Als alle breinen werken – Saskia Schepers

Als alle breinen werken – Saskia Schepers

hintersee, bergsee, mountains

Voor het lezen

Ik kreeg van Wereld van Autisme de kans om dit veelbelovende boek ‘Als alle breinen werken’ van Saskia Schepers te lezen en te recenseren. Saskia Schepers kende ik nog niet, dus ik was erg benieuwd naar haar kennis en inzichten. Ik was benieuwd wat haar kijk is op neurodiversiteit en welke inzichten, kennis en met name handvatten ze in dit veelbelovende boek gaat bespreken. Het boek betreft niet enkel autisme, waar ik zelf mee te maken heb. Maar ik ben juist ook erg benieuwd naar de andere labels die ze in dit boek bespreekt.
Fotografie: Kim Coenen

Boek info

Nederlands | Paperback | 9789047017240 | 20 juni 2023 | 304 pagina’s Uitgeverij Business Contact | Prijs €22,99

Het verhaal

We zijn allemaal verschillende mensen, waardoor ook ieder brein anders is. Op de werkvloer wordt dit dan ook direct zichtbaar. Waarbij de ene persoon gek wordt van vergaderen, heeft een andere behoefte aan een duidelijke planning en sturing. De ene persoon werkt het liefst thuis, terwijl andere tot bloei komen in een kantoortuin. 
 
In onze maatschappij is de werkomgeving vaak alleen afgestemd op de meest gangbare breinen. Terwijl 20% van de mensen hiervan afwijkt en labels bezit als adhd, dyslexie of hoogsensitiviteit en autisme. Daarbij komt ook nog eens dat hieraan vaak stigma’s kleven waardoor deze mensen niet tot hun recht komen in de werkomgeving. 
 
Door ruimte te maken voor neurodiversiteit, kan ieder talent tot zijn recht komen en optimaal worden ingezet. Dit is niet enkel goed voor de neurodivergenten, maar ook voor de hele maatschappij.

Mijn ervaring

Het boek is op een hele heldere, open en toegankelijke wijze geschreven. Wat me direct opvalt is dat Saskia Schepers totaal niet neerkijkt of neerbuigend is op neurdivergentie, maar juist de kwaliteiten en krachten belicht. Daarbij belicht Saskia de aandachtspunten waarmee iedere neurodivergentie die besproken wordt juist weet te stimuleren nog beter tot zijn/haar recht te komen. Het boek is geschreven voor zowel neurdivergenten, werkgevers maar ook andere werknemers zullen hier zeker baat bij hebben als ze meer inzicht krijgen in hun neurodivergente collega.
 

 

Neurodiversiteit 

 

Het boek is opgedeeld in drie delen; ‘De kracht van neurodiversiteit’, ‘Vraag een vis niet om in een boom te klimmen’ en tot slot ‘Handreikingen voor gangbare en niet gangbare breinen’. 
 
In het eerste deel legt Saskia Schepers eerst de basis. Ze weet op heldere en concrete wijze uit te leggen wat neurodiversiteit is en waar bij deze breinen de krachten en kwaliteiten liggen. Deze kennis en inzichten weet ze helder en goed te onderbouwen met wetenschappelijk onderzoek. Daarbij sluit ze het deel af met waarom nog niet alle breinen tot hun recht komen en dat verbetering nodig is.
 

 

Krachten op de werkvloer

 

In het tweede deel ‘Vraag een vis niet om in een boom te klimmen’, legt Schepers zich toe op hoe de verschillende manieren van leidinggeven van persoon tot persoon verschillend moeten kunnen worden ingezet. Ook weet ze op enthousiaste wijze te vertellen waar de kracht zit van een neurodivers team en hoe de werkvloer kan worden afgestemd op een neurodivergent. Ze weet haar kennis goed te onderbouwen. Wat ik zelf hierbij ook erg krachtig vind, zijn de persoonlijke verhalen die in deze hoofdstukken aan bod komen, die wisselen van werkgevers, mensen in de top, maar ook de ‘gewone’ werknemer.
 

 

Handvatten

 

In het laatste deel ‘Handreikingen voor gangbare en niet gangbare breinen’ biedt Saskia Schepers vooral veel handvatten, tips voor zowel werkgevers als werknemers. Deze tips zijn erg zinvol en opbouwend om het optimale werkklimaat te bewerkstelligen.
 
Daarbij bevat het boek ook nog een brein handleiding waarbij je aan de hand van haar vragen inzicht krijgt in de werksituatie die jij met jouw brein nodig hebt. Maar ook behandelt ze verschillende werkvorm sessies die je stap voor stap kan volgen.
 

 

Mijn conclusie

 

Als alle breinen werken is een enorm inspirerend, leerzaam en goed boek over het creëren van een optimale werkomgeving voor verschillende soorten breinen. Saskia Schepers weet op heldere, concrete en toegankelijke wijze verschillende neurodiverse breinen te bespreken. Ze laat ook zien waar de krachten en talenten zitten die met de juiste werkomgeving optimaal benut en ingezet kunnen worden.
 
Daarnaast weet Saskia Schepers enorm handige en goede handvatten en tips te geven voor zowel de werknemer als de werkgever. Echt een enorm inspirerend en goed boek.

Mijn waardering:

❤️❤️❤️❤️❤️ 

Verkrijgbaar bij:

Hebban, Goodreads, Kobo, Bruna, Libris, Bookspot, standaardboekhandel en Boekenwereld.

Boekrecensies door Kim Coenen

Deze boekrecensie is geschreven door Kim Coenen

Je kunt Kim volgen op Instagram @kimcoenen of neem een kijkje op haar website www.happykim.nl.

Gerelateerde artikelen