Het verhaal van Iris

Het verhaal van Iris

hintersee, bergsee, mountains

Het verhaal van Iris | Over eten en stress bij autisme

Ik ben Iris, ik ben 21 jaar en ik heb autisme en een gegeneraliseerde angststoornis. Ik ga jullie wat vertellen over mijn ervaring met eten en stress bij autisme.

Sinds mijn 18e heb ik periodes dat ik amper kan eten (lees: soep, smoothies en een aantal safefoods). Dat gaat samen met stress of overprikkeling. 

Als ik stress heb, gaat dat meteen in mijn lichaam zitten, ongeveer ter hoogte van mijn maag. Daardoor krijg ik niks meer naar binnen.

Het effect van stress op mijn lichaam

Als ik stress heb, gaat dat meteen in mijn lichaam zitten, ongeveer ter hoogte van mijn maag. Daardoor krijg ik niks meer naar binnen. Als ik mijzelf forceer om te eten, breekt het zweet me uit en word ik erg misselijk. Dat is voor mij dan geen optie. Mijn maag blokkeert dan door de stress die zich opslaat in mijn lichaam. De één gaat bij stress juist meer eten, maar bij mij is het andersom.

Een andere reden waardoor eten moeilijk is, is overprikkeling. Als ik overprikkeld ben [..] dan is eten bedenken, eten kopen, eten maken, het eten zelf en eten opruimen veel te veel gevraagd.

Eten bij overprikkeling

Een andere reden waardoor eten moeilijk is, is overprikkeling. Als ik overprikkeld ben, wat ik nu tijdens mijn autistische burn-out nog meer heb, dan is eten bedenken, eten kopen, eten maken, het eten zelf en eten opruimen veel te veel gevraagd. Daarnaast heb ik dan niet overal ruimte voor. Ook met eten kun je de tickettheorie  toepassen. 

Ik heb eetlust voor specifieke dingen, wat ik niet van tevoren kan plannen. Sommige dingen lukken qua prikkels wel en andere dingen alleen heel soms op een goede dag als een ander het voor me maakt, omdat het dan zelf minder energie kost van tevoren. 

Brood kan ik bijvoorbeeld bijna nooit eten. Ook kan ik helemaal niet tegen zoete smaken. Ik eet geen koek, snoep, zoet beleg, etc. Daardoor valt er al heel veel af wat ik makkelijk kan eten als lunch.

Ondersteuning door een diëtiste

Ik heb zelf een diëtiste gezocht die veel weet van autisme en zij helpt mij ook om de lat lager te leggen. Het gaat erom dat ik eet, niet hoe gezond ik eet. Daarnaast heeft ze me flesjes voorgeschreven met proteïne en veel andere voedingsstoffen, waar ik mee ontbijt.

Mijn persoonlijke tips

De laatste tijd heb ik veel geleerd over wat mij helpt en die tips deel ik graag met jullie:

Vraag professionele hulp als je twijfelt of je genoeg binnenkrijgt en het niet eten problemen oplevert die je niet zelf kan oplossen. Iedereen heeft recht op 3 uur diëtist, wat vergoed wordt door je zorgverzekering. Als er meer nodig is, ga dan naar je huisarts.

Maak een lijst met dingen die je goed kan eten per categorie: ontbijt, lunch en avondeten. Zorg dat je altijd zoveel mogelijk houdbare dingen op voorraad of in je vriezer hebt, zodat je keuze hebt uit eten en je op het moment zelf kunt kijken waar je een ticket voor hebt gekregen die dag.

Als eten door stress of overprikkeling echt niet lukt. Wees dan lief voor jezelf en eet vloeibare dingen zoals soep en smoothie en doe daar wat havermout door voor de vezels. Probeer dan ook uit wat je safefoods zijn die nog wel lukken zodat je het eten niet verleert.

Trek lang uit voor je lunch. Ik trek elke dag van 13:00 tot 14:00 uit voor mijn lunch om hem te maken en te eten. Het opruimen lukt dan niet meteen dus dat laat ik vaak nog even staan. Probeer het niet snel tussendoor te doen, maar het echt te zien als een onderdeel van je planning. Lukt dit niet vanwege werk/school, probeer dan te overleggen wat er mogelijk is om het op die plek makkelijker voor je te maken.

Probeer je te laten leiden door de tickets die je per dag krijgt. Soms eet ik 3x per week een bolletje met kroket. Maar dat is oké. Natuurlijk is een balans goed en heb je vitaminen nodig, maar het belangrijkste is dat eten fijn blijft en niet iets waar je elke dag tegenop ziet.

Dit waren mijn 5 belangrijkste tips. De voorraad in huis hebben helpt mij het meest.

Voorbeelden van voorraad die ik in huis heb zijn: vissticks, kroketten, noedels, zakken soep, bolletjes, diepvriespizza’s, kant-en klaar maaltijden, eieren, blikjes tonijn, knakworsten.

Het meeste is houdbaar of kan in de vriezer. En ik eet de dingen dan vaak op twee bolletjes. Maar luister vooral naar je lichaam en probeer de lat niet te hoog te leggen.

Vraag hulp waar nodig en ik hoop dat je wat hebt gehad aan mijn ervaring en tips.

Wil jij ook je verhaal delen?

Heb je autisme (of een sterk vermoeden hiervan) en wil je ook graag je verhaal delen op de website? Dat kan! 

Neem gerust contact met mij op via de mail en geef eventueel aan over welk thema je graag wat zou willen delen.

Ken jij de ticket theorie al?

Klik op de foto

Gerelateerde artikelen