Maskeren. Veel autisten doen dit de hele dag door. Sommigen zelfs 24/7. Maskeren uit zich in vele vormen, maar heeft ook drastische gevolgen. Wat is maskeren precies? Hoe uit het zich en wat zijn die gevolgen dan? Misschien is het belangrijkste nog wel: Wat kan je er tegen doen? Ik vertel je alles in dit artikel.
Wat is maskeren?
Maskeren is theater spelen, ofwel acteren. Het wordt ook wel camoufleren genoemd. In het kader van autisme kan dit maar één ding betekenen: doen alsof we normaal zijn. In het kort is dat maskeren. De meeste autisten maskeren wel. Sommige maskeren heel lang en heel vaak– 24/7 maskeren is niet ongehoord. Soms zijn ze zo goed geworden in het maskeren dat ze niet eens weten waar het masker eindigt en zij zelf beginnen. Veel maskerende autisten weten ook niet dat ze autistisch zijn– omdat ze dus maskeren.
Hoe uit maskeren zich?
Maskeren kan zich in vele vormen uiten. Het gaat erom dat je uiteindelijk zo normaal mogelijk lijkt voor de normale mensen in de wereld. Dit betekent dat we observeren en kopiëren. We kijken goed naar wat degene tegenover ons doet. Hebben zij hun benen gekruist? Dan doen wij dit ook. Kijken ze een beetje moeilijk? Dan oefenen we deze uitdrukking in de spiegel voor de volgende keer dat we ze tegenkomen.
We kijken ook naar wanneer ze deze uitdrukkingen of dit gedrag gebruiken. Hoe voelen ze zich op dat moment? Hebben ze daar iets over gezegd? Oké. Ze voelen zich niet helemaal goed, een beetje down. Vandaar dat de wenkbrauwen gefronst zijn en de hoeken van hun lippen net iets naar beneden staan. Hoe kan ik dit kopiëren? En hoe reageren zij erop als ik dit doe?
Als we gedrag kopiëren hebben we dit vaak niet door, maar toch zal het ongeveer gaan zoals hierboven beschreven. Ook onbewust vragen we ons deze dingen af. Dat ik de enige manier voor ons om ons staande te houden in de maatschappij. Ook als we stimmen is dit vaak heel normaal voor het aangezicht. We friemelen wat met onze handen of we wiebelen met onze voeten. Dit soort ‘subtiele’ stims zien er vaak heel normaal uit, misschien wat nerveus, maar ze worden vaak goed geaccepteerd door de samenleving.
Zo zijn er vele kleine dingen waarin maskeren zich uit. Van oefenen in de spiegel, tot verschillende accenten nadoen die je op tv hebt gehoord. Maskeren is eigenlijk een fulltime baan voor de meesten van ons.
Wat zijn de gevolgen van maskeren?
Zo’n fulltime baan heeft ook z’n kosten. In ons geval moeten we het vaak bekopen met een meltdown of een shutdown. Het kost ons zoveel energie om hier maar mee door te blijven gaan. Vooral als het onbewust gebeurd, zul je je afvragen waarom je toch altijd zo moe bent. Nou, hierdoor dus.
De grote hoeveelheid prikkels wordt ook niet goed verwerkt als we maskeren. Dit betekent dat het er ergens uit moet komen. Vaak als we alleen zijn in ons huis of onze kamer. Dan gaat dat muurtje naar beneden en het masker af. En dan begint de stortvloed aan prikkels omhoog te komen in een vlaag van overweldigende emotie. Cue the meltdown/shutdown.
Als je niet oppast, kom je in een autistische burn-out terecht. Je kan dan zo goed als niet meer functioneren, je executieve functies gaan naar de klote en je kan geen enkele prikkel meer verdragen. Het liefste wil je dan in een donkere kamer, zonder enig geluid, liggen en slapen. Meer kan je eigenlijk ook niet doen dan.
Vaak verlies je er ook een beetje je eigen identiteit door. Waar eindigt dat masker en waar begin jij? Veel mensen met autisme zullen zich dit af en toe wel eens afvragen. Mits ze natuurlijk weten dat ze aan het maskeren zijn.
Wat kun je tegen maskeren doen?
Om iets tegen maskeren te doen, en óf je er wel iets tegen wil doen, moet je eerst goed bij jezelf nadenken. Maskeren is een defensie mechanisme. Dit betekent dat je het doet om jezelf te beschermen tegen de mensen van de buitenwereld. Tegen pesterijen of afwijzingen. Het is dan ook af en toe wel handig om wél te kunnen maskeren.
Het gaat om het vinden van een balans en dat je het alleen doet als het nodig is– dus niet omdat je dat gewoon hebt aangeleerd. En dat doe je als allereerste door je ervan bewust te worden. Zoek uit wanneer je maskeert en probeer hier bewust over na te denken. Kijk eens naar jezelf in een gesprek. Stim je onbewust en subtiel? Is je houding hetzelfde als die van de ander? Praat je op dezelfde toon en met dezelfde woorden als degene tegenover je? Kans is dat je dan maskeert.
Denk daarna eens na over hoe je eigenlijk wilt reageren. Wat wil je eigenlijk zeggen en wat wil je lichaam eigenlijk dat je doet? Is dat weggaan uit de situatie? Is dat je koptelefoon opzetten tegen de prikkels? Is dat flapperen met je handen?
Als je je bewust bent van wanneer je maskeert, kun je het in veilige situaties proberen los te laten. Zeg tegen je medemens dat je gaat proberen wat meer het masker los te laten en dat ze dus niet moeten schrikken van de verandering. Probeer daarna eens wat meer openlijk te stimmen, of een vrijere houding aan te nemen. Wie weet brengt het je wel wat goeds!
Conclusie
Maskeren kan goed en kwaad zijn afhankelijk van in welke situatie je zit. Pas wel op dat je niet doorschiet in het maskeren en wees je bewust van de gevolgen. Probeer het los te laten wanneer jij je er veilig bij voelt. Je zult zien dat je langzaam jezelf beter zal leren kennen op een manier die past bij jou. Je zult eindelijk wat meer jezelf durven zijn en dat is natuurlijk wat we willen. We willen niet langer verstoppen achter een maskertje.
Jij kán dit!