Het verhaal van Patty

Het verhaal van Patty

hintersee, bergsee, mountains

Over Patty

Leeftijd: 31 jaar

Sinds wanneer heb je je diagnose autisme: december 2019

Favoriete (sensorisch) hulpmiddel: ik heb Loop oodopjes en gebruik ook graag verschillende fidget toys. Maar gewoon gordijnen dicht donker en geen geluid om mij heen helpt ook heel goed, Ik zit ook vaak met een deken om mij heen voor geborgenheid.

Vertel wat over jezelf.

Mijn naam is Patty moeder van 3 meiden, in de leeftijd 3 t/m 7 jaar. Verder al bijna 8 jaar getrouwd. Op dit moment zit ik in de ziekewet omdat mijn werk niet bij mij past. Ik heb allemaal opleidingen gedaan die te maken hebben met kinderen. En dus ook banen met kinderen. 

Als laatste werkte ik als peuterspeelzaalleidster. Ik merk, sinds ik zelf kinderen heb, dat de combinatie prikkels op mijn werk en thuis veel te veel voor mij is. Hierdoor ben ik ook in de ziektewet geraakt. Vermoedde burn-out. Nu ben ik mezelf aan het leren kennen, omdat ik nog maar 2,5 jaar mijn diagnose heb. Ik ben nog heel erg aan het leren: waardoor raak ik overprikkeld? Wat helpt mij als ik overprikkeld ben? En wie ben ik zonder de masker? 

Ik haal heel veel duidelijkheid uit mijn hobby ‘bullet journal’. Ik houd heel veel bij en dit vind ik fijn. Zo heb ik overzicht. Andere dingen wat ik leuk vind om te doen is tekenen op papier of digitaal. Verven en met mijn plotter bezig zijn. Verder ook fotograferen. En om mij hoofd leeg te maken (voor zover dat kan): lezen. Ik kan me helemaal verdiepen in een boek, waardoor ik alles om mij heen kan vergeten. Al merk ik nu ik in de burn-out zit lastiger vind om dingen te doen en ga ik het liefste een film of serie kijken.

Hoe voelt het om mee te doen aan deze comingAUT?

Goed. Ik vind dat er nog heel veel onduidelijkheid is over autisme: waarom het pittig kan zijn als je het hebt. 

Ik moet eerlijk zijn: voordat ik me erin verdiepte – toen ik autisme vermoedde bij mijzelf – had ik ook vooroordelen. 

Ik wil meehelpen om duidelijk te maken dat autisme vooral met verwerken van alles wat binnenkomt is en dat alles harder binnenkomt, waardoor je het moeilijk kan verwerken en daardoor overprikkeld raakt (zo werkt het in ieder geval voor mij).

Wat is voor jou de reden om mee te doen aan de ComingAUT?

Zie ook mijn antwoord op de vorige vraag. 

Ook wil ik dat er duidelijkheid over autisme komt bij zorgprofessionals. Ik had vroeger wel signalen, maar er werd nooit verder gekeken door huisarts of psycholoog. Ik had elke keer een depressie en dat was het probleem. Het is dat ik zélf heb gevraagd om een onderzoek, anders zou ik het nog niet geweten hebben.

Hoe was het voor jou om de diagnose autisme te krijgen?

Fijn, ik wist eindelijk waarom ik anders was en waarom ik zo vaak in de knoop met mezelf was. Het had een reden en ik kon er niks aan doen. Ik kan nu naar hulpmiddelen zoeken waardoor dingen makkelijker voor mij worden. En in mijn relatie met mijn man is het ook stuk gemakkelijker geworden.

Hoe uit autisme zich bij jou?

Ik heb vooral last van geluid. Als ik te veel tegelijk hoor wordt het mij te veel en dan raak ik de controle kwijt over alles. En dan raak ik overprikkeld, waardoor ik helemaal niks meer aankan. Ik zonder mij dan af van alles om mij heen.
Controle houden is sowieso belangrijk voor mij. Ik ben iemand die schema’s maakt en graag dingen duidelijk heeft.
Ik ben niet op mijn gemak in een grote groep mensen: wanneer moet je wat zeggen? Hoe moet je reageren? Ook emoties zijn moeilijk. Informatie die ik binnenkrijg verwerk ik langzaam, waardoor ik pas besef wat ik het beste had ik kunnen zeggen, zodra de situatie voorbij is. 

Mijn hoofd is een chaos en gaat continu door. Er is nooit rust in mijn hoofd, maar als je mij vraagt ‘waar denk je aan’, dan kan ik dit niet makkelijk verwoorden.

Ik ben ook altijd moe. Het maakt niet uit of ik wel of niet goed geslapen heb.

Wie weten van jouw diagnose af in jouw omgeving?

Familie en de meeste vrienden wel.

Ik zwijg niet snel over mijn autisme. Ik vind het wel lastig om het bijvoorbeeld op werk te vertellen, want misschien gaan ze je dan wel anders behandelen

Wat is voor jou reden om het bepaalde mensen wel (of juist niet) over jouw diagnose te vertellen?

Ik zwijg niet snel over mijn autisme. Ik vind het wel lastig om het bijvoorbeeld op werk te vertellen, want misschien gaan ze je dan wel anders behandelen. Ik merk wel dat ik veel wisselende reactie op mijn diagnose heb gekregen. Vaak wordt mij gevraagd: hoezo jij? En wat houdt autisme dan in? Deze vragen kan je wat mee en kan je duidelijk maken dat het niet het standaard plaatje is wat mensen denken. 

Maar ik heb ook dat mensen mij anders gaan behandelen, mij ontlopen. Dit is ook gebeurd bij mensen die dichtbij mij stonden. En dit doet pijn, omdat ik nog dezelfde persoon ben. Hierdoor ben ik wel wat voorzichtiger geworden qua vertellen. Al floept het er soms ook wel uit.

Illustratie gemaakt door Patty

Wat zijn jouw krachten en/of talenten (vanuit jouw autisme)?

Ik ben goed in overzicht krijgen, organiseren, creatief zijn. Ook ben ik leergierig en heb ik een goed geheugen.

Waar ben je trots op?

Lastige vraag. Op dit moment vind ik lastig om positieve dingen te zien. Maar sowieso mijn dochters en hoe sterk mij relatie met mijn man is.

Maar denk ook hoe ik mij ontwikkel qua tekenen en hierin doorzet.

Wat ik graag zou willen veranderen aan het huidige beeld, is dat autisme niet iets is waar je je voor hoeft te schamen

Wat zou jij willen veranderen aan het huidige beeld m.b.t. autisme?

Wat ik graag zou willen veranderen aan het huidige beeld, is dat autisme niet iets is waar je je voor hoeft te schamen. Ondanks de moeilijke dingen kan het ook een kracht zijn en kun je er mooie dingen mee doen.
Maar ook zoals ik eerder geschreven heb het beeld wat mensen van autisme hebben.  

Heb je een inspirerende quote of boodschap voor mede-auti's?

Welke quote wat mij al jaren helpt en ook getatoeëerd heb op mijn schouder:


Leer van je verleden in de toekomst.


Ondanks dat het verleden moeilijk was: je hebt het overleefd en bedenk wat je hiervan kan leren.

Gerelateerde artikelen