Het verhaal van Anne over autisme en werk

Het verhaal van Anne over autisme en werk

hintersee, bergsee, mountains

Het verhaal van Anne | Over werk

Leeftijd: 35 jaar.

Autisme diagnose sinds: mijn negentiende.

Favoriete hobby of interesse: autisme en edelstenen.

Favoriet (sensorisch) hulpmiddel: Noise cancelling koptelefoon. Een aantal huishoudelijke klusjes, zoals de vaatwasser uitruimen, zijn daardoor veel makkelijker geworden.

Mijn favoriete stim: mijn benen en voeten bewegen bijna altijd.

Vertel eens wat over je werk..

Ik heb een volledige Wajong, maar werk gemiddeld acht uur per week in mijn eigen bedrijf A-typist. Ik werk meestal maximaal twee uur achter elkaar en ik werk wanneer ik daar de energie voor voel, dus dat kan ook ’s avonds of in het weekend zijn. Aan de ene kant werk ik voor mezelf en schrijf ik aan mijn blog (a-typist.nl). Ook fotografeer ik graag en daar maak ik weer kaarten van. 

Aan de andere kant werk ik voor opdrachtgevers. Ik werk bijvoorbeeld een paar uur per week voor Vanuit autisme bekeken, waar ik ervaringsdeskundig redacteur ben. Mijn taken bestaan uit berichten schrijven voor social media, de infomailbox beheren en artikelen schrijven over allerlei onderwerpen. Ik ben A-typist in 2015 gestart, dus inmiddels doe ik dit werk alweer acht jaar. Bij Vanuit autisme bekeken werk ik sinds twee jaar.

Bij A-typist werk ik vaak alleen en kan ik zelf bepalen wat ik wel en niet wil doen. Dat maakt dat ik het vol kan houden en dat ik het leuk blijf vinden.

Wat vind je het leukste aan je werk?

Dat ik steeds weer nieuwe projecten op kan pakken, die wel binnen mijn mogelijkheden liggen. Ik ben iemand die snel verveeld raakt als ik steeds hetzelfde moet doen, maar kan aan de andere kant slecht tegen veel prikkels. Bij A-typist werk ik vaak alleen en kan ik zelf bepalen wat ik wel en niet wil doen. Dat maakt dat ik het vol kan houden en dat ik het leuk blijf vinden.

Wat vind je moeilijk of lastig aan je werk?

Samenwerken blijft lastig. Het is niet dat ik onmogelijk ben om mee samen te werken, maar het kost me gewoon zo ontzettend veel energie. Het liefst zou ik alles via de mail of app doen, maar ik begrijp dat het soms handig is om even direct af te stemmen. 

De hoeveelheid overleggen probeer ik dus zoveel mogelijk te beperken. Soms laat ik open of ik ergens bij ben. Dan probeer ik aan te voelen of het me gaat lukken of niet. Er komt dan minder druk op te liggen en meestal kan ik er dan alsnog bij zijn.

Ik vind het beantwoorden van vragen via de mail erg leuk om te doen. Het is elke keer weer anders en je kan iemand echt helpen.

Hoe kun jij je krachten en talent (vanuit jouw autisme) inzetten in je huidige werk?

Ik ben heel sterk in schriftelijke communicatie. Eigenlijk alles wat ik doe heeft daarmee te maken. Ik vind het beantwoorden van vragen via de mail erg leuk om te doen. Het is elke keer weer anders en je kan iemand echt helpen. Ik heb een enorme database in mijn hoofd van informatie over autisme, waardoor ik degene die mailt bijna altijd kan doorverwijzen naar de informatie waar diegene naar op zoek is.

Hoe bewaak jij je grenzen op werk?

Ik heb er een tijd over gedaan om erachter te komen hoeveel werk ik maximaal per week aankon, en om dat ook te accepteren. Dat laatste was misschien nog wel lastiger dan het eerste. Nu is het al een jaar of vijf zo dat ik ongeveer acht uur per week kan werken en daar zit helaas geen vooruitgang in, al had ik dat graag gewild. Het blijft soms lastig om in te schatten hoeveel werk er dan binnen die acht uur past, maar het lukt me steeds beter om binnen mijn grenzen te blijven.

Fotografie door Josje Deekens

Werken voor mezelf is een oranje activiteit, en werken voor een opdrachtgever is een rode activiteit. Dat kost dus best veel energie en na een uurtje moet ik dan een rustmoment nemen van een half uur.

Wat helpt jou om het werk vol te kunnen houden?

Ik werk eigenlijk alleen maar thuis. Achter mijn eigen bureau, met mijn eigen eten en drinken in de buurt, zonder reistijd. Voor het inplannen van mijn dag maak ik gebruik van de ‘Activiteitenweger’. Dat is een methode die je samen met een ergotherapeut kan gebruiken om te weten hoeveel energie je hebt om te verbruiken op een dag. Ik heb er een blog over geschreven waar meer informatie in staat. Het heeft mij veel inzicht gegeven in wat ik aankan. 

Werken voor mezelf is een oranje activiteit, en werken voor een opdrachtgever is een rode activiteit. Dat kost dus best veel energie en na een uurtje moet ik dan een rustmoment nemen van een half uur. Dan lig ik op bed. Als ik echt kapot ben doe ik een dutje. Anders lig ik vaak TikTok-filmpjes te kijken.

Hoe is het contact met collega’s?

Mijn contact met collega’s is vooral zakelijk. Dat komt ook doordat overleggen vaak digitaal zijn, dus dan is er minder ruimte om even gezellig te kletsen. Aan de ene kant vind ik dat fijn, maar aan de andere kant zou ik soms wel wat meer contact met collega’s willen. Ik zit immers veel alleen thuis en heb geen collega’s om me heen waarmee ik even een praatje kan maken, wat ik wel af en toe nodig kan hebben.

Heb jij je autisme diagnose gedeeld op je werkplek?

Ja, eigenlijk alle opdrachtgevers waar ik mee gewerkt heb wisten dat ik autistisch ben. Ik heb het in de meeste gevallen in het eerste contact al vermeld. Meestal ging het dan wel om organisaties die al bekend zijn met autisme. Ik heb er mede daardoor nooit vervelende reacties op gehad. 

Ik vind het fijn dat opdrachtgevers meteen weten wat ze aan me hebben en het lijkt erop dat die zelfkennis gewaardeerd wordt. Ik kan daardoor later, als ik voor ze werk, ook makkelijk teruggrijpen op iets wat ik al verteld heb. Bijvoorbeeld dat telefoneren voor mij lastig is, dus of een andere collega dat over kan nemen. Maar ook dat een bepaald spoedklusje wel naar mij kan, omdat mijn agenda niet acht uur per dag volgepropt zit en ik dus vaak wel tijd heb om last minute iets op te pakken.

Hoe houden collega’s rekening met je?

Ze vragen me regelmatig of het nog goed gaat en of er dingen zijn die ik aan zou willen passen. Met teamuitjes vragen ze ook of er dingen zijn waar ze rekening mee kunnen houden. Ik word in ieder geval heel serieus genomen. Ik vond het bijvoorbeeld best eng om te vragen of ik een begeleider mee mocht nemen naar een werkgerelateerd uitje, want is dat niet raar? Maar er werd heel goed op gereageerd: ‘Natúúrlijk mag dat.’

Wat is jouw tip voor mede-auti’s met betrekking tot werk (vinden)?

Ik ben niet financieel afhankelijk van mijn werk, omdat ik een Wajong heb, dus dat is een ander uitgangspunt in het vinden en behouden van werk. Ik vind het daardoor lastig om tips te geven, omdat ik niet tegen bepaalde risico’s aanloop. 

Ik kan wel zeggen: wees open over je autisme op je werk. Maar als je daar vervolgens mee gepest wordt door collega’s of je tijdelijke contract niet verlengd wordt, dan was dat natuurlijk niet zo’n goede tip. Het is triest, maar zulke dingen gebeuren echt. Ik hoop dat dit in de toekomst anders wordt. 

Wel wil ik nog even aandacht vragen voor de Autisme Ambassade. Dit zijn autistische mensen die binnen het bedrijf waar ze werken Autisme Ambassadeur zijn en zo autisme gewoner maken op de werkvloer. Onder een aantal voorwaarden kun je een opleiding volgen tot Autisme Ambassadeur en zo bijdragen aan meer openheid over autisme.

Wat is jouw tip (of zijn jouw tips) voor werkgevers m.b.t. omgaan met een werknemer met autisme?

Vraag regelmatig naar wat je kunt doen voor je werknemer. Of er nog aanpassingen of hulpmiddelen nodig zijn. Uiteindelijk kan dat meer productiviteit opleveren en meestal is het echt niet zo ingewikkeld om daarin te voorzien. 

Kijk ook naar wat de talenten zijn van de werknemer met autisme. Misschien is deze werknemer heel sterk in het notuleren van een vergadering, en een andere collega heel sterk in voorzitten. Laat ze dan de taken doen waar ze geschikt voor zijn en die ze leuk vinden (tenzij er een behoefte is om te leren natuurlijk).

Wil jij ook je verhaal delen?

Heb je autisme (of een sterk vermoeden hiervan) en wil je ook graag je verhaal delen op de website? Dat kan! 

Neem gerust contact met mij op via de mail en geef eventueel aan over welk thema je graag wat zou willen delen.