Het verhaal van Shauny

Het verhaal van Shauny

hintersee, bergsee, mountains

Over Shauny

Leeftijd: 29 jaar.

Leeftijd waarop je de diagnose autisme kreeg: Op mijn 28e (november 2020).

Hoe lang heb je een relatie: ik heb nu 10,5 jaar een relatie en we wonen samen sinds 4,5 jaar.

Heeft jouw partner ook autisme (of is er een sterk vermoeden hiervan): Nee.

Shauny

Volg Shauny ook op Instagram: @shaunyreijnenxo

Waar ligt jouw kracht op het gebied van communicatie?

Mijn kracht op het gebied van communicatie is tegelijkertijd eigenlijk ook mijn valkuil. Ik ben vrij open en direct en kan dit ook goed communiceren naar mijn partner of anderen. Ik weet wat ik wel en niet wil. Dit kan soms ook op een verkeerde toon gezegd worden, terwijl ik dat niet zo bedoel, maar dit kan wel verkeerd opgevat worden en daardoor niet gewaardeerd.

Het makkelijkste voor mij is om 1 op 1, in real life, te communiceren. Op die manier kan ik me het beste focussen op het gesprek en ook signalen opvangen die ik misschien via Whatsapp
of andere social media zou missen

Op welke manier communiceer jij het liefst?

Het makkelijkste voor mij is om 1 op 1, in real life, te communiceren. Op die manier kan ik me het beste focussen op het gesprek en ook signalen opvangen die ik misschien via Whatsapp of andere social media zou missen, waardoor er miscommunicaties zouden kunnen ontstaan.

Wat is voor jou een uitdaging in de communicatie?

Omdat ik vaak wat ‘botter’ over kom dan dat ik het bedoel en dit dan ook zo ervaren wordt, ontstaan er soms miscommunicaties. Hierdoor moet ik vaker uitleggen dat ik het anders ervaar dan dat ik het uitleg, dat is soms wel lastig. Dit geldt eigenlijk ook voor wanneer er frustraties onder elkaar zijn.

Hoe gaan jullie om met miscommunicatie binnen de relatie?

Omdat we al vrij lang samen zijn, hebben we er eigenlijk al goed mee leren omgaan. Vaak proberen we als er zich zo’n miscommunicatie voordoet even afstand van elkaar te nemen, erover na te denken en het dan samen uit te praten. We proberen dan aan elkaar uit te leggen hoe we het beide bedoelen zonder dat we elkaar hierbij af vallen. 

Vaak proberen we als er zich zo'n miscommunicatie voordoet even afstand van elkaar te nemen, erover na te denken en het dan samen uit te praten

Waar ontstaan de meeste miscommunicaties door? En hoe lossen jullie deze op?

Onze miscommunicaties ontstaan voornamelijk doordat ik anders communiceer dan dat ik het in mijn hoofd bedoel. Hierdoor kom ik botter over en komt dit bij mijn partner anders binnen dan dat ik me voorgesteld heb. Omdat ik het ook lastig vind om een hint op te vangen of ‘tussen de regels’ door te moeten lezen, gaat het daar soms ook wel eens fout. Omdat ik die signalen niet herken, en mijn partner er vanuit gaat dat ik ze wel opvang, kan ik soms delen van een gesprek of een afspraak missen.

In de meeste gevallen proberen we het eerst te laten rusten, zodat we er beide over hebben kunnen nadenken. Mijn partner en ik kunnen namelijk beide koppig en standvastig zijn. Als de miscommunicatie eenmaal voorbij is, dan hebben we het er nog eens over om de situatie op te helderen of uit te praten.

In welk opzicht verschilt jouw manier van communiceren met die van jouw partner?

Beide zijn we eigenlijk wel kort en duidelijk in het communiceren van wat we willen of ervaren. Maar soms gebruikt mijn partner hints in gesprekken of afspraken waardoor er vanuit gegaan wordt dat ik ze wel heb opgepikt. Wat achteraf dus meestal niet het geval is. 

Probeer ook altijd zo open en eerlijk te zijn in de dingen die je ervaart. Zo kan jouw partner je beter leren begrijpen en er ook mee leren omgaan

Wat is jouw communicatie-tip aan anderen met autisme?

Die tip die ik zelf ooit eens heb gekregen is: voordat je iets zegt, denk er even goed over na. Ik wil bijvoorbeeld heel snel iets zeggen en dan denkt mijn hoofd achteraf, ‘dat had ik beter anders kunnen zeggen of doen’.

Probeer ook altijd zo open en eerlijk te zijn in de dingen die je ervaart. Zo kan jouw partner je beter leren begrijpen en er ook mee leren omgaan.

Wat is jouw communicatie-tip aan partners zonder autisme?

Mijn tip aan partners zonder autisme is: ben duidelijk in de dingen die je communiceert, gebruik geen hints of zinnen waarbij je tussen de regels door moet lezen. 

Daarnaast zou ik nog mee willen geven, als er zich een miscommunicatie voor doet, praat er achteraf altijd over zodat de lucht geklaard is en jullie elkaar ook beter proberen te begrijpen. 

Geef het ook de rust en de ruimte, zodat je er zelf en je partner er even over na kunnen denken zonder dat er dingen worden geroepen waar je later spijt van hebt. 

Gerelateerde artikelen