Het verhaal van Axana

Het verhaal van Axana

hintersee, bergsee, mountains

Het verhaal van Axana | Over de uiting van autisme

Leeftijd: 20 jaar

Mijn favo (sensorisch) hulpmiddel: oortjes/ koptelefoon (als er maar muziek uitkomt😊) & fidget toys

Mijn favo hobby of interesse: momenteel LEGO

Mijn favo stim: met fidget toys prullen

De diagnose: een opluchting!

Ik kreeg mijn diagnose op 14-jarige leeftijd. Het was een opluchting de diagnose te krijgen, maar het heeft uiteindelijk nog 1 tot 2 jaar geduurd voor ik er actief mee aan de slag ging en door begon te krijgen wat het juist inhield voor mij. 

Mijn autisme is niet langs de buitenkant te zien. Het uit zich vooral in gedrag. Ik kan snel een shutdown of meltdown krijgen als ik overprikkeld raak. Ook stim ik veel.

Op mijn vrijwilligerswerk kan ik goed structuur aanbrengen
en met ideeën komen.

Positieve kanten

Ik ervaar zowel positieve als negatieve kanten aan mijn autisme. Een paar positieve zijn; ik ben creatief, ik kan out of the box denken, omdat ik een beelddenker ben en veel letterlijk kan nemen. Hierdoor kan ik soms ook goed probleemoplossend denken en heb een groot gevoel voor rechtvaardigheid. Op mijn vrijwilligerswerk kan ik goed structuur aanbrengen en met ideeën komen.

Minder fijne kanten

Er zijn ook minder fijne kanten aan mijn autisme. Ik ben enorm snel overprikkeld en heb veel nood aan structuur en planning. Ook heb ik duidelijke uitleg nodig als ik iets moet doen wat ik nooit eerder gedaan heb.

Als ik iets gevonden heb dat me interesseert
moet ik er echt alles van weten of hebben.

Interesses

Ik kan veel bezig zijn met een bepaald onderwerp. Dit hangt van moment tot moment af wat dat onderwerp juist is. Een paar voorbeelden waar ik de laatste tijd veel met bezig ben zijn; boeken lezen, haken, LEGO, en autisme en mentale gezondheid (en alles daar omheen). Als ik iets gevonden heb wat me interesseert moet ik er echt alles van weten of hebben. Dit leidt tot veel geld uitgeven, met momenten.

Stimmen

Ik stim ook heel veel, ook al vind mijn omgeving dit vaak irritant als ik weer met mijn been aan het wiebelen ben of aan het neuriën ben. Daarnaast ben ik grote fan van fidget toys.

Iedere autist is uniek!

Een vooroordeel waar ik me enorm aan stoor is het feit dat veel mensen snel een stereotiep beeld hebben van een autist. Ze denken dat elke autist hetzelfde is en vergelijken ze snel met elkaar. Het is niet omdat jouw nichtje (of dergelijke) iets (niet) kan dat ik het ook (niet) kan. Iedere autist is uniek en heeft zijn/haar/hun sterke en minder sterke kanten.

Wil jij ook (anoniem) je verhaal delen?

Heb je autisme (of een sterk vermoeden hiervan) en wil je ook graag je verhaal delen op de website? Dat kan! 

Neem gerust contact met mij op via de mail en geef eventueel aan over welk thema je graag wat zou willen delen.

Gerelateerde artikelen