Al langere tijd wilde ik er eentje uitproberen: de spijkermat! Flowee gaf mij de kans op een spijkermat én spijkerkussen te testen. Kan een spijkermat helpend zijn voor mensen met autisme? Ik probeerde het uit!
In deze blog lees je mijn ervaring en vind je meer informatie over de werking hiervan.
Deze post is een samenwerking met Flowee.
Wat is een spijkermat en wat doet het?
Een spijkermat is een sensorisch hulpmiddel dat je kunt gebruiken om bijvoorbeeld beter te kunnen ontspannen of te kunnen ontprikkelen. Net als bij een verzwaringsdeken voeg je juíst een fijne prikkel toe, die een positief effect kan hebben.
”De scherpe uiteinden van de spijkermat, ook wel bekend als acupressuur mat, prikken in de zenuwuiteinden van de huid. Hierdoor wordt de doorbloeding gestimuleerd, afvalstoffen worden sneller en beter afgevoerd en het lichaam maakt gelukshormonen (Endorfine & Oxytocine) aan die zorgen voor extra ontspanning en vermindering van pijn.” (Bron: Flowee).
De effecten van een spijkermatproduct verschillen uiteraard per persoon.
Waar kan een spijkermat bij helpen?
Een spijkermat kan jou ondersteunen bij:
- Stress en spanning
- Pijnklachten (zoals in de nek, schouders, en rug)
- Verbeteren van de nachtrust
- Vermoeide en pijnlijke voeten, wintertenen en hielspoor
- Hoofdpijn
- Stijve nek- en schouder(spieren)
Wanneer en waar kun je het gebruiken?
Je kan een spijkermat op veel plekken gebruiken eigenlijk, denk aan: in bed, op de bank, in de stoel, in de auto of op de grond. Waar je de mat gebruikt bepaalt ook de intensiteit van de spijkermat. Des te harder de ondergrond, des te hoger de intensiteit. Ook kun je op de mat staan!
Je kan de spijkermat gebruiken tijdens het werk, in de ochtend voordat je je dag start, aan het einde van je dag om te kunnen ontspannen, maar ook voor het slapen gaan (om zo beter in slaap te kunnen vallen).
De eerste keer op de spijkermat
Toen ik de allereerste keer op de spijkermat en het spijkerkussen ging liggen, of anders gezegd: ik probeerde erop te liggen, dacht ik: ”Nee, dit is niks voor mij”. De ‘pijnsensatie’ was zo intens dat ik het +/- 1 minuut volhield om op de mat te liggen. Nee, dit is te pijnlijk, dacht ik bij mezelf.
De hierop volgende keren lukte het mij om steeds iets langer op de mat te blijven liggen. Op deze manier heb ik het voor mezelf opgebouwd. Ook hielp het mij om een dun shirtje aan te houden de eerste paar keren, zodat ik geleidelijk aan kon wennen aan de lichamelijke sensaties (de pijnprikkel, tintelingen, jeuk, het warme gevoel etc.). Dit kan ik ook zeker aanraden (onderaan deze blog vind je nog meer tips!).
Na een paar minuten ga je merken dat de pijnprikkel en de tintelingen beginnen af te nemen. Het wordt steeds aangenamer om op de mat te liggen en je begint de effecten op te merken.
Een slaperig, relaxed gevoel
Na ongeveer 10 minuten gebruik, begint mijn lichaam zich te ontspannen. Ik merk bij mezelf op dat ik een kalm, ontspannen gevoel ervaar door mijn hele lijf heen. Soms kan ik het beter omschrijven als duf of ‘alsof ik zweef’ (klinkt misschien raar). En daarbij voel ik mij vaak ook slaperig worden (ik begrijp nu dat een aantal volgers op Instagram aangeven op de mat in slaap te kunnen vallen). Ook lukt het mij vaak om uit mijn hoofd te kunnen: even niet nadenken. Het is een hele aparte, maar fijne, beleving.
Vaak blijf ik langer dan 20 minuten op de mat liggen, juíst omdat de beleving zo fijn is. Ik ben echt even uit mijn hoofd en in mijn lijf. De mat is wat dat betreft een goede afleiding.
Het spijkerkussen vind ik zelf een fijne aanvulling. Ik kamp eigenlijk al sinds ik jong was met regelmatig hoofdpijn en stijve nek- en schouderspieren. Na gebruik van de mat en het kussen voelen mijn nek en schouderspieren soepeler en minder pijnlijk aan. Ik gebruik de spijkerproducten nu dan ook meerdere keren per dag, voor een zo optimaal mogelijk effect. Het is inmiddels een vast onderdeel geworden van mijn ochtendroutine. Toch wisselt het nog of ik het in de middagen en avonden gebruik.
Eraf komen
Het enige wat ikzelf iets ongemakkelijk blijf vinden, is het gevoel wanneer je ‘van de mat afkomt’. Het houdt slechts een paar seconden aan, dus het valt mee. Wat mij hierbij helpt is om in één snelle beweging van de mat af te komen (i.p.v. langzaamaan). Wanneer deze prikkel weer weg is, komt het ontspannen gevoel weer naar voren. Dan voelt mijn rug lekker warm (soms ervaar ik even een wat brandend gevoel) en soms voel ik wat tintelingen. Mijn lijf voelt relaxed. Soms voelt het zelfs alsof ik net wakker word van een dutje.
Ook heb ik de mat een aantal keer gebruikt voor het slapengaan (wanneer mijn hoofd heel onrustig was). Dan hielp het mij wederom om uit mijn hoofd te kunnen raken. De mat maakt dat ik mij meer ontspannen voel, rustiger en slaperig. Natuurlijk moet ik dan nog wel even van de mat af, voordat ik daadwerkelijk ga slapen, maar dat is zo gebeurd. Het staan op de spijkermat is mij nog niet langer dan 10 seconden gelukt trouwens: ik heb kennelijk te gevoelige voeten! (of langer de tijd nodig om te wennen) 😉
Algemene werking van de spijkermat
Het volgende schema is gebaseerd op de informatiefolder van Flowee.
- 0-20 sec. Je voelt een scherpe pijn.
- 20-60 sec. Je lichaam stimuleert de doorbloeding. Dit maakt dat je lichaam warm wordt op de plekken waar het in contact komt met de mat (of het kussen).
- 1-2 min. De pijnprikkel en de warmte kunnen doen aanvoelen alsof je verbrand bent door de zon. Een tip is om op je ademhaling te letten en vol te houden.
- 2-6 min. Na twee minuten neemt de pijnprikkel namelijk af qua intensiteit (is mijn ervaring). Er kan een tintelend gevoel ontstaan, soms ook wat jeuk.
- 6-8 min. Jouw natuurlijke lichaamsontspanning neemt het over. Het relaxen kan beginnen.
- 8-20 min. De natuurlijke doorbloeding van je lichaam is gestimuleerd, jouw spieren zijn ontspannen, de spanning verlaat je lichaam. Je kunt een relaxed, ontspannen en zelfs slaperig gevoel ervaren.
Tips
In deze paragraaf zal ik een aantal tips geven voor het gebruik van de spijkermat en het spijkerkussen. Deze tips zijn deels afkomstig van Flowee, deels van volgers op Instagram en deels van mezelf.
- Leg tijdens de allereerste keer gebruiken van de mat een katoenen doek eroverheen. Of houd een dun shirt aan. Op deze manier kun je langzaam wennen aan de lichamelijke sensaties (zeker wanneer je nog nooit een spijkermat of kussen hebt gebruikt).
- Je kunt de spijkermat ook op je bed of op de bank leggen. Doordat het matras en de bank meeveren met de mat, is de pijnsensatie minder intens.
- Je kunt de spijkermat ook tegen de rugleuning aanleggen, bijvoorbeeld de rugleuning van de bank. Op deze manier kun je zelf de hoeveelheid druk tegen de mat bepalen.
- Wanneer je met een ontbloot bovenlichaam op de mat gaat liggen, kan het fijn zijn om een dekentje over jezelf heen te leggen. Zeker nu de dagen nog koud zijn.
- Zet een spa-muziekje of relax playlist aan. Één van mijn favoriete afspeellijsten of Spotify is ‘relaxing piano’.
- Gebruik de mat in bed, voor het slapen gaan. Het slaperige en ontspannen gevoel wat je ervaart tijdens het gebruik van deze mat, kan je helpen om makkelijker in te kunnen slapen.
Afsluitend
Ik hoop dat ik door het delen van mijn ervaring weer iemand verder kan helpen in zijn zoektocht naar meer ontspanning, het vinden van manieren om te ontprikkelen en het verbeteren van de kwaliteit van slapen. Echter ieder persoon is uniek en zal dan ook baat hebben bij een ander hulpmiddel. Wat voor mij helpend is, hoeft dat voor een ander niet perse te zijn. En andersom. Ik ben positief over de producten van Flowee en wie weet kunnen deze producten jou ook ondersteunen in het dagelijks leven!
Liefs,
Sylvana
Twijfel je of een spijkermat iets voor jou is?
Je mag bij Flowee de producten 30 dagen uitproberen!