Het verhaal van Jamie

Het verhaal van Jamie

hintersee, bergsee, mountains

Over Jamie

Leeftijd: 25 jaar.

Sinds wanneer heb je je diagnose autisme: sinds mijn 19e.

Mijn kracht / talent: dingen begrijpelijk beschrijven voor mensen.

Favoriete hobby / interesse: honden, dieren en huisdieren schilderen.

Favoriet hulpmiddel: hulphond, koptelefoon en verzwaringsdeken.

Wie is jouw hulphond?

Easy is een 2 jaar oude kruising van een golden retriever, poedel en een vleugje Ierse setter. 

Ze kwam bij mij wonen met 8 weken leeftijd, toen ze oud genoeg was om het nest te verlaten en de eerste geschiktheidstesten had doorlopen.

Wat waren voor jouw redenen om een hulphond te overwegen?

Al heel mijn leven ben ik dol op honden. Mijn andere hond was al een tijd te oud om officieel op te leiden, dus heb ik dat niet gedaan. 

Toen ik beschermd ging wonen mocht mijn hond niet mee verhuizen. Na een jaar hield ik het niet meer vol zonder hond, en besloot ik voor een officiële hulphond te gaan aangezien zij niet geweigerd mogen worden. Ik durfde namelijk de deur nauwelijks uit, had dagelijks meerdere paniekaanvallen en mijn zelfredzaamheid is door mijn autisme niet heel groot. Een hulphond zou mij hier zeker bij kunnen helpen.

Het belangrijkste wat Easy voor mij doet is altijd bij mij zijn. Ik hoef nooit meer alleen naar een enge doktersafspraak of die overprikkelende supermarkt

Wat doet jouw hulphond voor jou?

Easy is nog in opleiding. Dat betekent dat we alle dingen die zij qua taken moet gaan doen nog aan het perfectioneren zijn. 

Het belangrijkste wat Easy voor mij doet is altijd bij mij zijn. Ik hoef nooit meer alleen naar een enge doktersafspraak of die overprikkelende supermarkt. Als ik een paniekaanval voel opkomen vraag ik Easy om over mijn schoot heen te gaan hangen. Zo geeft zij druk op mijn benen wat mij helpt om te aarden. Alleen al met mijn vingers door haar lange vacht gaan maakt mij rustig. 

Uiteindelijk moet zij ook leren om mijn spanningen, die zij zelf goed aanvoelt, te verhelpen en te weten wat ze moet doen om dat te bereiken.

Wat voor trainingen heeft je hulphond gedaan? En hoe heb je deze bekostigd?

Wij zijn sinds dit jaar na overstap van een andere organisatie, terechtgekomen bij Bultersmekke Assistance Dogs. Zonder financiering vanuit de gemeente hadden wij dit niet kunnen betalen. 

Helaas is het verre van vanzelfsprekend dat psychiatrische of psychosociale hulphonden worden vergoed, en zijn veel mensen dus afhankelijk van een crowdfunding. Dit heb ik ook moeten doen voor de eerste organisatie, maar toen ik de overstap na een paar maanden maakte had de gemeente toevallig nog plek vrij voor een pilot. Ik heb hen uitgelegd hoe autisme niet over gaat en er dus geen behandeling zal zijn die helpend is, en hoe Easy toch mijn zelfredzaamheid kan vergroten. 

Ook zorgt Easy ervoor dat ik gemakkelijker zelfstandig kan gaan wonen, wat de gemeente een hoop geld scheelt qua zorg.

Zijn er mensen in jouw omgeving die je helpen bij de zorg voor je hulphond? Zo ja, op welke manier helpen zij?

Ik heb mijn familie en een aantal vriendinnen met hulphonden die altijd klaar zouden staan als ik omhoog zou zitten met Easy. Stel dat ik in opname of naar het ziekenhuis moet, kan ik namelijk niet altijd voor haar zorgen.

Gelukkig is dit nog niet voorgekomen en hebben we nog niet meer dan één dagje gescheiden geleefd. 

Mijn vriend helpt vaker met uitlaten als ik zo overprikkeld ben dat ik een migraine aanval krijg.

Ik ben zelf hondenoppas en had al een hond, daardoor ben ik het zorgen voor een hond al gewend. Toch is het anders als je permanent en in je eentje aangewezen bent op het zorgen voor een hond. Ook op je slechte dagen moet je naar buiten

Hoe ervaar jij het zorgen voor een hond?

Ik ben zelf hondenoppas en had al een hond, daardoor ben ik het zorgen voor een hond al gewend. Toch is het anders als je permanent en in je eentje aangewezen bent op het zorgen voor een hond. Ook op je slechte dagen moet je naar buiten. 

Mijn motto voordat Easy kwam was dan ook; ook al moet ik kruipend met migraine naar buiten, ik neem een hond. 

Veel mensen die een hulphond nemen om deze zelf op te leiden verkijken zich op de zorg. Je begint met een puppy, dat is vaak verre van leuk! De scherpe tandjes in je enkels, je mooie meubels die schade oplopen, altijd paraat staan om je hond naar buiten te tillen en engelengeduld hebben als ze weer eens op je vloer plassen terwijl jij je jas al aan staat te doen: het is niet niks! 

Gelukkig is Easy niet de moeilijkste geweest, maar het allerbelangrijkste is dat je zelf ook kunt zorgen dat je rust kunt nemen terwijl je een hond in huis neemt. Ik sliep bijvoorbeeld ook overdag als Easy sliep. De eerste weken regelde ik een oppas, zodat ze nog niet mee hoefde als ik veel boodschappen moest halen. En ik weet dat er altijd mensen paraat staan om me te helpen als ik een keer omhoog zou zitten.

Ik heb bewust voor een type hond gekozen met een gematigd karakter, omdat ik van bijvoorbeeld pittigere herders of honden die veel spiegelen erg nerveus kan worden

Hoe regel je de zorg voor je hond op je ’minder goede dagen of momenten’? (zoals bij overprikkeling)

Ik heb last van chronische migraine, waardoor ik me vaak erg ziek voel. Gelukkig is Easy een vrij makkelijke hond, die het niet erg vindt om een uurtje later uitgelaten te worden. 

Als ik migraine heb ligt zij ook bij mij op bed, en als de medicatie wat beter aanslaat een paar uur later, staat ze geduldig te kwispelen om dan naar buiten te gaan. Het is geen druktemaker in huis, ze blaft zelden en dat scheelt echt heel veel. 

Ik heb bewust voor een type hond gekozen met een gematigd karakter, omdat ik van bijvoorbeeld pittigere herders of honden die veel spiegelen erg nerveus kan worden. 

Mijn lieve vriend neemt de zorg voor Easy ook wel eens over zodat ik ’s avonds niet naar buiten hoef, als overprikkeling meer op de loer ligt.

Heb je een tip voor mede-auti’s die een hulphond overwegen?

Lees je goed in. Volg hulphonden accounts, stel vragen aan mensen die er ervaring mee of verstand van hebben. 

Zorg dat je bij een goede organisatie terecht komt, die weet hoe ze jou kunnen helpen. Het beste kun je zoeken naar een geaccrediteerde school die aangesloten is bij ADI/ADEu, deze worden namelijk gecontroleerd op internationale regels waar sommige andere scholen niet aan doen. Heb je je twijfels bij een school? Kijk en vraag dan vooral verder, zoek niet naar het goedkoopste maar kies kwaliteit uit (het gezegde ‘goedkoop is duurkoop’ geldt écht als het gaat om de opleiding van je hond). 

Verder is het belangrijk dat je ‘de stap hulphond’ eigenlijk pas hoeft te overwegen als je echt merkt dat je tegen veel dingen aan loopt buiten de deur. Je kunt een huishond bijvoorbeeld ook opleiden tot ‘huishond+’ waarmee je thuis al heel goed geholpen kunt worden. Het verschil tussen een huishond en een hulphond is dat de hulphond echt getraind is op bepaalde taken om je te helpen, en niet alleen lief bij je wil zijn en je steunt.

Wil jij ook je verhaal delen?

Heb je autisme (of een sterk vermoeden hiervan) en wil je ook graag je verhaal delen op de website? Dat kan! 

Neem gerust contact met mij op via de mail en geef aan over welk thema je graag wat wilt delen.

Heb je de blogpagina
al bezocht?

Klik op de foto

Gerelateerde artikelen