Het verhaal van Hannah

Het verhaal van Hannah

hintersee, bergsee, mountains

Over Hannah

Leeftijd: 33 jaar

Sinds wanneer heb je je diagnose autisme: Ik heb een zeer sterk vermoeden, dat bevestigd is door mijn autismecoach. Maar omdat ik in het buitenland woon, is het heel ingewikkeld om een officiële diagnose te krijgen.

Favoriete (sensorisch) ‘hulpmiddel’: verzwaringsdeken en noise cancelling koptelefoon.

Favoriete hobby of interesse: lezen, schrijven, fotograferen en naar de bomen in de tuin staren.

Mijn favoriete stim: fladderen, aan de zoom van een t-shirt friemelen.

Hannah

Kun je wat vertellen over je werk?

Ik werk als tekstschrijver en journalist. Na een (autistische) burn-out van ruim 2,5 jaar ben ik sinds kort weer begonnen met werken. Ik werk ongeveer 3 uur per week als tekstschrijver voor een communicatiebureau. Daarnaast schrijf ik wekelijks een interviewportret voor de kerk waar ik lid van ben. Dit kost mij ongeveer 2 à 3 uur per week.

Tot slot schrijf ik soms journalistieke artikelen als freelancer, en ik verstuur één keer per maand een eigen nieuwsbrief.

Voor mijn burn-out had ik verschillende baantjes. Van kantoormedewerker tot bijlesdocent op een middelbare school, maar ik voelde me altijd erg opgesloten en ongemakkelijk tussen de andere collega’s. Daarna heb ik een paar jaar niet gewerkt.

Wat vind je het leukste aan jouw werk?

Schrijven is mijn passie, dus ik vind het heel fijn dat ik daar mijn werk van heb kunnen maken. Ik vind het heerlijk om verhalen te vertellen, en om vanuit een klein idee een tekst te laten ontstaan.

Met name het maken van de interviewportretten geeft me veel voldoening. Ik probeer de persoon achter het gesprek te laten zien door de tekst heen, zodat de lezer de persoon echt leert kennen.

Schrijven is mijn passie, dus ik vind het heel fijn
dat ik daar mijn werk van heb kunnen maken

Wat vind je lastig of moeilijk aan jouw werk?

Ik vind het moeilijk om zelf met ideeën te komen. Dit laat ik dus ook zoveel mogelijk over aan anderen, die dit wel goed kunnen. 

Als freelance journalist krijg ik meestal een vrij concrete opdracht die ik moet uitvoeren. Als tekstschrijver krijg ik altijd een lijstje met onderwerpen die ik moet uitwerken. Dit werkt voor mij het beste.

Wat zijn jouw krachten? En hoe kun je deze inzetten op werk?

Ik kan heel goed gestructureerd werken. 

Ook ben ik erg punctueel; ik zal geen deadline missen. 

Daarnaast kan ik goed luisteren en observeren. Hierdoor kan ik vaak goed een sfeer of persoonlijkheid neerzetten in mijn teksten.

Hoe bewaak jij je grenzen op werk?

Ik zorg ervoor dat er voldoende balans is tussen werk en privé. Zo werk ik op een vaste ochtend in de week voor het communicatiebureau. De interviews plan ik zelf in, zodat ik ze kan doen op een dag dat het mij goed uitkomt. Verder probeer ik er voor te zorgen dat ik na een paar uur werken iets totaal anders doe. Dat kan iets actiefs in het huishouden zijn, of juist iets ontspannends, zoals een boek lezen.

Wanneer een opdracht niet helder is, vraag ik altijd om extra uitleg. Ook stuur ik vaak een bevestigende reactie zoals: “Begrijp ik het goed dat je dit en dit van me wilt, en dat ik dit en dit ga doen?” Dit zorgt ervoor dat ik duidelijk weet wat er van mij verwacht wordt en wanneer.

Het is voor mij een must dat ik vanuit huis kan werken. Op kantoor, tussen andere mensen, functioneer ik gewoonweg niet

Wat helpt jou om het werk vol te kunnen houden?

Het is voor mij een must dat ik vanuit huis kan werken. Op kantoor, tussen andere mensen, functioneer ik gewoonweg niet. Ik krijg er niets gedaan. Laatst heb ik één dag op kantoor gezeten. Ik had welgeteld één artikel af, waar ik thuis nog geen uur voor nodig zou hebben gehad.

Thuis heb ik een eigen werkkamer, die stil is. Ik mag zelf bepalen wanneer ik werk, dus als ik geen energie heb of als andere dingen aandacht vragen, kan ik mijn werk op een ander moment doen. Deze vrijheid is voor mij van cruciaal belang. Een deadline is prima, maar strakke verplichtingen leggen mij lam.

Hoe is het contact met collega's?

We zijn met een heel klein team en vrijwel iedereen werkt parttime. Op dinsdag zien de anderen elkaar meestal op kantoor, maar de rest van de week verloopt het contact via de groeps-app. Er is geen enkele druk om daar op te reageren en eigenlijk wordt de app vooral gebruikt om leuke dingen in te delen.

Zakelijker contact verloopt via een privé-app’je of via de mail. Maar eigenlijk gaat alles heel gemoedelijk en informeel.

Heb jij je autisme diagnose gedeeld op werk?

Ik heb het volgens mij niet met zoveel woorden benoemd, maar mijn bazin weet dat ik lange tijd een burn-out heb gehad en dat ik graag op mijn eigen manier werk. Dit is geen enkel probleem.

Hoe houden collega's rekening met je?

Mijn bazin vraagt altijd of ik een (nieuwe) opdracht zou willen doen en geeft daarbij aan dat ik altijd nee mag zeggen. 

Ook zal ze er nooit een probleem van maken als iets een keer niet lukt. Ik mag zelf mijn tijd indelen, als ik er maar voor zorg dat ik de artikelen op tijd inlever.

Het is oké als je maar een paar uur per week kunt werken.
Dat maakt je echt niet minderwaardig!

Wat is jouw tip voor mede-auti's met betrekking tot werk (vinden)?

Het is cliché, maar zoek echt iets wat bij je past, iets waar je hart een sprongetje van maakt. Dat is namelijk iets wat je goed kunt en waar je blij van wordt. Op die manier is werk veel beter vol te houden.

En respecteer daarnaast je eigen grenzen. Het is oké als je maar een paar uur per week kunt werken. Dat maakt je echt niet minderwaardig!

Verder is het handig om voor jezelf op een rijtje te zetten waar je goed in bent en waar je behoefte aan hebt, bijvoorbeeld een stille werkplek en/of de mogelijkheid om je eigen uren in te delen.

Wat is jouw tip voor werkgevers met betrekking tot werken met autistische medewerkers?

Respecteer je werknemer voor wie hij/zij is. Het is een mens van vlees en bloed, met gevoelens en talenten. 

Focus je in de eerste plaats op wat diegene goed kan en probeer mee te denken in de behoeften van je werknemer. Heeft hij/zij baadt bij een aangepast rooster? Een noise cancelling koptelefoon? Een vaste werkplek in plaats van een flexplek? 

Denk mee, spreek regelmatig je waardering uit en je zult zien dat je werknemer enorm opbloeit.

Wil jij ook je verhaal delen?

Heb je autisme (of een sterk vermoeden hiervan) en wil je ook graag je verhaal delen op de website? Dat kan! 

Neem gerust contact met mij op via de mail en geef aan over welk thema je graag wat wilt delen.

Gerelateerde artikelen