Het verhaal van Naomi

Het verhaal van Naomi

hintersee, bergsee, mountains

Over Naomi

Leeftijd: 26 jaar

Sinds wanneer heb je je diagnose autisme: Ik heb de diagnose PDD-NOS gekregen toen ik een jaar of 13-14 was. Nu ben ik bezig met een nieuw onderzoekstraject en krijg ik de diagnose ASS op mijn 26e.

Favoriete hobby of interesse: Ik ben graag creatief bezig, speel graag spelletjes met familie of vrienden, en kijk het liefst series/films op de bank.

Wat is jouw kracht of talent: Ik heb oog voor details en kan bepaalde situaties op een andere manier bekijken. Verder heb ik gevoel voor humor en dat uit zich in bepaalde grapjes die ik maak om spanningen te breken, maar ook met vrienden gezellig aan tafel.

Kun je in het algemeen iets vertellen over jouw ervaring met daten?

Ik ben pas begonnen met daten toen ik mijn huidige man leerde kennen. Daarvoor wel wat vriendjes gehad en wat jongens die ik wel leuk vond, maar daar niet mee gedatet voordat ik verkering kreeg. Dat was er gewoon opeens.

Pas toen ik mijn huidige man leerde kennen hebben we het rustig aangepakt en zijn we samen op verschillende dates geweest. Ik heb hem leren kennen via FunkyFish, dat is een online date website voor christelijke mensen. Vanuit daar zijn we vrij snel overgegaan op mailcontact en via skype bellen.

Toen dat eenmaal goed ging, hebben we besloten om af te spreken. De eerste date was in een café, omdat dat het makkelijkste was en wij elkaar wel rustig wilden leren kennen. Daarna hebben we nog een aantal dates gehad, onder andere in het Speelklokmuseum (mijn man heeft een muziekstudie gedaan) en hebben we de Domtoren in Utrecht beklommen.

Het ging eigenlijk heel geleidelijk. Op een gegeven moment vroeg mijn man “of ik niet wilde stoppen met doen alsof we geen relatie hadden”, en gewoon naar elkaar zouden uitspreken dat we verkering hadden met elkaar. Niet veel later stond dat dus ook op sociale media.

Inmiddels zijn we zeven jaar verder, waarvan we er drie getrouwd zijn. Ik heb er geen moment spijt van gehad en ik zou het zo overdoen, omdat het heel rustig en met een plan ging. Wanneer er geen plan was maakte dat op dat moment niet zoveel uit, omdat je elkaar steeds meer leerde kennen en je elkaar ook aftast.

Ik heb mijn autisme diagnose niet meteen als eerste onderwerp op tafel gegooid, maar na een aantal dates is dit wel ter sprake gekomen

Vertel je tijdens het daten dat je autistisch bent? Waarom wel of niet?

Ik heb mijn autisme diagnose niet meteen als eerste onderwerp op tafel gegooid, maar na een aantal dates is dit wel ter sprake gekomen. Toen wist ik nog niet dat ik daadwerkelijk ASS had. Ik had toen de diagnose PDD-NOS gekregen. Hier is niet zoveel aandacht op gelegd tijdens mijn jeugd, ook niet met de hulpverleners waar ik tijdens mijn puberteit mee in gesprek was. 

Het onderwerp autisme kwam dan ook geleidelijk langs tijdens de gesprekken met mijn man. Hij zei dat hij het niet zo merkte aan mij en dat hij mij ondanks de labels juist zo leuk vindt. Ik ben altijd mijzelf gebleven. 

Doordat ik mijzelf ben gebleven weten wij hoe we in elkaar zitten en wat we van elkaar kunnen verwachten

Wat is voor jou een reden om jouw autisme wél bespreekbaar te maken tijdens het daten?

Ik denk dat het voor mij wel belangrijk was om het te vertellen tijdens de dates met mijn man. Dit vooral omdat ik hem wel als potentiële man zag, dus dan is het denk ik anders. Hierbij wilde ik graag eerlijk zijn en dat hij het zou weten dat ik anders denk dan hij vanwege mijn autisme. 

Ik had het ook begrepen als hij dat niet zag zitten en dat wij niet meer met elkaar verder zouden gaan. Gelukkig is dit niet gebeurd en zijn we nog steeds gek op elkaar, met of zonder autisme.  

Welke positieve ervaring heb je met daten?

Mijn belangrijkste ervaring van het daten is dat ik getrouwd ben met mijn allerbeste maatje. En dat wanneer je open bent over je autisme, het gaandeweg echt geaccepteerd wordt door de persoon waarmee je in contact bent. 

Doordat ik mijzelf ben gebleven weten wij hoe we in elkaar zitten en wat we van elkaar kunnen verwachten. Ik heb een maatje voor de rest van mijn leven gevonden en daar ben ik dankbaar voor. 

Wat mij ook hielp (en nog steeds helpt) is dat mijn man ook niet helemaal neurotypisch is. Hij is zelf ook gewend om wat anders te denken en doen dan de meeste mensen om hem heen. Daarnaast kan hij zich ook makkelijker in mij verplaatsen.

Ik denk dat ik tijdens het daten de gesprekken wel wat lastig vond om aan de praat te houden. Vaak kan ik dichtklappen tijdens een gesprek en zéker wanneer ik zenuwen heb of iets spannend vind

Wat vind je lastig aan daten?

Ik denk dat ik tijdens het daten de gesprekken wel wat lastig vond om aan de praat te houden. Vaak kan ik dichtklappen tijdens een gesprek en zéker wanneer ik zenuwen heb of iets spannend vind. 

Daarnaast weet je van te voren niet of er veel prikkels zullen zijn op de locatie, dus ik was wel moe na een date. Maar niet moe van “ik heb er geen zin in”. Eerder voldaan.

Wat is jouw ervaring met daten met een neurotypisch persoon (zonder autisme)?

Mijn man heeft geen autisme. En probeert mij te begrijpen wanneer ik iets vertel of uitleg. 

Ook geeft hij mij de ruimte in de dates die ik nodig heb om soms even terug te trekken. Hij begrijpt mij (of doet in elk geval een poging) en dat helpt een heel eind.

Wees jezelf! Ga je niet anders voordoen: dit hou je niet vol tijdens andere dates en wanneer er een relatie uit gaat komen

Heb je wel eens gedate met een mede-auti?

Ik heb wel eens gedatet met iemand met autisme. Wij dachten allebei anders, waardoor het uiteindelijk niet klikte en de relatie die we hadden uitging. 

Ik zou zelf niet zo snel nog een keer daten met iemand die ook autisme heeft. Aan de ene kant kan het ideaal zijn omdat je elkaar begrijpt in het autisme hebben, maar aan de andere kant kan het ook net die wrijving geven als autisme zich bij jou heel anders uit dan bij je partner. Dit laatste was bij mij gebeurd.

Wat zijn jouw tips voor mede-auti's m.b.t. daten?

Mijn tips:

  • Wees jezelf! Ga je niet anders voordoen: dit hou je niet vol tijdens andere dates en wanneer er een relatie uit gaat komen.
 
  • Autisme is onderdeel van wie je bent en hoe je in elkaar zit, maar het is lang niet het enige. Je hoeft het dus ook niet te zien als het enige wat bepaalt wie jij bent. Je bent een persoon die toevallig autisme heeft.
 
  • Doe wat je zelf makkelijk vindt in communicatie. Via App, Mail, Instagram, Facebook ect. Kies iets uit en dan komt het goed.
 
  • Doe het rustig aan met de dates, de eerste wat kleiner in een café en de vervolgdate misschien in een bioscoop of museum, etc.
 
  • Geef aan welke locaties jij het prettigste vindt om af te spreken en trek aan wat jij comfortabel vindt. Knapt hij/zij af tijdens de date hierom, dan zijn er genoeg anderen die dit wel zien zitten.

Wil jij ook je verhaal delen?

Heb je autisme (of een sterk vermoeden hiervan) en wil je ook graag je verhaal delen op de website? Dat kan! 

Neem gerust contact met mij op via de mail en geef aan over welk thema je graag wat wilt delen.

Wist je dat er ook een blog pagina is?

Klik op de foto