Het verhaal van Marije

Het verhaal van Marije

hintersee, bergsee, mountains

Het verhaal van Marije | Over werk

Leeftijd: 43 jaar.

Autisme diagnose sinds: 16 september 2022.

Favoriete hobby of interesse: zwemmen in de zee, surfen en muziek.

Favoriet (sensorisch) hulpmiddel: zonnebril en noise-cancelling oortjes.

Ik ben eigenlijk altijd werkzaam geweest in horeca gerelateerde omgevingen.
De reuring, de drukte, de blije mensen.. ik vind het een feest.

Over mijn werk

Ik ben eigenlijk altijd werkzaam geweest in horeca-gerelateerde omgevingen. De reuring, de drukte, de blije mensen.. ik vind het een feest. Ik ben inmiddels acht jaar werkzaam als commercieel manager van De Pier in Scheveningen. De start-up in 2015 toen De Pier weer open ging na een faillissement heb ik mee mogen maken. Het was een hele intense tijd, ontzettend druk!  

Het commercieel en creatief bezig zijn, dat is mijn uitlaatklep. Concepten verzinnen, mooie partijen organiseren, producties begeleiden (film en tv commercials), marketing (social media, online en offline), PR, netwerken. Heerlijk. Maar ook mijn valkuil zo is later gebleken. 

In 2021 ben ik ontzettend onderuit gegaan met wat later bleek een autistische burn-out. En zo heb ik de afgelopen tijd goed onder de loep moeten nemen hoe ik zo goed mogelijk mijn balans kan vinden op het hele dunne draadje tussen onder- en overprikkeling.

Wat ik moeilijk vind

Wat ik moeilijk vind zijn veranderingen. En helemaal als andere mensen ineens veranderingen gaan aanbrengen in iets dat ik heb verzonnen. Een nieuw computerprogramma? Een andere manier van vergaderen? Error! Ik hou mijn masker dan angstvallig tegen mijn gezicht aangedrukt, want als ik op dat moment zeg wat ik denk, dan maakt dat mijn carrière zeer kort en overzichtelijk.

Mijn kracht is dat ik heel creatief ben, dat ik altijd wel een oplossing weet te verzinnen en vaak een andere kijk heb op zaken [..]

Mijn krachten

Mijn kracht is dat ik heel creatief ben, dat ik altijd wel een oplossing weet te verzinnen en vaak een andere kijk heb op zaken. Ik let op details, maar verlies het overzicht gelukkig niet. 

Ook kan ik heel goed plannen en kan ik mij (doordat ik al zo lang gebruik maak van mijn maskers) ook tussen heel veel verschillende mensen schakelen.

Grenzen bewaken

Mijn grenzen bewaak ik niet. Dat is voor mij echt niet te doen. Ik werk het liefst fulltime, maar eigenlijk gaan er altijd meer uren inzitten. Ik merk mijn grens pas als het veel te laat is, en dat is natuurlijk niet handig. 

Sinds mijn burn-out weet ik gelukkig wel iets beter de signalen op te pakken, maar vaak is het alsnog te laat. Er is in mijn optiek namelijk altijd wel wat te doen en anders verzin ik wel iets. 

Vrij gelaten worden

Ik werk echt het beste als werk en privé in elkaar overlopen. Dat er niet te veel regels zijn vanuit de werkgever en ik vrij word gelaten in hoe en wanneer ik mijn werk uitvoer. Met als keerzijde dat ik echt niet aanvoel wanneer het werk goed genoeg is, en ik eigenlijk altijd doorga. Overigens kwam mijn (autistische) burn-out niet (alleen) door werk.

Open over mijn autisme diagnose

Mijn collega’s weten van mijn autisme-diagnose. Ze hebben gezien hoe ik ben ingestort en wat dat met mij heeft gedaan. Veel praten wij er niet over, ik ben niet ineens een hele andere Marije geworden. Ik merk wel dat ze proberen extra rekening met mij te houden door heel zachtjes te doen bijvoorbeeld. Maar, dat is niet nodig. Ik geef zelf graag aan of ik iets lastig vind. 

In een drukke kantoortuin met onverwachte gebeurtenissen, koffiekletsjes bij de automaat over GTST of een collega die parfum opspuit als ik ga lunchen zijn voor mij een no-go. Ik kan dan niet eens meer aardig doen.

Mijn tip is: wees zo open en eerlijk mogelijk over je diagnose.

Tip voor mede-auti's

Mijn tip is: wees zo open en eerlijk mogelijk over je diagnose. Als je dat niet kunt, vraag of iemand die echt verstand heeft van autisme met jou meegaat. Veel werkgevers zijn tegenwoordig gelukkig een stuk bewuster qua het welzijn van de werknemer en dat biedt kansen voor neurodiverse mensen. 

Tip voor werkgevers

Mijn tip voor een werkgever? Hou The Brain Hub in de gaten. Dit nieuwe bedrijf, waar ik ook onderdeel van ben is de schakel tussen werknemer en werkgever. Bij The Brain Hub zit een hele berg aan kennis en ervaring om jou als werkgever te helpen om de beste omgeving te creëren voor iedere werknemer.

Marije's boek!

Wil jij ook je verhaal delen?

Heb je autisme (of een sterk vermoeden hiervan) en wil je ook graag je verhaal delen op de website? Dat kan! 

Neem gerust contact met mij op via de mail en geef eventueel aan over welk thema je graag wat zou willen delen.

Gerelateerde artikelen