Autisme, eten en eetproblemen

Autisme, eten & eetproblemen

Velen van ons ervaren moeilijkheden rondom voeding. Op deze pagina vind je informatie en vele tips! 

Deze pagina is samengesteld met behulp van een aantal mede-auti’s. Waarvoor enorm bedankt!

Let op: deze pagina wordt nog aangevuld.

Ga naar:

Algemene informatie

Autisme en een eetstoornis is een veelvoorkomende combinatie. Er bestaan veel verschillende soorten eetstoornissen en eetproblemen. Wat voorbeelden van eetstoornissen zijn anorexia nervosa, boulimia, binge eating disorder, eetstoornis niet anderszins omschreven en ARFID.

autiesuus

Dit hoofdstuk is geschreven door Suzanne

Om een beeld te geven van hoe vaak eetproblemen en eetstoornissen voorkomen bij autisme: In een Zweeds onderzoek (2011) van Anckarsäter et al bleek dat van de deelnemers (n = 51) er 14 (dus ca. 27%) een eetstoornis hadden of hebben. Dit is een hoog percentage, zeker als je dit vergelijkt met de percentages van de algehele bevolking. Van de algehele bevolking zou naar schatting 3% tot 5% van de mensen last hebben (gehad) van een eetstoornis.

Ook is het opvallend dat mensen die een eetstoornis hebben, dat veel daarvan zijn gediagnosticeerd of later worden gediagnosticeerd met autisme. In een onderzoek van Wentz et al uit 2005 bleek dat van een groep van 30 vrouwen met anorexia of boulimia er 23% ASS bleken te hebben. Er zijn meer van die onderzoeken.

We zouden verschillende oorzaken kunnen aanwijzen voor de veelvoorkomende eetstoornissen bij autistische mensen. Eén van die oorzaken is dat veel autistische mensen snel last hebben van prikkels. Van eten kan de textuur een vervelende prikkel zijn, net als een bepaalde sterke smaak. Anderen hebben hier juist weer geen last van.

Daarnaast kunnen ook zaken als dwang, nieuwe dingen, veranderingen en dergelijke meespelen. Hierdoor willen mensen bijvoorbeeld dat eten gescheiden van elkaar wordt. De aardappelen mogen bijvoorbeeld niet tegen de broccoli aankomen. Ook kan het zijn dat vloeibaar voedsel volgens iemands hoofd niet kan.

Stress, overprikkeling & eten

Ik ben Iris (@liv.jeautisme), ik ben 21 jaar en ik heb autisme en een gegeneraliseerde angststoornis. Ik ga jullie wat vertellen over mijn ervaring met eten en stress bij autisme.

iris foto

Dit hoofdstuk is geschreven door Iris

Sinds mijn 18e heb ik periodes dat ik amper kan eten (lees: soep, smoothies en een aantal safefoods). Dat gaat samen met stress of overprikkeling. Als ik stress heb, gaat dat meteen in mijn lichaam zitten ongeveer ter hoogte van mijn maag. Daardoor krijg ik niks meer naar binnen. Als ik mijzelf forceer om te eten, breekt het zweet me uit en word ik erg misselijk. Dat is voor mij dan geen optie. Mijn maag blokkeert dan door de stress die zich opslaat in mijn lichaam. De één gaat bij stress juist meer eten, maar bij mij is het andersom.

Een andere reden waardoor eten moeilijk is, is overprikkeling. Als ik overprikkeld ben, wat ik nu tijdens mijn autistische burn-out nog meer heb, dan is eten bedenken, eten kopen, eten maken, het eten zelf en eten opruimen veel te veel gevraagd. Daarnaast heb ik dan niet overal ruimte voor. Ook met eten kun je de ticket theorie toepassen. Ik heb eetlust voor specifieke dingen, wat ik niet van tevoren kan plannen. Sommige dingen lukken qua prikkels wel en andere dingen alleen heel soms op een goede dag als een ander het voor me maakt, omdat het dan zelf minder energie kost van tevoren. Brood kan ik bijvoorbeeld bijna nooit eten. Ook kan ik helemaal niet tegen zoete smaken. Ik eet geen koek, snoep, zoet beleg, etc. Daardoor valt er al heel veel af wat ik makkelijk kan eten als lunch.

Ik heb zelf een diëtiste gezocht die veel weet van autisme en zij helpt mij ook om de lat lager te leggen. Het gaat erom dat ik eet, niet hoe gezond ik eet. Daarnaast heeft ze me flesjes voorgeschreven met proteïne en veel andere voedingsstoffen, waar ik mee ontbijt.

De laatste tijd heb ik veel geleerd over wat mij helpt en die tips deel ik graag met jullie:

  1. Vraag professionele hulp als je twijfelt of je genoeg binnen krijgt en het problemen oplevert die je niet zelf kan oplossen. Iedereen heeft 3 uur diëtist wat vergoed wordt door je zorgverzekering. Als er meer nodig is, ga dan naar je huisarts.
  1. Maak een lijst met dingen die je goed kan eten per categorie: ontbijt, lunch en avondeten. Zorg dat je altijd zoveel mogelijk houdbare dingen op voorraad of in je vriezer hebt, zodat je keuze hebt uit eten en je op het moment zelf kunt kijken waar je een ticket voor hebt gekregen die dag.
  1. Als eten door stress of overprikkeling echt niet lukt. Wees dan lief voor jezelf en eet vloeibare dingen zoals soep en smoothie en doe daar wat havermout door voor de vezels. Probeer dan ook uit wat je safefoods zijn die nog wel lukken zodat je het eten niet verleerd.
  1. Trek lang uit voor je lunch. Ik trek elke dag van 13:00 tot 14:00 uit voor mijn lunch om hem te maken en te eten. Het opruimen lukt dan niet meteen dus dat laat ik vaak nog even staan. Probeer het niet snel tussendoor te doen, maar het echt te zien als een onderdeel van je planning. Lukt dit niet vanwege werk/school, probeer dan te overleggen wat er mogelijk is om het op die plek makkelijker voor je te maken.
  1. Probeer je te laten leiden door de tickets die je per dag krijgt. Soms eet ik 3x per week een bolletje met kroket. Maar dat is oké. Natuurlijk is een balans goed en heb je vitaminen nodig, maar het belangrijkste is dat eten fijn blijft en niet iets waar je elke dag tegenop ziet.
 

Dit waren mijn 5 belangrijkste tips. De voorraad in huis hebben helpt mij het meest. Voorbeelden van voorraad die ik in huis heb zijn:

Vissticks, kroketten, noedels, zakken soep, bolletjes, diepvriespizza’s, kant-en klaar maaltijden, eieren, blikjes tonijn, knakworsten.

Het meeste is houdbaar of kan in de vriezer. En ik eet de dingen dan vaak op 2 bolletjes. Maar luister vooral naar je lichaam en probeer de lat niet te hoog te leggen. Vraag hulp waar nodig en ik hoop dat je wat hebt gehad aan mijn ervaring en tips.

Eetstoornissen

Autisme en een eetstoornis is een veelvoorkomende combinatie. Er bestaan veel verschillende soorten eetstoornissen.

Voorbeelden van eetstoornissen zijn:

  • anorexia nervosa
  • boulimia
  • binge eating disorder
  • eetstoornis niet anderszins omschreven
  • ARFID
 

In dit hoofdstuk zal dieper ingegaan worden op een aantal eetstoornissen.

autiesuus

Dit hoofdstuk is geschreven door Suzanne

ARFID en autisme

ARFID is één van de eetstoornissen die relatief vaak voorkomt bij autisten.

ARFID staat voor Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder. In het Nederlands betekent dit een ‘vermijdende/restrictieve voedselinname stoornis’.

ARFID is een eetstoornis, deze staat in de DSM-5, waarbij mensen moeite hebben om bepaald voedsel te eten: voedsel met een specifieke structuur, smaak of kleur.

Dit kan zijn dat mensen bepaald voedsel niet durven te eten en/of er te weinig van eten. Het kan zijn dat mensen geen voedsel met de kleur groen willen eten. Zo zijn er meer manieren hoe ARFID zich kan uiten.

Deze eetstoornis kan vervelende gevolgen hebben. Zo kan door tekorten vermoeidheid een grote rol spelen, ook de angst die erbij komt kijken is erg vervelend en er bestaan verder gevolgen als overgewicht, duizeligheid en negatieve gedachten. De gevolgen verschillen per persoon met ARFID, omdat iedere persoon met de eetstoornis van andere dingen last kan hebben.

Safefoods & samefoods

Safefoods en samefoods zijn termen die je vaak hoort in combinatie met autisme. Wat zijn safefoods en samefoods precies? Dianel legt het uit.

Dianel foto

Dit hoofdstuk is geschreven door Dianel

Safe en same foods zeg je? Wat is dat? 

Een term die vaak voorkomt bij mensen met zowel een eetstoornis als bij mensen met autisme. Een samefood is voedsel wat we vaak herhalend eten omdat we zeker weten dat het goed is, lekker is. Het geeft ons structuur en een gevoel van rust om dit altijd in huis te hebben en het liefst dagelijks te eten. Wat dit is, is voor elk autistisch persoon anders. We zijn gehecht aan dit voedsel. 

Voor mij is brood een typische samefood. Ik kan niet zonder brood. Ik eet het elke dag, vaak zelfs meerdere keren per dag. Ik heb het altijd in huis en als het op is wordt ik onrustig. Uit de categorie groente is het aubergine en courgette wat ik goed verdraag. Zo kies ik, als ik dan persee groente moet eten, vaak iets uit met deze twee groente. 

Naast samefoods heb je ook nog safefoods. Safefoods zijn type voedsel of dranken die we zonder al teveel stress en ongemak kunnen eten. Het is vaak een lijst waar we herhalend uit kunnen kiezen en ook eventueel kunnen doorgeven aan mensen waarbij we gaan eten. Samefoods en safefoods overlappen elkaar vaak. Omdat het veilig en vertrouwd is (safefoods) gaan we het vaak dagelijks eten (samefoods).

Eén van mijn safefoods is chips. Iets wat ik altijd zal blijven eten en nooit genoeg van zal krijgen, het voelt veilig om chips te eten omdat het altijd hetzelfde is, waar je het ook eet. Het maakt me rustig, blij. 

Ook koolzuurhoudende dranken zijn belangrijke safefoods voor mij. De bubbels op mijn tong zijn een hele fijne, positieve prikkel. Ik heb altijd koolzuurhoudende drank in huis. Zo niet, dan wordt ik onrustig, angstig, chagrijnig en zwaar ongelukkig. Ook als ik onderweg ben koop ik vaak een koolzuurhoudende drank. Het brengt veiligheid en structuur. Alles constant hetzelfde betekend minder stress.

Tip: Zorg dat je altijd iets bij je hebt dat je lust. Een product waarvan je zeker weet dat je het lust.

Misofonie

Misofonie is géén eetstoornis, maar ik vind het tóch belangrijk deze te vermelden op de pagina. Aangezien een misofonie wél voor de nodige ‘uitdagingen’ kan zorgen tíjdens het eten. En ja, ik spreek (helaas) uit ervaring!

Sinds jonge leeftijd heb ik al moeite met eetgeluiden. Denk aan het het tikken van een pen, een medereiziger die een appel eet of popcorn-etende mensen in de bios. 

ik

Dit hoofdstuk is geschreven door Sylvana

Wat is een misofonie?

Zeker wanneer er sprake is van – vanuit het autisme – prikkelgevoeligheid – én een misofonie, kan dit voor extra uitdagingen zorgen. 

Misofonie komt ook voor bij mensen met autisme. Misofonie is meer dan simpelweg een hekel of irritatie hebben aan bepaalde geluiden. Het gaat veel dieper dan dat: het is een HAAT voor specifieke geluiden

Misofonie is méér dan simpelweg 'je irriteren' aan bepaalde geluiden.

In de Info Gids vertel ik je meer over misofonie en mijn ervaring hiermee. Je vindt deze info gids in de shop.

Klik op de foto voor meer info

Tip!

Mijn tip voor mensen met een misofonie: draag oordopjes tijdens het eten! Loop Earplugs* kan ik van harte aanbevelen: ook voor het gebruik tijdens het eten met familie of vrienden samen. Het dempt de omgevingsgeluiden, zoals eetgeluiden, waardoor deze minder intens binnenkomen.

Loop Quiet dempt het meeste. Loop Engage zou ik aanraden als je tijdens het eten nog een gesprek wilt kunnen voeren (of volgen).

Mijn tip bij misofonie: Loop Earplugs!

*Ontvang korting met code: LOOPXSYLVANA

Deze pagina is gemaakt in samenwerking met:

Eenzijdig eten: hoe kom ik aan voldoende voedingswaarden? Vitamines. ADH

Voedingscentrum

Auteur:

Trixianmay

Prikkels tijdens het eten

  • Geuren
  • Smaak
  • Warmte of kou
  • Structuur
  • Geluid (koppeling naar misofonie, apart kopje)
  • Tast
  • Licht
  • Onderprikkeling: niet aanvoelen wannee rje vol zit/ verzadigingsgevoel ontbreekt. Overeten
 
Auteurs:
Ginger_amy_?

Eten als een vorm van stimmen?

Eten kan ook een vorm van stimmen zijn. Bij spanning en stress, maar ook bij overprikkeling. Eten kan dan een prettige prikkel zijn die je toevoegd.

Auteurs:

phoetryplanet

Emma: een.gewoonmeisjemetautisme