Tandarts

Er zijn vele mede-auti's met een (grote) angst voor de tandarts.
Nee, je bent echt niet de enige hierin!

Autisme en naar de tandarts gaan..

Veel mensen gaan niet graag naar de tandarts; dit geldt ook voor mensen met autisme. Er zijn vele mede-auti’s met een (grote) angst voor de tandarts. Nee, je bent echt niet de enige hierin!

Voor mensen met autisme kan een bezoek aan de tandarts enorm intensief zijn, de nodige stress met zich meebrengen en leiden tot overprikkeling.

Dit heeft onder andere te maken met de onvoorspelbaarheid van de behandeling, de vele geluiden, de aanrakingen, de felle verlichting, de trillingen van de boor etc.

Omdat het belangrijk is om wel naar de tandarts te gaan, geef ik op deze pagina tips om jouw bezoek aan de tandarts (hopelijk) prettiger te laten verlopen!

Ik heb periodes gekend waarin ik soms 2 a 3 jaar achtereenvolgend niet naar de tandarts ging

Mijn tandartsangst

Sinds jonge leeftijd ben ik al bang voor de tandarts. Deze angst is toegenomen naarmate ik ouder werd en te maken kreeg met uitgebreidere behandelingen. 

Ik heb periodes gekend waarin ik soms 2 a 3 jaar achtereenvolgend niet naar de tandarts ging. Zo bang was ik. Bang dat ze iets zouden vinden en ik een behandeling nodig had. Wanneer ik mijzelf dan weer eens zover kreeg om WEL te gaan, had ik vaak wel gaatjes in mijn gebit. Helaas.

De tandarts benadrukte destijds dat het zo belangrijk is dat ik wel naar de controle afspraken zou komen, om te voorkomen dat er mogelijk een uitgebreidere behandeling nodig zou zijn (lees: een wortelkanaal behandeling).

Aangezien ik dit absoluut niet wil, push ik mijzelf sindsdien om WEL te gaan; om uitgebreide behandelingen te voorkomen.

Mijn overstap naar een angsttandarts

Wist je dat er speciale angsttandartsen bestaan?

Dit zijn tandartsen die getraind zijn om te werken met mensen die angsten hebben. 

Ook ik ben overgestapt naar een angsttandarts, omdat ik niet tevreden was met mijn tandarts. Hij begreep mijn angsten niet en kon mij niet gerust stellen.

Na een behandeling vroeg mijn tandarts letterlijk hoe ik nou zo bang kon zijn? Ik was immers verdoofd en het deed toch geen pijn meer?! Dit was de druppel voor mij. Ik voelde mij zo onbegrepen door hem! In oktober 2021 besloot ik mij daarom in te schrijven bij een angsttandarts.

 

Belangrijk: Ben je niet tevreden met jouw huidige tandarts? Voel je je niet begrepen? Weet dan dat je altijd kunt overstappen naar een andere tandarts(praktijk). 

Mijn tandarts vroeg letterlijk hoe ik nou zo bang kon zijn? Ik was immers verdoofd en het deed toch geen pijn meer?!

Vorige slide
Volgende slide

De tandarts Survival Gids

In deze tandarts Survival Gids geef ik je vele tips die jouw bezoek aan de tandarts net even wat prettiger kunnen maken.

Bekijk ook eens de andere Survival Gidsen!

Ben je niet tevreden over jouw huidige tandarts?
Ga op zoek naar een andere, er zijn er genoeg!

Overzicht angsttandartsen

Op de website van Zorgkaart Nederland vind je een overzicht van alle tandartsen in Nederland, inclusief reviews!

Ook vind je op deze website een overzicht van tandartsen met de specialisatie angsttandarts.