Gastblogger Soyoung

Gastblogger Soyoung

hintersee, bergsee, mountains

Ik ben Soyoung. Ik ben 28 jaar oud en woon in Almere.

Ik heb net zoals Wereld van Autisme een Instagramaccount over autisme: @my_auti_world. Ik deel daar vooral hoe het is om te reizen en naar concerten te gaan met autisme. 

Ook wil ik er steeds meer dagelijkse dingen met autisme op gaan delen.

Een paar weetjes over mij

 1. Ik ben in Panama geboren.
 2. Ik woon in Nederland sinds 1999.
 3. Mijn moeder is Koreaans, vandaar mijn naam.
 4. Ik ben regelmatig terug geweest naar Panama om op familiebezoek te gaan.
 5. Dus eigenlijk ben ik half Latina en half Aziatisch. Leuke combi al zeg ik het zelf.
 6. Ik speel piano en een beetje gitaar.
 7. Ik kan binnen 3 minuten een 3×3 cube oplossen en de 2×2 binnen 2 minuten.
 8. Mijn favoriete kleuren zijn roze en paars.
 9. Ik was non-verbaal tot mijn 4e levensjaar.

Mijn autisme journey

Van groep 1 t/m groep 5 woonde ik in Groningen. Daar had ik een hele leuke klas met veel vrienden en vriendinnen. Ergens in groep 5 verhuisde ik naar Almere. Vanaf groep 6 lukte het mij niet meer om mee te komen met mij leeftijdsgenoten. Ik werd steeds meer buitengesloten en gepest. Ik ben voor de eerste keer naar een psycholoog gestuurd op mijn 10e. Daar hoefde ik op een gegeven moment niet meer te komen. 

Toen kwam het moment dat ik naar de middelbare school moest. Daar ben ik helemaal kapotgegaan. Ik begon op de Havo, maar kon daar helemaal geen aansluiting vinden met de rest. Ik werd daar ook expres buitengesloten en dat maakten ze mij duidelijk. Ook lukte het huiswerk niet echt. Ik viel eigenlijk uit, maar kon nergens terecht. Toch bleef ik maar naar school gaan, omdat ik niet in de problemen wilde komen. Maar eigenlijk kon ik niet meer. 

Ik zakte af naar VMBO-TL en kwam in een nieuwe klas. Toen werd ik ook voor het eerst doorverwezen naar de jeugd-GGZ. School had het vermoeden dat ik weleens autisme kon hebben, maar de GGZ zag het niet. Ik kan mij dan ook niet echt herinneren dat ik werd getest op autisme. 


Op onderzoek uit

In 2016 viel ik eigenlijk, een soort van, weer uit. Ik had inmiddels wel een opleiding afgemaakt, maar echt werk zoeken lukte niet. De banen die ik vond, hield ik niet lang vol. Ik besloot maar eens serieus op onderzoek uit te gaan en kwam bij autisme uit. Dus ik vroeg -weer- om een doorverwijzing. Dit was in 2017. Gelukkig had ik een hele goede huisarts. Maar omdat ik niet goed genoeg voorbereid kwam, zagen ze niet alles. Bij criteria A (voor ASS) voldeed ik aan alle punten maar bij criteria B niet. Dus uiteindelijk kreeg ik geen diagnose. 

Ik gaf niet op, want het ging op een gegeven moment super slecht met mij. Ondertussen had ik veel meer geleerd over autisme en hoe je het moest aanpakken. Ik was er nu echt 100% zeker van autisme te hebben. Dus ik ging voor een second opinion. Nadat ik voor mezelf op heb moeten komen, kreeg ik de diagnose. En toen heb ik eindelijk op 8 maart 2022 op 27e-jarige leeftijd mijn ‘gelijk gekregen’. Ik heb toen de diagnose ASS en sociale angststoornis gekregen. Nu ben ik op weg naar herstel van mijn slechte mentale gezondheid, met een hele lieve en leuke vriendenkring.

Wat zijn mijn special interests?

 1. Mijn meest favoriete ding is muziek. Ik vind veel dingen die met muziek te maken hebben leuk. Zo speel ik zelf piano en wil nog andere instrumenten leren. Ook heb ik als kind op dansles en op musical-les gezeten. Ik zou zo weer willen oppakken, als ik de kans had. Verder houd ik er heel erg van om met vrienden naar concerten te gaan. Mijn favoriete films zijn dan ook musicalfilms, maar dat had je waarschijnlijk al kunnen raden.
 2. Wat ik nog meer leuk vind is Disney en zowat alles wat er te maken mee heeft. De films, muziek en pretparken. Ik heb dan ook een jaarkaart, zodat ik extra vaak kan genieten van de Disney magie.
 3. Autisme is een derde onderwerp dat ik heel interessant vind. Ik praat er dan ook graag over. Vandaar dat ik ook een Instagram-account ben gestart en er over wil bloggen. Ik wil vooral allistics (niet autisten) leren over autisme en hoe ze het beste om kunnen gaan met ons. Dus de do’s en don’ts. En dan met name hoe het in ons brein werkt, want vind ik het interessantste deel. Ook in mijn eigen gemeente probeer ik steeds bij de inclusie-meetings te zijn om Almere meer autisme-proof te maken.

Waarom mijn Instagram account?

Ik wil het stereotypische beeld van autisme veranderen. Laten zien dat niet iedereen met autisme hetzelfde is. En daarbij, dat je als autist positieve dingen kan ervaren in het leven. Eigenlijk vooral hoe het zich kan uiten in het dagelijkse leven. Dus volg mij allemaal op @my_auti_world, als je meer wilt zien rondom reizen, concerten, pretparken en dagelijkse dingen met autisme.

Blogs door Soyoung

Ik hoop dat jullie door middel van mijn blogs het brein van autisten beter kan leren begrijpen en dat ik jullie handvaten kan geven om beter met ons om te kunnen gaan. In de hoop dat de mensen met autisme in jouw omgeving zich ook welkom zullen voelen en dat zij zichzelf kunnen zijn. Als je wilt zien hoe ik leef met autisme kunnen jullie mij volgen op Instagram.

Gerelateerde artikelen