Het verhaal van Lotte

Het verhaal van Lotte

hintersee, bergsee, mountains

Over Lotte

Leeftijd: 31 jaar

Sinds wanneer heb je je diagnose autisme: nu bijna een jaar.

Favoriete (sensorisch) hulpmiddel: Favoriet zijn mijn Loop Earplugs, deze helpen me beter te slapen. Daarnaast ook mijn koptelefoon en oortjes die ik gebruik wanneer ik bijvoorbeeld boodschappen ga doen of naar andere drukke plekken ga, of als er veel geluiden in/om het huis zijn.

Favoriete hobby of interesse: sport (fitness), daarnaast ben ik graag in de buitenlucht. Sinds kort heb ik ook ontdekt dat lezen me erg helpt om te ontspannen.

Wat is jouw kracht of talent: Ik ben erg detailgericht en heb een goed geheugen. Dit zorgt ervoor dat ik erg nauwkeurig kan werken en ik snel dingen onthoud. Dit kan ook een valkuil zijn, omdat ik alles zie en hoor wat er om me heen gebeurt, komen er veel prikkels binnen waardoor ik snel overprikkeld raak. Ik ben nog erg zoekende hoe ik hierin de juiste balans kan vinden.

Lotte

Voordat je verder leest: vind je het lezen over eetstoornissen moeilijk of is het een trigger? Vraag jezelf dan af of het helpend is om verder te lezen.

Wanneer begonnen jouw moeilijkheden rondom eten?

Ik heb zo lang ik mij kan herinneren al een ongezonde relatie met eten. Ik gebruikte eten als troost (emotie eten).

Ik ben mijn hele leven al wat voller geweest. Hierdoor was ik al op jonge leeftijd ‘aan de lijn’ en heb ik verschillende diëten gevolgd. Dit werkte averechts en zorgde ervoor dat ik stiekem ging eten.

Ik denk dat mijn eetbuien hier ook deels door ontstaan zijn, ik at dan veel dingen die ik vroeger graag ook had willen eten, maar niet mocht.

Wat voor moeilijkheden ervaar jij rondom eten?

Rond mijn 25e ben ik ruim 30kg afgevallen. Hierna zijn de problemen met uithongeren, de eetbuien erger geworden en is het braken begonnen.

Omdat ik zo bang was om weer aan te komen, ben ik de eetbuien gaan compenseren door te braken en overmatig te sporten en door mezelf in de dagen erna uit te hongeren. Hierdoor bleef ik continu in dezelfde cirkel: door het dagenlang uithongeren had ik zo veel honger dat ik mezelf niet meer kon inhouden, na de eetbuien werd ik zo bang om weer aan te komen dat ik ging braken en extra ging sporten. In de dagen erna ging ik weer zo weinig mogelijk te eten, tot ik me weer niet meer kon inhouden.

Welke behandeling(en) heb je gevolgd?

Omdat mijn eetstoornis op een gegeven moment mijn hele leven had overgenomen en ik al een hele tijd in de overlevingsstand aan het leven was, heb ik de stap genomen om hulp te zoeken. Ik heb mijn verhaal gedaan bij GGZ en heb toen de diagnose boulimia gekregen. Ik twijfel of dit helemaal de juiste diagnose is, omdat ik periodes heb gehad waarbij ik heel weinig tot niets at (meer anorexia), maar ook momenten met veel eetbuien en braken (boulimia).

Vervolgens ben ik ruim anderhalf jaar in (dag)behandeling geweest bij een eetstoornis kliniek van GGZ. Het eerste jaar 5 dagen per week, dit werd daarna afgebouwd naar uiteindelijk 2 dagdelen per week.

Tijdens deze behandeling is er een plan gemaakt om de eetbuien af te bouwen en regelmatig te gaan eten. Echter, omdat ik één van de weinigen was met de diagnose boulimia en ik geen ondergewicht had, vond ik het erg moeilijk om mee te gaan in de eet-regels die ze daar hanteerden. Deze waren erg gericht op de cliënten met anorexia en aankomen. Dit was voor mij helemaal niet van toepassing, maar ik moest hier wel in mee gaan. Dit zorgde voor veel spanning, stress en paniekaanvallen.

Ook heb ik een behandeltraject voor persoonlijkheidsstoornissen doorlopen. Vooral bij het traject bij persoonlijkheidsstoornissen merkte ik dat het niet helemaal aansloot. Ik heb hier veel inzichten in mezelf gekregen, maar ik bleef vastlopen in het doorbreken van bepaalde patronen. Dit lukte gewoon echt niet. Zij hebben mij toen aangemeld voor een diagnose traject voor autisme. Ik heb mijn autisme diagnose nu bijna een jaar. 

Wat was het effect van de behandeling(en)?

Achteraf kan ik zeggen dat ik er qua eten niets mee ben opgeschoten en dat ik alleen maar meer ging focussen op afvallen en compenseren wanneer ik na de dagbehandeling weer thuis was, omdat ik heel bang was om weer aan te komen.

Wel ben ik daar op emotioneel gebied veel gaan voelen en veel over mezelf te weten gekomen, waardoor ik vervolgens een (dag)behandeling ben gaan volgen bij persoonlijkheidsstoornissen. Hoewel deze behandeling niet helemaal aansloot, heb ik hier wel erg veel geleerd over mezelf en waar bepaalde patronen en gedachten vandaan komen, waar ik vervolgens mee aan de slag kon.

Omdat ik bij bepaalde dingen toch vastliep en niet verder kwam, hebben zij mij aangemeld bij Centrum voor Autisme (GGZ), omdat zij het vermoeden hadden dat ik misschien trekken van autisme zou kunnen hebben.

Hoe beïnvloeden deze moeilijkheden jouw leven op dit moment?

Op dit moment heb ik mijn eetbuien en het braken onder controle. Wel merk ik dat zodra ik veel spanning heb of erg overprikkeld ben, het eten meer een strijd wordt. Het wordt dan moeilijker om te eten en ga dit dat zo lang mogelijk uitstellen of maaltijden overslaan.

Ook vind ik het erg lastig om spontaan uit eten te gaan of iets anders te eten dan ik in gedachten had. Ik heb dan het gevoel dat ik de controle kwijt ben en dan niet weet hoeveel ik binnenkrijg. Ik wil dit dan in de dagen erna compenseren door minder te gaan eten.

Zolang ik mij aan mijn ‘vaste’ eetpatroon houd weet ik wat ik binnenkrijg en dan gaat het goed om me hieraan te houden. Zo beperk ik ook de spanningen rondom het eten, maar dit maakt me wel erg beperkt, omdat het me niet lukt om spontaan een keer iets anders te eten of iets extra’s te eten.

Ook duurt het bij mij erg lang voordat mijn lichaam het seintje geeft dat ik vol zit. Hierdoor ervaar ik nagenoeg altijd het gevoel dat ik
honger en dorst heb

Welke rol speelt jouw autisme hierin, volgens jou?

Ook duurt het bij mij erg lang voordat mijn lichaam het seintje geeft dat ik vol zit. Hierdoor ervaar ik nagenoeg altijd het gevoel dat ik honger en dorst heb. Ik ben er onlangs pas achter gekomen dat dit iets kan zijn wat bij mijn autisme past, omdat de signalen tussen mijn lichaam en hoofd niet goed of veel langzamer doorgegeven worden.

Naast mijn eetstoornis heb ik ook moeite met het eten van bijvoorbeeld jam of appelmoes met daarin stukjes aardbei of appel. Ik vind deze structuur erg onprettig in mijn mond. Ook de structuur van kokos (bijvoorbeeld in een Bounty of een kokos koekje) vind ik niet fijn. Deze dingen eet ik dus ook echt niet.

Wat vind jij het meest lastig aan deze moeilijkheden rondom eten?

Het lastigst aan mijn eetstoornis op dit moment vind ik dat ik continu met eten bezig ben, dat ik niet spontaan iets anders kan eten dan ik in mijn hoofd heb, zonder daar erg veel spanning van te ervaren en daarna te moeten compenseren door de dagen erna minder te eten. Dit zorgt ervoor dat ik vaak nee moet zeggen tegen de mensen om me heen, en dat vind ik sowieso al erg lastig.

Het helpt voor mij om me toch aan mijn eigen plan te houden en te doen waar ik me fijn bij voel. Zo voorkom ik dat ik veel spanning heb, wat uiteindelijk alleen maar averechts werkt

Wat helpt jou om er (beter) mee om te kunnen gaan?

Het heeft mij geholpen om hierover te praten met de mensen om me heen en uit te leggen hoe het bij mij werkt. Hierdoor krijg ik veel minder de vraag en hoef ik minder vaak nee te zeggen, of vragen ze het ruim van tevoren zodat ik me erop kan voorbereiden.

Het helpt voor mij om me toch aan mijn eigen plan te houden en te doen waar ik me fijn bij voel. Zo voorkom ik dat ik veel spanning heb, wat uiteindelijk alleen maar averechts werkt.

Heb je een tip voor mede-auti's die soortgelijke moeilijkheden rondom eten ervaren?

Voor degenen die tegen dezelfde moeilijkheden aanlopen zou ik als tip willen geven om erover in gesprek te gaan met de mensen om je heen. Probeer de mensen om je heen uit te leggen waar je tegenaan loopt, wat je moeilijk vindt en hoe het bij jou werkt. Zo kun je begrip creëren en kunnen de mensen om je heen rekening met je houden.

Probeer de mensen om je heen uit te leggen waar je tegenaan loopt, wat je moeilijk vindt en hoe het bij jou werkt. Zo kun je begrip creëren en kunnen de mensen om je heen rekening met je houden

Mijn boodschap aan anderen is:

Blijf vooral dicht bij jezelf en doe wat voor jou goed voelt. Jij bent degene die de spanningen en overprikkeling ervaart, dus probeer daarin zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen.

Wil jij ook je verhaal delen?

Heb je autisme (of een sterk vermoeden hiervan) en wil je ook graag je verhaal delen op de website? Dat kan! 

Neem gerust contact met mij op via de mail en geef aan over welk thema je graag wat wilt delen.

Loop Earplugs

Kortingscode: LOOPXSYLVANA15

Gerelateerde artikelen