Allemaal Autcasts – Magali de Reu

Allemaal Autcasts – Magali de Reu

hintersee, bergsee, mountains

Voor het lezen

Na het prachtige, leerzame en inspirerende boek ‘Aut of the box’ heeft Magali de Reu nu een tweede boek geschreven. Ik ben enorm benieuwd welke kennis, inzichten Magali inmiddels heeft opgedaan en welke connecties Magali ziet tussen ADHD en autisme, ofwel neurodivergentie. Aangezien haar vorige boek ook enorm goed wetenschappelijk onderbouwd was, maakt het me nieuwsgierig welke kennis en hoeveel verder de wetenschap inmiddels is hierover. Ik heb hoge en goede verwachtingen.
Fotografie: Kim Coenen

Boek info

Nederlands | Softcover | 9789463373371 | 23 maart 2023 | 200 pagina’s | Uitgeverij Pelckmans | Prijs 24,50

Het verhaal

Bij Magali De Reu werden al op jonge leeftijd de diagnoses autismespectrumstoornis en ADHD gesteld. Hierdoor kreeg ze labels en werd haar verteld dat ze nooit een normaal leven zou kunnen leiden. Magali was echter vastbesloten hier niet in mee te gaan en haar zwaktes/beperkingen om te zetten in kansen en mogelijkheden. 
 
In ‘Allemaal Autcasts’ duikt de Reu de diepte in over ADHD en autisme en het verband met trauma. Haar verhaal is een combinatie van persoonlijke ervaringen inzichten, wetenschappelijke inzichten, inspirerende anekdotes, ervaringen van anderen en bovenop al waardevolle hulpmiddelen voor mensen met neurodivergentie en hun omgeving. Haar doel; een inclusievere samenleving.

Het verhaal

Wat me direct opvalt zodra ik begin met het lezen van het boek, is de heerlijke, eerlijke, directe en heldere schrijfwijze van Magali de Reu. Terwijl in haar vorige boek de focus vooral op haar diagnose autisme lag, laat Magali de Reu in dit boek zowel haar autisme als haar ADHD aan bod komen.
 
Het boek is een mengeling van wetenschappelijk onderzoek, de eigen ervaringen van anderen, de ervaringen van Magali de Reu zelf met autisme en ADHD. Ze legt po fijne wijze verbanden tussen relaties en connecties die ze ziet in de neurodivergentie met haar omgeving, de vooroordelen en aannames die de buitenwereld heeft op mensen met neurodivergentie en de relatie tussen neurodivergentie en trauma’s.
 

 

Twee delen

 

Het boek is vervolgens opgedeeld in twee delen; ‘AuDHD en wij’ en ‘AuDHD en jullie’.
Het eerste deel is vervolgens helder opgebouwd, waarbij Magali de Reu de start maakt bij de absolute basis van Autisme en ADHD aan de hand van het DSM-5 uitgelegd. 
 
In hoofdstuk twee duikt ze de diepte in met trauma’s met betrekking tot de twee diagnoses. Daarna, in hoofdstuk drie AuDHD, kijkt ze achter de schermen en hoe dit in het dagelijkse leven tot uiting komt en in hoofdstuk vier behandelt ze het hebben van relaties. 
 

 

Herkenning

 

Ik vind dat Magali de Reu op prachtige wijze weet te verwoorden, en ook mede met de aanvulling van andere persoonlijke ervaringen, hoe mensen met autisme en ADHD de wereld ervaren. Ik kan me hier zo in herkennen. Daarbij weet Magali de Reu aan de hand van alle wetenschappelijke kennis en inzichten ook prachtige verbanden te leggen, die een hoop duidelijkheid geven en soms ook confronterende eye-openers zijn.
 

 

Kracht in werk

 

In het tweede deel van haar boek komt de maatschappij, het onderwijs en het werkcircuit aan bod. Ook hierbij wordt er direct duidelijk hoeveel onduidelijkheid er heerst rondom Autisme en ADHD. De Reu schrijft hoeveel mogelijkheden er zijn als mensen meer op de hoogte zouden zijn rondom neurodivergentie en hier rekening mee willen houden in de benadering hiervan. Ze toont op prachtige wijze waar de krachten liggen om juist mensen met autisme en ADHD in bepaalde werkvlakken in te zetten. Ik moet zeggen dat met name de tips & tricks die Magali de Reu deelt enorm zinvol en ondersteund zijn, twee kanten op.
 

Mijn conclusie

Allemaal Autcasts, is een prachtig, leerzaam en enorm inspirerend boek over autisme en ADHD. Magali de Reu weet op heldere en duidelijke wijze je meer inzichten te geven in neurodivergentie. Dit door een combinatie van persoonlijke ervaringen, haar eigen verhaal, wetenschappelijke kennis en inzichten en de verbanden die Magali de Reu weet te leggen. Met haar verhaal laat Magali de Reu duidelijk zien dat, met de juiste en open benadering, er een hechtere en sterkere samenleving mogelijk is.

Mijn waardering:

❤️❤️❤️❤️, 5

Boekrecensies door Kim Coenen

Deze boekrecensie is geschreven door Kim Coenen

Je kunt Kim volgen op Instagram @kimcoenen of neem een kijkje op haar website www.happykim.nl.

Gerelateerde artikelen