Schaduwstralen – Emma Poot

Schaduwstralen – Emma Poot

hintersee, bergsee, mountains

Voor het lezen

Met veel liefde en plezier las ik ook het vorige boek van Emma Poot. Hierdoor was ik erg nieuwsgierig naar haar nieuwe boek, waarin ze naast haar autisme, ook openhartig deelt over haar smetvrees en vertelt over haar weg naar herstel. Aangezien ik dus al eerder wat van Emma heb gelezen, heb ik dus wel een gevoel van wat ik kan verwachten. Met name Emma’s openhartige en eerlijke houding spreekt me aan, dus die hoop ik ook nu weer in dit boek terug te gaan zien. 

Op de cover zien we een geïllustreerde blonde vrouw, die op het raamkozijn van een openstaand raam zit. In de lucht dwarrelen sterren en bacteriën. Ik vind het een mooi beeld dat goed past bij de inhoud van het boek.

Fotografie: Kim Coenen

Boek info

Nederlands | Paperback | 9789464898552 | 15 september 2023 | 188 pagina’s | Boekscout | Prijs 21,50

Het verhaal

Emma vertelt op eerlijke en openhartige wijze hoe een ernstige vorm van smetvrees haar leven binnensloop. Ze geeft je een kijkje in haar gedachten en haar leven van die tijd. Maar ze deelt ook over de impact dit had op haar sociale leven, familie en vrienden. Ze vertelt daarnaast over therapie en haar weg naar herstel, die met vallen en opstaan gepaard gaat. Gedurende deze moeilijke weg laat ze ook zien hoe haar eigenwaarde en zelfliefde toe nam.

Kwetsbaar

Emma begint haar verhaal bij het begin van het ontstaan van haar smetvrees en hoe deze ziekte haar steeds meer in zijn greep kreeg. Ik vind het enorm bewonderenswaardig hoe Emma zo open, eerlijk en volledig kwetsbaar durft te zijn om zo haar verhaal te delen. Haar verhaal is een combinatie van hoe haar dagelijks leven er in die tijd eruit zag, wat voor impact dit mentaal op haar had, dagboek fragmenten uit die tijd, maar ook wat dit teweegbracht op sociaal gebied.
 
Emma schrijft op hele verhalende en vlotte wijze. Hierdoor leest haar verhaal ongelofelijk fijn en lekker weg. Wel gaat Emma niet erg diep in op haar gevoelens en emoties, waardoor het verhaal niet echt heel zwaar is, maar de kern en boodschap van haar verhaal duidelijk en mooi naar voren komen.
 

Ups en downs


Het verhaal van Emma begint bij het ontstaan van haar smetvrees en het verloop ervan door de jaren heen. Ze vertelt over de ups en downs in haar ziekteproces. Maar ook schrijft ze over haar eigenwaarde, het zoeken naar zichzelf, haar sociale leven,  therapie en haar eenzaamheid.  Daarnaast omschrijft ze de invloed van haar autisme diagnose en haar eigen weg van ontwikkeling door de jaren heen. Dit zorgt voor een mooi verhaal waarin Emma een compleet en helder beeld geeft van het hebben van smetvrees in haar leven. Haar verhaal eindigt in het heden, waarin Emma afsluit met hoe het er voor haar nu voor staat. Hierna kan je concluderen, dat Emma een prachtige weg heeft doorstaan en echt is gegroeid.

Mijn conclusie


Schaduwstralen is een open, eerlijk en kwetsbaar verhaal. Emma vertelt over het ontstaan van smetvrees in haar leven en hoe het haar jaren in de ban hield. Zelfs en  ook in relatie met haar autisme diagnose. Ze heeft een vlotte en heldere schrijfstijl en zoomt niet te veel in op emoties en gevoelens, waardoor het boek niet enorm zwaar en heftig is. Ze vertelt over haar proces en laat zien hoe ze in de jaren gegroeid is. Het gaat namelijk niet niet enkel over het overwinnen van haar smetvrees, maar ook over groei in eigenwaarde en zelfliefde. Een prachtig persoonlijk verhaal.

Mijn waardering:

❤️❤️❤️❤️

Verkrijgbaar bij o.a.:

Bruna, Donner en Bol.

Boekrecensies door Kim Coenen

Deze boekrecensie is geschreven door Kim Coenen

Je kunt Kim volgen op Instagram @kimcoenen of neem een kijkje op haar website www.happykim.nl.

Gerelateerde artikelen