Het verhaal van Manon

Het verhaal van Manon

hintersee, bergsee, mountains

Het verhaal van Manon | Over de uiting van autisme

Leeftijd: 31 jaar

Autisme diagnose sinds: mei ’23

Mijn favo hobby of interesse: lezen, bordspellen, dansen en sinds kort ook Instagram

Manon

Over mij

Hi, ik ben Manon en ik ben 31 jaar oud. Sinds een kleine maand heb ik nu ein-de-lijk een diagnose ASS (mei ’23). Er is een last van mijn schouders gevallen, al blijf ik nog vaak het gevoel hebben me te moeten verdedigen. 

Na een zeer lang traject met meerdere (mis)diagnoses en therapieën, weten veel mensen niet wat bij mij allemaal onder autisme valt en waar ik last van heb. 

Meer over mij: ik ben gelukkig getrouwd en al bijna vijftien jaar samen. Ik heb twee kinderen (meisje van 3.5 en een jongen van 1.5 jaar). Daarnaast houd ik van lezen en dansen. Een aantal jaar geleden ben ik uitgevallen met een (zo blijkt nu: autistische) burn-out en kwam ik thuis te zitten en sindsdien heb ik niet meer kunnen werken. Ik zei eigenlijk altijd al, “Ik raak al in een burn-out van alleen het leven” en dat is natuurlijk eigenlijk helemaal niet gek met autisme.

Momenteel ben ik enorm zoekende naar mezelf.
Waar maskeer ik, in hoeverre ben ik mezelf?

Zoekende naar mezelf

Momenteel ben ik enorm zoekende naar mezelf. Waar maskeer ik, in hoeverre ben ik mezelf? Ga ik nu een grens over of voelt het nog oké? Maskeren kan ik als geen ander en doe ik ook al jaren. 

Nu ik een beetje ben bekomen van de diagnose wil ik binnenkort een plan op gaan stellen met bijvoorbeeld de huisarts/POH-GGZ, of het wijkteam, om op zoek te gaan naar passende psycho-educatie. Ik wil graag meer leren over autisme, mezelf beter leren kennen en leren omgaan met mijn autisme.

Ik heb de kunst van het maskeren me al heel lang geleden eigen gemaakt.

Hoe mijn autisme zich uit

Mijn autisme uit zich niet enorm zichtbaar, waardoor het lastig is voor andere mensen om te begrijpen. Ik heb de kunst van het maskeren me al heel lang geleden eigen gemaakt. 

Mijn autisme speelt vooral in mijn hoofd. Alles overdenk ik, sociale situaties onderga ik door te “weten hoe het hoort” en ik spiegel anderen. Ik kan absoluut niet tegen verandering en bereid graag alles voor, ik ben zeer perfectionistisch, etc. etc. Ik kan wel uren doorgaan over grote en kleine onderwerpen.

Overprikkeling

Wat ik vooral minder fijn vind aan mijn autisme is de bijna continue overprikkeling. Ik merk gelukkig steeds meer prikkels op en kan daardoor er beter op inspelen, maar het blijft lastig mijn grenzen aan te geven en/of te zorgen voor hersteltijd.

(H)erkenning vinden

Ik lees graag een boek en volg eens per week dansles, maar sinds kort is Instagram een nieuwe hobby. Ik ontdek steeds meer fijne accounts waar ik veel (h)erkenning vind. Echt fijn dat er zo’n grote community is gericht op autistische/neurodivergente vrouwen.

Wil jij ook (anoniem) je verhaal delen?

Heb je autisme (of een sterk vermoeden hiervan) en wil je ook graag je verhaal delen op de website? Dat kan! 

Neem gerust contact met mij op via de mail en geef eventueel aan over welk thema je graag wat zou willen delen.

Gerelateerde artikelen