Het verhaal van Bart

Het verhaal van Bart

hintersee, bergsee, mountains

Over Bart

Leeftijd: 32 jaar

Leeftijd waarop je de diagnose autisme kreeg: 23 jaar

Favoriete hobby of interesse: van jongs af aan heb ik een buitengewone interesse gehad voor statistieken, en dan het meest specifiek in sportstatistieken. Hier kan ik echt uren en uren achter een stuk mee bezig zijn.

Favoriete sensorisch hulpmiddel: noise-cancelling headphone (ik zou er niet zonder kunnen)

Mijn kracht & talent: mijn grootste talent vind ik hoofdrekenen en mijn kracht is mijn enorm hoge mate van zelfreflectie.

Bart met zijn hond Bailey

Voor welke prikkels ben jij gevoelig?

De prikkel waar ik het meest overgevoelig voor ben is geluid. Dit kan zijn dat geluid in zijn algemeenheid snel te veel kan zijn. Daarnaast heb ik ook een aantal geluiden waar ik niet tegen kan. Denk hierbij aan slurpen of het kraken van bepaalde materialen. 

De andere prikkel waar ik overgevoelig voor ben is zien. Alle indrukken en lichten buiten kunnen mij echt enorm vermoeien. Wat ook een van de redenen is waarom ik niet enorm veel buiten ben (naast mijn sociale angst). 

Daarnaast ben ik ook nog overgevoelig voor (extreme) warmte. Dit is nog erger wanneer ik van kou naar warmte ga.

Welke hulpmiddelen helpen jou om beter om te kunnen gaan met prikkels?

In principe is het enige hulpmiddel dat ik gebruik mijn noise-cancelling headphone. Ik zou in de toekomst nog wel eens verzwaringsdeken willen proberen, maar deze heb ik op het moment nog niet. 

Daarnaast gebruik ik heel veel dingen, zoals tangles en andere soortgelijke dingen waar ik mee kan friemelen.

Lukt het jou om overprikkeling op tijd aan te voelen? Wat helpt je hierbij?

Ik zou graag zeggen dat ik dit kon, maar tot nu toe is het me nog niet gelukt om overprikkeling op tijd aan te voelen. Meestal is het voor mijn gevoel van het een op andere moment te veel.

9 van de 10 keer lukt het mij nog niet om overprikkeling te voorkomen, maar soms voel ik op tijd aan dat ik mijn noise-cancelling headphone op kan zetten om
de overprikkeling te voorkomen

Wat helpt jou om overprikkeling te voorkomen?

9 van de 10 keer lukt het mij nog niet om overprikkeling te voorkomen, maar soms voel ik op tijd aan dat ik mijn noise-cancelling headphone op kan zetten om de overprikkeling te voorkomen.

Voorbeeld hiervan is als er werkzaamheden in de straat zijn, dan weet ik in principe dat op een gegeven moment het geluid teveel kan zijn. Ik zet dan op voorhand al mijn headphone op.

Hoe kan overprikkeling zich bij jou uiten?

Ik word eigenlijk gewoon letterlijk prikkelbaar en kan mij hierbij ook niet fit gaan voelen. Denk hierbij aan enorme hoofdpijn en lamme benen.

Wanneer de hoofdpijn maar erg genoeg is, kan ik daar vaak ook misselijk van worden.

Wanneer ik overprikkeld ben vind ik het heel erg fijn
om met rust gelaten te worden,
tenzij ik zelf aangeef dat ik
behoefte aan contact heb

Wat helpt jou om te ontprikkelen?

Iets wat mij bij overprikkeling vaak helpt is een wandeling maken in de natuur. Dit helpt echter beter wanneer het buiten wat kouder is. 

Daarnaast kan een douche heel fijn werken. 

Ook helpt het om dan tegen een van mijn honden aan te liggen op het moment dat die in een diepe slaap is. 

Wat gek genoeg vaak ook nog helpt is simpelweg met iemand er over praten. Maar dan wel in combinatie met één van de hiervoor genoemden.

Wat kan jouw omgeving voor je betekenen wanneer je overprikkeld bent?

Wanneer ik overprikkeld ben vind ik het heel erg fijn om met rust gelaten te worden, tenzij ik zelf aangeef dat ik behoefte aan contact heb. 

Daarnaast als het om geluidsoverprikkeling gaat, vind ik het heel erg fijn als zoveel mogelijk van de omgevingsgeluiden worden gedempt. Denk hierbij aan een televisie en de radio. 

Op dit soort momenten vind ik het helemaal niet fijn als iemand mij aanraakt en/of iemand mij op dat soort momenten vragen stelt.

Wees vooral lief voor jezelf en probeer
zoveel mogelijk je grenzen aan te geven

Welke tip zou je anderen willen geven?

Wees vooral lief voor jezelf en probeer zoveel mogelijk je grenzen aan te geven van wat je kunt hebben. Hierdoor zul jij je op de lange termijn (hoogstwaarschijnlijk) beter voelen.