Het verhaal van Lotte

Het verhaal van Lotte

hintersee, bergsee, mountains

Het verhaal van Lotte | Over de uiting van autisme

Naam: Lotte

Leeftijd: 27 jaar

Mijn favoriete (sensorisch) hulpmiddel: Verzwaringsdeken, noise cancelling headphones

Mijn favoriete hobby of interesse: Lezen, fotograferen, wandelen

Mijn favoriete stim:
wiebelen met de benen en stim toys

Zoektocht

Sinds begin 2022 ben ik officieel gediagnosticeerd met ASS. Dit was na een lange zoektocht met veel ups-and-downs. Ik kreeg al enige tijd psychische hulp, echter sloot het elke keer niet goed aan. Vervolgens kwam ik bij ATB-Therapie terecht, mijn psycholoog zei daar na enige tijd, ‘Heb je wel eens nagedacht over autisme? En hoe voel je je hierbij?’ Ik heb een opleiding Maatschappelijk Zorg – Specifieke doelgroepen afgerond en enige tijd in de psychiatrie gewerkt, maar alle kenmerken die ik herkende of die zijn aangeleerd van ASS waren specifiek op mannen gericht. Ik herkende mij dus ook helemaal niet in ASS. Gelukkig had ik een hele fijne psycholoog, die mij adviseerde om me een keer te verdiepen in ASS bij vrouwen en ze raadde mij specifiek Annelies Spek aan.

Bingo

Toen ik mij hierin ging verdiepen en de informatie doorlas, was het Bingo! Heel herkenbaar. Dit heb ik vervolgens besproken met de psycholoog, echter vond ik het ook nogal confronterend. Mijn psycholoog heeft een langere periode de tijd genomen om het hier over te hebben, voordat we mij gingen aanmelden voor een diagnostisch onderzoek.

Na een lange periode heb ik dan officieel de diagnose ASS, voor de meeste mensen is dit vaak een opluchting. Ik vind het persoonlijk verschrikkelijk. Het verwerken hiervan is een rouwproces geweest, waar ik zeker nog in zit. Echter, leer ik het steeds meer te accepteren en te omarmen.

Hoe ASS zich bij mij uit

Mijn ASS uit zich vooral in het sociale contact, wat voor mij soms lastig verloopt en veel energie kost. Daarnaast is de prikkelverwerking ook een groot punt dat mijn leven beïnvloedt. Gelukkig heb ik hier veel tips & tricks voor gevonden en helpt mijn medicatie (methylfenidaat) erg goed hierbij. Naast de minder leuke kanten van de diagnose, kan het ook een mooi iets zijn. Ik heb goed oog voor detail en ik ben recht voor zijn raap, dus je weet altijd wat je aan mij hebt. Ik denk dat dit een goed balans is tussen de minder leuke dingen en de leuke dingen van ASS. Soms ervaar ik dat niet, maar dan moet ik mij hier zelf goed aan herinneren.

Blik op de toekomst

Ik ben persoonlijk altijd goed opgevangen tijdens mijn diagnose-traject, werk gaf mij alle ruimte om dit uit te zoeken en mijn vrienden en familie waren heel open en hielpen mij waar mogelijk was. Ik hoop vooral dat ik in de toekomst ook mensen kan helpen bij het proces en dat ik veel andere mensen met ASS mag leren kennen.

Wil jij ook (anoniem) je verhaal delen?

Heb je autisme (of een sterk vermoeden hiervan) en wil je ook graag je verhaal delen op de website? Dat kan! 

Neem gerust contact met mij op via de mail en geef eventueel aan over welk thema je graag wat zou willen delen.

Boekrecensies van boeken rondom autisme

Klik op de foto voor meer

Gerelateerde artikelen