Het verhaal van Julia

Het verhaal van Julia

hintersee, bergsee, mountains

Over Julia

Leeftijd: 23 jaar

Sinds wanneer heb je je diagnose autisme: 16 maart 2022

Favoriete (sensorisch) hulpmiddel: Koptelefoon

Vertel wat over jezelf.

Ik ben 23 jaar en woon in Leeuwarden. Ik ben in 2019 afgestudeerd aan de opleiding HBO Pedagogiek. Daarna ben ik gaan werken in de kinderopvang. Ik ben nu bijna 2 jaar werkzaam in deze sector en hierin kan ik mijn creativiteit kwijt. 

In mijn vrije tijd houd ik van bakken, muziek luisteren, bezig te zijn met interieur, gamen en schrijven. Ik heb een blog (penandpaperlife.com). Hierin schrijf ik over dingen die ik meemaakt, waaronder de struggels die ik heb. Ik woon op mezelf sinds juni 2020.

Wat is voor jou de reden om mee te doen aan de ComingAUT?

Meedoen aan de coming AUT is voor mij belangrijk, omdat ik graag mijn verhaal deel. Ik word snel emotioneel als ik zulke zaken bespreek met mensen. Hoe vaker ik het doe, hoe beter dit gaat. Ik wil laten zien dat autisme niet het einde van de wereld is, dat je er mee kan leven. En hoe belangrijk het is dat mensen in je omgeving het weten zodat ze je begrijpen. Het geeft mijn vooral de rust om mezelf te kunnen zijn en niet constant te hoeven spiegelen.

Ik wil laten zien dat autisme niet het einde van de wereld is, dat je er mee kan leven. En hoe belangrijk het is dat mensen in je omgeving het weten zodat ze je begrijpen

Hoe was het voor jou om de diagnose autisme te krijgen?

Het gaf me veel rust, alles viel op zijn plek. Het was in het begin emotioneel maar het hielp mijn om het juist te vertellen zodat ik geen stress ervaar van het voor me houden.

Hoe uit autisme zich bij jou?

Minder goed aanvoelen wanneer anderen ook iets willen zeggen, moeite met snelle wisselingen (die wisselingen gaan bijv. over werk: bijv. wanneer ik naar een andere locatie moet), stress tijdens en voor belangrijke gesprekken/ momenten, inschatten wat anderen van mij verwachten, goed alleen kunnen zijn, even uit de realiteit willen stappen (vooral gamen: sims 4), behoefte aan duidelijkheid, overprikkeling.

Wat is voor jou reden om het bepaalde mensen wel (of juist niet) over jouw diagnose te vertellen?

Mensen weten dat ik autisme heb en dat vind ik belangrijk. Ik geef vaak aan dat het gaat om overprikkeling en een grens bepalen. Mensen mogen me altijd vragen stellen als ze er meer over willen weten.

Mijn talenten vind ik mijn creatieve kant
en mij volledig kunnen richten op iets
waar ik passie voor heb

Wat zijn jouw krachten en/of talenten (vanuit jouw autisme)?

Mijn talenten vind ik mijn creatieve kant en mij volledig kunnen richten op iets waar ik passie voor heb.

Waar ben je trots op?

Ik ben er trots op dat ik mensen om me heen heb die me steunen in alles. Ik ben trots op dat ik naar de psycholoog ben gegaan en nu eindelijk die duidelijkheid heb gekregen.

Ik ben trots op dat ik naar de psycholoog ben gegaan
en nu eindelijk die duidelijkheid heb gekregen

Wat zou jij willen veranderen aan het huidige beeld m.b.t. autisme?

Mensen willen niet graag een etiket opplakken, maar soms heeft het heel veel duidelijkheid. Het is niet erg om hulp te zoeken, het kan je alleen maar helpen. 

Mensen hebben vaak een standaard beeld van autisme en dat is het niet alleen. Je kan er prima mee leven, zolang je weet hoe je er het beste mee om kan gaan.  

Heb je een inspirerende quote of boodschap voor mede-auti's?

Praat erover met anderen. Als mensen niet weten wat er in je hoofd omgaat, reageren ze anders.