Het verhaal van Emma

Het verhaal van Emma

hintersee, bergsee, mountains

Over Emma

Leeftijd: 36 jaar

Leeftijd waarop je de diagnose autisme kreeg: op mijn 33e kreeg ik de diagnose

Favoriete hobby of interesse: schrijven

Wat is jouw kracht of talent: mijn doorzettingsvermogen en zorgzaamheid

Volg Emma ook op instagram @outmyshell_emma

Kun je in het algemeen iets vertellen over jouw ervaring met daten?

Ik ben een laatbloeier. Als tiener was ik nog totaal niet bezig met jongens en door constant op mijn tenen lopen op school, had ik er ook geen ruimte of tijd voor. Op mijn drieëntwintigste werd ik door een vriendin op een blinddate gestuurd. Dit was meteen heel erg leuk en ondanks dat dit alles nieuw voor me was, is het wel best snel een relatie geworden. 

Wel liep ik tijdens mijn relatie aan tegen problemen met intimiteit, wat mede de reden was van uit elkaar gaan na een relatie van twee jaar.
Toen ik op mijn vijfentwintigste weer single was, vond ik dit heel moeilijk. Ik vond het heel naar om weer alleen te zijn en wilde een bepaalde leegte en eenzaamheid opvullen. Dit probeerde ik te doen door me aan te melden op verschillende datingsites en apps. Op iemand afstappen vond ik veel te eng en daarom wilde ik het proberen via internet.

Als ik in contact kwam met een jongen, praatten we meestal een tijdje via de chat. Na een paar weken sprak ik wel eens met een jongen af die ik online ontmoet had. In mijn geval was mijn mindset totaal niet gezond. Ik zag het hebben van een relatie als een noodzaak en niet als een leuke aanvulling. Ik had er een project van gemaakt om een relatie te krijgen, waardoor ik me altijd erg vastklampte aan degene met wie ik aan het daten was en het obsessief begon te worden. Ook kon ik heel erg overstuur raken als het niets werd. 

In deze tijd was ik heel erg kwetsbaar en had ik heel weinig eigenwaarde of zelfliefde, wat zeker niet meegeholpen heeft. Ook was ik onwetend over mijn autisme, waardoor ik ook geen goed beeld had van wie ik zelf was. Van veel jongens kreeg ik te horen dat ik heel moeilijk te peilen was. Daarnaast was ik heel snel onder de indruk van een jongen, waarschijnlijk omdat ik blij was met de aandacht. Heel vaak trok ik de verkeerde types aan die überhaupt niet op zoek waren naar een serieuze relatie. 

Verder vond ik het heel moeilijk om de signalen van een ander in te schatten. Ik ben wel eens in situatie terecht gekomen waarin iemand over mijn grenzen heen is gegaan, wat ervoor heeft gezorgd dat ik van mijn zevenentwintigste tot mijn negenentwintigste niets meer van mannen moest weten en volledig op slot ging.

Het beste is om te daten vanuit een goede en gezonde mindset, waarin je genoeg van jezelf houdt en genoeg eigenwaarde hebt. En om het te zien als een aanvulling of toevoeging, er relaxed in staan en wel zien of het wat wordt of niet. Had ik dat toen maar gekund, maar dat is makkelijk gezegd achteraf gezien. 

Mijn autisme waar ik niets van wist, heeft ongetwijfeld ook een rol gespeeld. Nu ken ik mezelf veel beter en heb ik meer eigenwaarde, waardoor ik het nu compleet anders zou aanpakken.  

Het beste is om te daten vanuit een goede en gezonde mindset, waarin je genoeg van jezelf houdt en genoeg eigenwaarde hebt. En om het te zien als een aanvulling of toevoeging, er relaxed in staan en wel zien of het wat wordt of niet

Vertel je tijdens het daten dat je autistisch bent?

Dit heb ik nooit kunnen vertellen omdat ik tijdens het daten nog onwetend was over mijn autisme.

Wat zou voor jou een reden om jouw autisme wél bespreekbaar te maken tijdens het daten?

Ik denk dat het fijn is om gewoon jezelf te kunnen zijn en om een duidelijk beeld te creëren van hoe autisme er bij jou uitziet, zodat een ander dit niet gaat invullen. 

En dan kan het, denk ik, alleen maar fijn zijn als een ander hiervan weet en er rekening mee kan houden.

Welke positieve ervaring(en) heb je met daten?

Mijn allereerste ervaring was positief, bijna alle andere ervaringen daarna niet. Een enkele date-ervaring heeft mij zelfs beschadigd en z’n littekens achtergelaten. Maar, ik vond het soms wel leuk om nieuwe mensen te leren kennen, als ik het heb over de mannen die wel deugden. 

Het meest positieve is dat ik in 2015 toch nog iemand heb leren kennen via internet, met wie ik nu al ruim zes jaar een relatie heb en met wie ik nu al vijf jaar samenwoon.

Ik denk dat het fijn is om gewoon jezelf te kunnen zijn en om een duidelijk beeld te creëren van hoe autisme er bij jou uitziet, zodat een ander dit niet gaat invullen

Wat vind je (soms) lastig aan daten?

Het moeilijkste vond ik om mijn grenzen aan te geven. Ik kwam in die tijd niet voor mezelf op en liet nog wel eens over me heen lopen. Ik hield contact te lang aan waarbij een ander allang gezegd zou hebben iets niet te pikken en er vandoor was gegaan. Ik was te vatbaar en kwetsbaar. Ik dacht er eerder aan wat een ander van mij vond dan wat ik van de ander vond. Dat was al geen goede basis. 

Verder vond ik smalltalk ook wel eens lastig, omdat ik het voeren van diepere gesprekken fijner en makkelijker vind. En daarmee kun je een ander ook sneller leren kennen. 

Ik was vaak blind voor de negatieve signalen van een ander of ik wilde het niet geloven. Zo verzon ik wel eens redenen waarom het toch mogelijk was dat iemand mij wel op de romantische manier leuk vond. Ik vond vooral dat er maar weinig mannen eerlijk en duidelijk waren. Ik moest de hint maar begrijpen, terwijl dit niet duidelijk werd gecommuniceerd. Daar had ik veel moeite mee.

Heb je wel eens gedate met een neurotypisch persoon (zonder autisme)? Zo ja, wat is jouw ervaring hiermee?

De enige jongens met wie ik gedate heb, waren neurotypische jongens (voor zover ik weet). Ik heb veel slechte ervaringen, maar dat kwam ook vooral door mijn verkeerde mindset.

Op dit moment heb ik al ruim zes jaar een relatie met een neurotypisch iemand. Tijdens de relatie met hem, heb ik me laten onderzoeken op autisme. 

Ik heb hem leren kennen via een datingsite, waarvan ik niet dacht dat het nog op die manier zou lukken.

Nu hij mij en ik mezelf beter ken en begrijp, is dit ook helpend in onze relatie. Ik denk dat het goed samen kan gaan, mits je maar duidelijk aangeeft wat je nodig hebt en goed communiceert met elkaar.

Mijn tip zou zijn om vooral duidelijk te zijn,
te zeggen wat je nodig hebt en goed te communiceren
met elkaar. En vooral, 'gewoon' jezelf zijn

Heb je wel eens gedate met een mede-auti? Zo ja, wat is jouw ervaring hiermee?

Nee, nog nooit.

Wat zijn jouw tips voor mede-auti's, m.b.t. daten?

Mijn tip zou zijn om vooral duidelijk te zijn, te zeggen wat je nodig hebt en goed te communiceren met elkaar. En vooral, ‘gewoon’ jezelf zijn. 

Gerelateerde artikelen