Deze autist ging naar Japan – Bianca Toeps

Deze autist ging naar Japan – Bianca Toeps

hintersee, bergsee, mountains

Voor het lezen

Na het lezen van de twee vorige boeken van Bianca Toeps ben ik enorm nieuwsgierig naar haar nieuwe boek en haar verhaal over hoe ze het ervaarde om naar Japan te verhuizen. Aangezien ik vond dat ze in de twee vorige boeken enorm goed kon verwoorden hoe ze haar autisme ervaart, ben ik benieuwd wat er bij dit avontuur op haar af is gekomen. Het boek heeft net als de vorige twee delen een roze cover, waarmee ze indirect een lijn volgt. Ook zien we een zelfportret van Bianca, maar ditmaal geïllustreerd met Japanse elementen. Ik heb hoge verwachtingen.
 
Fotografie: Kim Coenen

Boek info

Nederlands | Paperback | 9789463494700 | 26 september 2023 | 208 pagina’s Uitgeverij Blossom Books | Prijs 22,50

Het verhaal

Bianca pakt het liefst alles zelf aan, maar bij het aanvragen van een visum moest ze wel hulp vragen en het uitbesteden. In 2008 was ze voor de eerste keer in Japan en toen wist ze al dat ze daar ooit wilde gaan wonen. Sinds kort heeft ze haar eigen micro-appartementje in Tokio. 

Bianca Toeps komt niet met Japanse levenswijsheden, freakshows en andere oordelen die over Japan gedaan worden, want de meeste Japanners zijn heel gewoon. Ze vertelt op humoristische wijze hoe ze het als autist ervaarde en hoe het was om te verhuizen naar de andere kant van de wereld. Dit blijkt voor haar een plek waar sommige dingen beter werken voor autisten .

Origineel

Allereerst, wat een onwijs leuk, origineel en goed geschreven verhaal van Bianca Toeps! Met een flinke dosis humor lees je over haar reis en ervaring hoe het was om te verhuizen naar de andere kant van de wereld. Ze schrijft namelijk op heerlijke nuchtere, heldere en toegankelijke wijze waardoor haar verhaal ongelofelijk lekker en fijn leest.
 
In haar voorwoord komt ze nog even terug op wat autisme volgens het DSM-5 handboek inhoudt. Vervolgens komt haar persoonlijke verhaal aan bod en de reis begint. Ieder hoofdstuk begint met een Japans woord, waarmee ze het hoofdstuk met een leuke knipoog weet in te leiden. Zo begint ze haar boek met hoe ze op het idee kwam om in Japan te gaan wonen en over haar eerdere bezoeken aan Japan. De auteur weet op vlotte, korte en krachtige wijze toch het verhaal enorm persoonlijk en eigen te maken en daarin ook haar autisme mee te nemen. Ik vind dat ze dit -weer- bijzonder goed gedaan heeft.
 

Ook tegenslagen

Ondanks dat Bianca Toeps overkomt als een heel positief en optimistisch persoon, vind ik het ook erg goed dat ze vertelt over de tegenslagen die ze heeft ervaren tijdens haar reis en verhuizing. Ze vertelt ook wat voor invloed bepaalde dingen op haar hadden met betrekking tot haar autisme. Toch kan ik niet anders dan concluderen dat Bianca Toeps een doorzetter is en zich niet zo snel uit het veld laat slaan. Ik heb echt bewondering voor haar doorzettingsvermogen. Ook heb ik met bewondering gelezen over de hele Japanse bureaucratie. Zo heb ik nooit geweten dat dingen zo in elkaar konden zitten. Haar verhaal eindigt na haar eerste jaar in Japan. Ik hoop dat ze in de toekomst zeker nog meer gaat schrijven.
 

Mijn conclusie

Deze autist ging naar Japan, is een enorm nuchter, vlot en persoonlijk verhaal van Bianca en haar ervaring over het verhuizen naar Japan en haar eerste jaar daar. Ik vind het een indrukwekkend, mooi en bijzonder verhaal. Ze weet namelijk op heldere wijze haar autisme ter sprake te brengen met een flinke dosis humor. Concluderend; een geweldig leuk en inspirerend verhaal!

Mijn waardering:

❤️❤️❤️❤️❤️

Verkrijgbaar bij o.a.:

Blossom Books, Bruna, Donner en Bol.

Boekrecensies door Kim Coenen

Deze boekrecensie is geschreven door Kim Coenen

Je kunt Kim volgen op Instagram @kimcoenen of neem een kijkje op haar website www.happykim.nl.