Dagboek van een krijger – Mandy Dinse

Dagboek van een krijger – Mandy Dinse

hintersee, bergsee, mountains

Voor het lezen

Ik kreeg dit boek van Mandy opgestuurd om te lezen en te recenseren voor Wereld van Autisme. Ik kende Mandy en haar verhaal nog helemaal niet. Dus ik had geen enkel idee wat ik kon verwachten. Wel zorgt de flaptekst voor enige waarschuwing dat dit weleens een heftig en aangrijpend verhaal zal zijn om te gaan lezen. Ik ben enorm benieuwd.
Fotografie: Kim Coenen

Boek info

Nederlands | Paperback | 9789464686067 | 180 pagina’s | Prijs 21,50

TW: misbruik, mishandeling, suïcide, automutilatie

Het verhaal

Mandy maakt in de eerste vierentwintig jaar van haar leven de nodige traumatische gebeurtenissen mee. Zo heeft ze zestien jaar veel geweld gekend, wat haar voor het leven getekend heeft. Ook kwam ze jarenlang in aanraking met seksueel misbruik, mishandelingen, verwaarlozing en pesten. Mandy krijgt hierdoor een zware depressie en dat leidt weer tot zelfbeschadiging en vele zelfmoordpogingen. Op haar zestiende kwam ze bij een maatschappelijk werker die haar doorverwees naar de GGZ. Het dagboek bevat een verzameling van fragmenten en herinneringen van de afgelopen tien jaar uit het leven van Mandy. Ook vertelt ze openhartig over de laatste twee jaar van haar behandeling en de late diagnose autisme.

Herinneringen en gedachten

Het verhaal bestaat uit een verzameling van herinneringen en gebeurtenissen uit de afgelopen tien jaar van Mandy. Het boek is een verzameling korte verhalen en gedachten die samen haar verhaal vertellen. Over het algemeen zijn de stukken heftig, aangrijpend en soms zelfs schokkend. De gedachten en herinneringen heeft de auteur krachtig op papier weten te zetten. Toch is het niet een boek waar je even snel en vlot doorheen leest. Dit komt vooral door de inhoud van de teksten.
 
De herinneringen en gedachten zijn uiteenlopend van de traumatische gebeurtenissen in haar jeugd, haar huwelijk, de geboorte van haar dochter en alle verschillende behandelingen en begeleiding die Mandy door het afgelopen jaar kreeg en ook vooral niet kreeg. Het is heftig om te lezen dat in bepaalde situaties Mandy niet de steun en hulp kreeg die ze enorm hard nodig had.

Autisme

Pas het laatste stuk van het boek gaat over de ontdekking dat er misschien ook autisme zou kunnen spelen en de onderzoeken en hulp die Mandy daarna heeft mogen krijgen. Ik ben ook blij om tegen het einde te lezen, dat het langzamerhand wat beter met Mandy lijkt te gaan.
 
Dagboek van een krijger is een verzameling van gedachten en herinneringen van de afgelopen tien jaar uit het leven van Mandy. Ze maakte een hoop heftige dingen mee die ze openhartig deelt. In het boek staat niet enkel haar autisme centraal, maar ook borderline, PTSS, zelfverwonding, depressie en andere psychische stoornissen. Het is een bijzonder openhartig, intens en aangrijpend verhaal.

Mijn waardering:

❤️❤️❤️

Boekrecensies door Kim Coenen

Deze boekrecensie is geschreven door Kim Coenen

Je kunt Kim volgen op Instagram @kimcoenen of neem een kijkje op haar website www.happykim.nl.

Aantal keer bekeken: 381

Gerelateerde artikelen