Het verhaal van Wilhelmina

Het verhaal van Wilhelmina

hintersee, bergsee, mountains

Over Wilhelmina

Leeftijd: 32 jaar.

Sinds wanneer heb je je diagnose autisme: Officieel sinds september 2021.

Favoriete (sensorische) hulpmiddelen: Koptelefoon, zonnebril en een verzwaringsknuffel.

Favoriete hobby of interesse: Koken/eten (dat is ook mijn werk), Marvel en geschiedenis.

Wat is jouw kracht of talent: Ik werk nauwkeurig, ben detailgericht, heb een goed geheugen waardoor ik snel leer. Gek op quizzen: ik weet van heel veel dingen heel weinig 😉

Wilhelmina

Voordat je verder leest: vind je het lezen over verslaving, alcoholgebruik en suïcidaliteit moeilijk of is het een (mogelijke) trigger? Vraag jezelf dan af of het helpend is om verder te lezen.

Kun je wat vertellen over jouw verslaving?

Ik ben alcoholist. Sinds 1 januari 2021 sober. Tijdens het autisme traject werd ik direct aangesproken als alcoholist en mijn behandelaar had mij vrijblijvend doorverwezen naar De Brijder Verslavingszorg. 

Ik dronk twee en halve fles rode wijn per dag als basis, soms kon dat meer worden. Zelf vond ik het allemaal wel meevallen want ik werkte gewoon, betaalde mijn rekeningen, et cetera. Maar ondertussen sliep ik slecht, plaste ik in bed en had ik soms wel drie keer per week een black out. 

Uiteindelijk nam ik ook flessen wijn mee uit de winkel zonder te betalen. Niemand had dit door.

Ik drink sinds mijn tiende en sinds mijn zeventiende dagelijks en stevig. Ik deed dit in eerste instantie om me ‘normaal’ te voelen 

Wanneer is jouw verslaving ontstaan?

Ik drink sinds mijn tiende en sinds mijn zeventiende dagelijks en stevig. Ik deed dit in eerste instantie om me ‘normaal’ te voelen. 

Mijn ouders scheidden toen ik 7 jaar was en sindsdien is er veel gebeurt. Ook wist ik niet dat ik autistisch ben. Ik had veel oudere ‘vrienden’, omdat ik geen aansluiting kon vinden bij leeftijdgenoten en begon mee te drinken en later ook drugs te doen.

Heb je therapie gevolgd?

Vanaf mijn zevende heb ik verschillende therapieën en behandelingen gevolgd. Maar niet voor mijn verslaving. Eind januari 2021 ben ik begonnen met één op één gesprekken bij De Brijder om te kijken wat het me zou kunnen brengen. Ik besloot ook eerst alléén Dry January te doen. Maar tijdens de gesprekken gingen we steeds een stapje verder om uiteindelijk te besluiten helemaal niet meer te drinken.

Het sterkt mijn gevoel om niet meer te drinken plus het gevoel dat ik steun heb.

Op werk in de keuken wordt het gelukkig geaccepteerd en maak ik bijvoorbeeld geen sauzen, dressings of marinades waar alcohol in zit

Hoe beinvloedt jouw verslaving je leven op dit moment?

Mijn huidige vriend leerde ik kennen een week voordat ik Dry January ging doen. Hij deed toen met mij mee en inmiddels heeft ook hij sindsdien geen druppel meer gedronken. Terwijl dat van mij niet hoeft, maar ik vind het tóch fijn. 

Mijn vrienden drinken wel, maar willen altijd rekening met mij houden. Ze vragen bijvoorbeeld of ik het vervelend vind als zij wel drinken. 

Op werk in de keuken wordt het gelukkig geaccepteerd en maak ik bijvoorbeeld geen sauzen, dressings of marinades waar alcohol in zit. Ik ga alleen nooit mee met borrels, dat vinden zij jammer.

Welke rol speelt jouw autisme hierbij?

Sinds ik niet meer drink is het super duidelijk dat ik autistisch ben. De alcohol zorgde er altijd voor dat mijn gevoel werd afgezwakt. Ook kon ik veel beter tegen prikkels zoals drukte, geluiden, mensen, et cetera. 

Ik ging voortdurend over mijn grenzen heen zonder het te weten. Wat resulteerde in een burn-out en twee suïcidepogingen. Niet drinken geeft mij rust. Ik zeg niet dat ik nu nooit meer over mijn grenzen ga, maar daarvoor kende ik ze niet.

Waar haal je steun uit?

Absoluut mijn vriend, die mij accepteert zoals ik ben. Hoe lastig dat soms ook is. 

Ook ik leer nog elke dag wat wel en niet goed voor mij is. Het geeft me zelfvertrouwen om vooral niet meer te drinken en mezelf dus ook als autistisch persoon te accepteren.

Mij hielp het vooral om ook vrouwen met autisme te volgen op Instagram. Zo zag ik dat ik niet raar was en vooral niet alleen

Heb je een tip voor mede-auti's die te maken hebben met eenzelfde verslaving?

Mij hielp het vooral om ook vrouwen met autisme te volgen op Instagram. Zo zag ik dat ik niet raar was en vooral niet alleen. Ook dat helpt mij om van de drank af te blijven, want dat was uiteindelijk de grootste reden dat ik dronk: de eenzaamheid en het gevoel niet normaal te zijn.

Wil jij ook je verhaal delen?

Heb je autisme (of een sterk vermoeden hiervan) en wil je ook graag je verhaal delen op de website? Dat kan! 

Neem gerust contact met mij op via de mail en geef aan over welk thema je graag wat wilt delen.

Op zoek naar boeken over autisme? Je vindt ze hier:

Klik op de foto

Gerelateerde artikelen