
omdat ik altijd eerlijk en oprecht ben.

Positieve kanten aan mijn autisme

Toevallig had ik het hier laatst over met mijn therapeut. Doordat ik heel snel de kleinste veranderingen opmerk, heb ik ook snel door dat iemand zich anders gedraagt dan ‘normaal’.

Vrienden/vriendinnen weten wat ze aan mij hebben, omdat ik altijd eerlijk en oprecht ben.

Mijn krachten en talenten

Ik ben heel erg creatief en gebruik die creativiteit ook wanneer er een probleem is of een vervelende situatie. Ik denk dan vaak in meerdere oplossingen. 

Op de één of andere manier voel ik vaak aan wat er gaat gebeuren in bepaalde situaties, waardoor ik in mijn hoofd dan al kan bedenken hoe ik ergens op kan reageren.

Hoe ik mijn kracht en talent inzet

Ik ben taxichauffeuse en doe voornamelijk schoolvervoer, zorgvervoer en zakelijk vervoer. Vooral tijdens het schoolvervoer kan ik mijn krachten goed inzetten. Ik rij voor speciaal onderwijs en heb dus een bus vol met kinderen die een rugzakje hebben. Door mijn autisme weet ik hoe het is om ‘anders’ te zijn dan de maatschappij en begrijp ik de kinderen heel erg goed. Ik weet wat hun behoeftes zijn en speel daar vaak op in, waardoor de kinderen zich gehoord voelen en de sfeer voor elk kind fijn en veilig blijft. 

Maar ook tijdens het ander soort vervoer is het heel fijn dat ik rustig kan blijven en reageren in moeilijke situaties. Vroeger op school nam ik tijdens groepsprojecten graag de leiding. Ik zorgde voor een goede planning en een duidelijk overzicht voor iedereen. Dit resulteerde tot een goed eindproduct. Het doen van presentaties liet ik liever aan iemand anders in de groep over, want voor een hele klas staan en praten vond ik echt niks.

Minder fijne kanten van autisme

  • Ik raak sneller overprikkeld.
  • Ik moet altijd plannen als er een drukke dag/periode aankomt. Genoeg rust pakken voor die periode en niks plannen na de drukke periode.
  • Dat mensen in mijn naaste omgeving soms meer rekening moeten houden met mij. Ik voel mij dan snel te veel voor een ander.
  • Dat ik soms (uit het niets) heel heftig kan reageren op bijvoorbeeld plotselinge veranderingen, terwijl ik het soms niet eens erg vind als iets verandert…

Motorrijden is voor mij een uitlaatklep.
Ik kom tot rust op mijn motor.

Interesses en passie

Mijn grootste passie is motorrijden. Dit was voor mij al een droom als klein meisje, omdat mijn vader ook motorrijdt! Door een ernstig auto-ongeluk in 2014 heb ik voor mijn gevoel heel lang stil gestaan. Ik had ontzettend veel lichamelijke klachten en ging alleen maar achteruit, terwijl vriendinnen werkten aan hun toekomst. Ik heb uiteindelijk de diagnose Fibromyalgie gekregen en ben toen in revalidatie gegaan. Daar heb ik heel hard gewerkt aan het leren kennen van mijn lichaam, mijn grenzen te leren kennen en daar ook onder te blijven. 

Ik kreeg van artsen te horen dat motorrijden niet kon, totdat ik in een motormagazine een artikel tegen kwam over een rij instructeur mét Fibromyalgie en wat bleek? Die meneer gaf les bij ons in de stad! Ik ben tegen alle adviezen in begonnen met lessen en een half jaar later had ik mijn rijbewijs A op zak! 

Motorrijden is voor mij een uitlaatklep. Ik kom tot rust op mijn motor, vind het heerlijk om nieuwe omgevingen te zien en ben zo trots dat ik dit heb kunnen bereiken. En ja…. Mijn revalidatiearts is nu ontzettend trots op het feit dat ik motorrijd en zwaait mij regelmatig met een grote glimlach uit.

Sharryl en Stitch

Stimmen

Als kind was ik een vreselijke nagelbijter, plukte ik behang van de muren, tikte ik altijd met een pen of wiebelde ik met mijn stoel op 2 poten. 

Tegenwoordig is dat vooral veel friemelen aan mijn haar, krabben op mijn voorhoofd en mijn vingers langs elkaar heen wrijven.

Autisme en vooroordelen

Dat er heel veel mensen zijn die denken dat mensen met autisme geen emotie tonen, totaal niet sociaal zijn en allemaal nerds zijn. Mensen hebben al snel het beeld voor zich van bijvoorbeeld Kees Momma, omdat er online en op tv vaak een standaardbeeld wordt geschetst van autisme. Terwijl de meeste mensen met autisme harstikke veel talenten hebben, wel sociale contacten hebben en om kunnen gaan met de emoties van zichzelf en anderen. Het kost alleen een stuk meer energie.

Wil jij ook (anoniem) je verhaal delen?

Heb je autisme (of een sterk vermoeden hiervan) en wil je ook graag je verhaal delen op de website? Dat kan! 

Neem gerust contact met mij op via de mail en geef eventueel aan over welk thema je graag wat zou willen delen.

Boeken rondom autisme? Je vindt
ze hier!

Klik op de foto voor meer

Gerelateerde artikelen