Informatie over zorgprestatiemodel GGZ (2022)

Vanaf 1 januari 2022 krijgen we o.a. in de GGZ
te maken met het zorgprestatiemodel

Het zorgprestatiemodel in de GGZ

Per januari 2022 krijgen we o.a. in de GGZ te maken met het zorgprestatiemodel. Dit is een nieuwe manier van bekostiging. 

Het zorgprestatiemodel geeft veel sneller inzicht in zorguitgaven. De prestaties zijn namelijk gekoppeld aan een dag in plaats van aan een zorgtraject van 365 dagen” (Bron: NZA).

Het zorgprestatiemodel maakt het controleren van geleverde zorg (of behandeling) overzichtelijker, herkenbaar en eenvoudig controleerbaar voor de cliënt.

Wat verandert er voor mij?

Per 1 januari verandert de manier van declareren en vergoeden. Dit houdt concreet in dat jij als cliënt een rekening (of overzicht) ontvangt van de geleverde zorg. 

Jouw behandelaar stuurt wekelijks een ‘rekening’ naar jouw zorgverzekeraar voor de gesprekken die je de week daarvoor hebt gehad. 

Op deze ‘rekening’ vind je de naam van jouw behandelaar, de dag waarop de behandeling heeft plaatsgevonden en hoelang deze behandeling heeft geduurd.

Het is aan jou de taak om deze ‘rekening’ te controleren en goed te keuren.

Veranderingen met betrekking tot het betalen van je eigen risico

Vanaf 1 januari geldt ook voor de GGZ dat het eigen risico per kalenderjaar wordt gebruikt (dit gebeurt al langere tijd voor andere vormen van zorg en geldt straks dus ook voor jouw GGZ behandeling).

Tot en met 31 december 2021 betaalde je één keer het eigen risico bij de afsluiting van een behandeltraject van maximaal een jaar (ook als dit traject in 2 kalenderjaren loopt) (bron: Parnassia Groep).

Voorbeeld: Stel je bent in oktober 2021 gestart met je therapie en deze duurt tot maart 2022. 

Je betaalt in dit geval dus je eigen risico van het deel van de therapie dat je in 2021 volgde, maar ook voor het deel van de therapie dat in 2022 plaatsvond.

 

Let op: het kan dus zo zijn dat je in januari 2022 een rekening ontvangt voor de GGZ behandeling in 2021 (afhankelijk van of je je eigen risico geheel hebt betaald).

Hoeveel is het eigen risico?

Het eigen risico bedraagt 385 euro per kalenderjaar (tenzij anders afgesproken met jouw zorgverzekeraar). Dit geldt voor alle zorgkosten (behalve de huisarts).

Dit wilt zeggen dat de eerste 385 euro aan kosten voor jezelf zijn. Daarna betaalt de zorgverzekeraar de kosten.

Persoonlijke tips

  • Heb je een (auti)coach of begeleider? Vraag deze om hulp. Een begeleider kan jou bijvoorbeeld helpen bij het administratieve deel (het controleren van de rekeningen), overzicht creëren in jouw financiën, maar ook om het berekenen of aanvragen van zorgtoeslag.

 

  • Vraag bij jouw zorgverzekering na wat de mogelijkheden zijn betreft het betalen van het eigen risico in termijnen. Vaak is dit namelijk wél mogelijk!

 

Heb je tips voor deze pagina?

Heb jij een tip of idee voor deze pagina? Laat het ons weten!

Alle hulp is welkom en wordt zeer op prijs gesteld!
Samen kunnen wij deze website nog beter maken!